REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po žiemos sugrįžus pavasariui ateina laikas pasirūpinti atidžiau ir savo mityba, ir organizmo stiprinimu. Kalbėdamas apie šio sezono mitybos pakitimus ir ypatumus, fitoterapeutas Juozas Ruolia turi kelias žinias – vieną, tiesiogiai skirtą bitininkams ir kelias visiems žmonėms bendrai. 

Po žiemos sugrįžus pavasariui ateina laikas pasirūpinti atidžiau ir savo mityba, ir organizmo stiprinimu. Kalbėdamas apie šio sezono mitybos pakitimus ir ypatumus, fitoterapeutas Juozas Ruolia turi kelias žinias – vieną, tiesiogiai skirtą bitininkams ir kelias visiems žmonėms bendrai. 

REKLAMA

Pasibaigus pirmajam pavasario mėnesiui – kovui, ateina metas atidžiau atkreipti dėmesį į tai, kokius produktus valgome ir kurie jų, atėjus pavasariui, yra naudingiausi.

Su naujienų portalu tv3.lt sutikęs pasidalinti savo patarimais, į ką atkreipti dėmesį skirstant mitybos racione produktus ir kaip stiprinti organizmą, fitoterapeutas Juozas Ruolia pirmiausiai kreipiasi į bitininkus:

„Tegul gerbiami bitininkai įpusėjus pavasariui išvalo ir paruošia avilius, į kuriuos bitės galės nešti žiedadulkes, kadangi jau dabar yra pražydę gluosniai, riešutmedžiai ir dėl jų aplinkoje yra labai daug žiedadulkių. Tegul bitelės juos atneša padėti į avilius, kur vėliau jie taps bičių duonele.“

REKLAMA
REKLAMA

J. Ruolia ne veltui užsimena apie bites – ne tik pavasario laikotarpiu, tačiau ir kitais sezonais jis rekomenduoja atkreipti dėmesį bei išsiugdyti įproti gerti kavą su šaukšteliu medaus. Anot jo, meduje esanti gliukozė, fruktozė ir sacharozė virsta energiją suteikiančia molekule.

REKLAMA

„Man skaudu, kad per televiziją įvairūs specialistai, diplomuoti gydytojai gąsdina žmones, jog negalima vartoti cukraus, negalima vartoti medaus. Mielieji, juk meduje, kurio sudėtyje yra fruktozė, sacharozė ir gliukozė yra saugiai gaminamos centrinei nervų sistemai reikalingos viso organizmo energijos molekulės – ATR, kurios yra mūsų variklis, energija.

Taip, baltymai, riebalai ir angliavandeniai yra svarbūs bendrame fone, tačiau tikrosios energijos molekulės yra ATR, kurios ypač gerai susikuria iš medaus“, – aiškina fitoterapeutas.

Svogūnas ir lašiniai

Specialistas taip pat atkreipia dėmesį ir į svogūną bei lašinius. Pasak J. Ruolios, lietuviai nebegerbia šių dviejų produktų dueto:

REKLAMA
REKLAMA

„Išvykdami į darbus pasiimkite su savimi svogūno kelias galvutes, česnako ir lašinių – tegul jūsų sumuštiniai būna dažniau pagardinti svogūnu. Taip pat kreipiuosi ir į gerbiamas šeimininkes – netingėkite ir smulkiai supjausčiusios svogūno galvutę sumaišykite ją su smulkiai pjaustytais pomidorais, o tada viską pagardinkite grietine.“

Turintiems prostatos problemų ar kitų negalavimų, Juozas Ruolia taip pat rekomenduoja nevengti smulkinto svogūno ir česnako. Dabar yra tinkamas metas pasirūpinti jų atsargomis ir užsiauginti patiems ant palangės.

„Galima į stiklinę įpilti vandens ir įdėti svogūno galvutę, kad priaugtų svogūno laiškų. Taip pat naudinga lygiai taip pat įmesti ir petražolių šaknis, kad augtų ant palangės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visada ant jos turėkite svogūno laiškų, petražolių lapų ar kitų žalių augalų. Gražu matyti, kai ant palangės padėtos auga ne tik gėlės, tačiau ir daržovės“, – teigia fitoterapeutas.

Mėsavalgiams, mišriavalgiams ir žaliavalgiams vertėtų žinoti, kad tiek svogūnai, tiek pertražolės ar salierai naudingiausi yra tada, kai jie yra smulkiai supjaustyti. Valgydami pernelyg mažai susmulkintą maistą mes prarandame pusę gerųjų produkto savybių:

„Kramtydami produktus mes sukramtome geriausiu atveju tik pusę ląstelių, o kita pusė lieka vientisa. Idealu, kad kiekviena ląstelė produkte būtų perskelta ir jos turinys virškinimo trakte būtų pasisavintas kuo geriau. Nuo amžių jau yra žinoma, kad smulkintuvu susmulkintos lapinės daržovės duoda daugiau naudos.“

REKLAMA

Taip pat reikėtų atsisakyti įsisenėjusios nuostatos, kad sviestas kartu su lašiniais kenkia sveikatai. „Kapuose apsiversti turėtų tie profesoriai, kurie sakydavo ir gąsdindavo žmones, jog valgyti lašinius, grietinę yra negerai. Tai yra melas. Juk mūsų organizmui reikia statybinių medžiagų, baltymų“, – priduria jis.

Morkų aliejus – alternatyva šaltalankių aliejui

Žmonėms, kurie vartoja vaistus, kurių kraujyje yra mažai eritrocitų, leukocitų ar trombocitų, fitoterapeutas akcentuoja morkų, sumaišytų su grietine, svarbą.

„Didžiulis prašymas visiems – nuplaukite morkas, jas sutarkuokite ir sumaišykite jas su grietine. Įdėkite šiek tiek česnako, svogūno ir palaikykite viską parą laiko. Grietinėje išmirks morkos ir išsiskirs karotenoidai, kurių yra apie 22-24. Jie yra be galo reikalingi mūsų kraujo gamybai kaulų čiulpuose“, – aiškina pašnekovas.

REKLAMA

Anot J. Ruolios, gali ateityje pritrūkti šaltalankių aliejaus, kuriame taip pat yra gausu karotenoidų. Tačiau tai nėra didelė bėda, kadangi alternatyva jam, teikianti tokią pačią naudą, gali būti būtent išmirkytų morkų grietinėje mišinys.

„Ištikus ligai, organizmą gelbėti gali žiedadulkės, bičių duonelė ir aliejai. Apskritai, idealu yra per dieną suvartoti po vieną gurkšnį alyvuogių ir šaltalankių aliejaus mišinio. Į pusę litro alyvuogių aliejaus reikėtų įpilti apie 100 ml šaltalankių aliejaus ir viską gerai išplakti, o tada gerti.

Nusilpus kraujo rodikliams, ypač pavasarį, labai puiku būtų pasirūpinti baltymais, karotenoidais, kuriuos galite gauti būtent iš šaltalankių aliejaus arba morkų, palaikytų grietinėje“, – rekomenduoja specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Topinambai ir citrinos

Turintiems problemų su cukriniu diabetu, fitoterapeutas pataria šį pavasarį pasirūpinti topinambais arba kitaip bulvinėmis saulėgrąžomis. Kasti ir juos sodinti reikėtų jau dabar, kadangi vadinamose laukinėse bulvėse yra puikus cukraus pakaitalas – inulinas:

„Jis yra labai gerai įsisavinamas organizme, nesuardomas kasoje ir padeda reguliuojant insulino trūkumą arba perteklių. Nuo vidurvasario daržai ir sodai pražysta geltonai, o per topinambų lapus yra gaunama saulės energija, kuri šių daržovių gumbus pripildo vitaminais ir visokiomis kitomis gėrybėmis.

Sutarkavus topinambus, nepamirškite jų pašlakstyti alyvuogių aliejumi, nes, vėlgi, aliejuose bei grietinėje pradeda tirpti karotenoidai, visi tirpūs riebaluose vitaminai – A, E, K ir kiti, o ypač A ir E.“

REKLAMA

Topinambuose taip pat yra gausu ir vitamino C. Fitoterapeutas Juozas Ruolia taip pat primena, kad nereikėtų vengti citrinų ir jose esančio vitamino C ligoniams.

„Jei namuose turite žmogų po insulto, po infarkto, onkologinį ligonį ar patyrusį kitus susirgimus – visada jiems į dieną supjaustykite dvi arba tris skilteles citrinų. Geriausiai, jeigu jas susmulkintumėte smulkintuvu ir gautą citrinų vandenį sumaišytumėte su medumi. O tada šį mišinį arbatiniu šaukšeliu sugirdykite žmogui“, – siūlo pašnekovas.

Ce tikras gyditojas ,ne vaistus reklamuoja ne bbizni okaip padeti zmoguj
Ačiū Daktarė už tikroviškus patarimus
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų