• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pievoms pasidabinus geltonais pienių žiedais panevėžietis skuba rinkti jų žiedų. Vyras ne tik gamina medų, girą, bet ir atradęs putojančio vyno receptą. Be to, atskleidė, kur galima panaudoti dar neprasiskleidusius arba jau nužydėjusius žiedus.

Pievoms pasidabinus geltonais pienių žiedais panevėžietis skuba rinkti jų žiedų. Vyras ne tik gamina medų, girą, bet ir atradęs putojančio vyno receptą. Be to, atskleidė, kur galima panaudoti dar neprasiskleidusius arba jau nužydėjusius žiedus.

REKLAMA

„Galima virti medų, gaminti midų, pasidaryti girą. Esu daręs tokį geltoną, gražų kaip marmeladą savotišką, jis su cukrumi, verdamas ir yra ganėtinai įdomus patiekalas, labai gražus ant kažko užsidėti, papuošti netgi“, – sako panevėžietis Algirdas Jonušis.

Šįkart panevėžietis pienes renka vynui gaminti.

„Tai tiesiog yra turtai, žiedadulkės.Dar neiškedentos, juose yra daugiau nektaro, o kitą jau bitutė iškedeno, bet joje ir dar yra nektaro“, – kalba Algirdas.

Vyras sako, kad pienes geriausiai rinkti ryte. Labai svarbu rasti pievą atokiau miesto šurmulio ir mašinų gausmo. Panevėžietis pastebi, kad šiais metais pienės pražydo beveik visos vienu metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Jos dabar, kada naktį šalta, jos yra be vabaliukų, tai yra rojus vyndariams. Aš seniai neatsimenu, kad būtų tokio švarumo“, – teigia Algirdas.

REKLAMA

Skinant pienių žiedus panevėžietis pataria jų nespausti. Geriausia juos rinkti į nedidelius indus. O jei randate jau peržydėjusių – vadinamųjų pienių pūkų, jų taip pat pataria prisirinkti.

„Paimam taip atsargiai ir turim sėklutes, dar kartą sėklutes perimam į kitą ranką ir gaunam be pūkų. Kepam bandeles, įgauna riešutų gerą skonį“, – sako Algirdas.

Parsineštus iš pievų žiedus panevėžietis pataria peržiūrėti, ar nelikę juodų smulkių vabaliukų. Vyras pasakoja, kad pats pienių vyną pirmą kartą pabandė padaryti prieš kelis dešimtmečius. Receptų ieškojęs ir senose knygose, paslapčių esą pakuždėjo ir žinomos Panevėžio gaspadinės.

REKLAMA
REKLAMA

„Teko atrasti receptus raudonos bažnyčios Petro ir Povilo gaspadinės, kunigai išgerdavo šampaną, o gaspadinės vėl užtaisydavo ir sakydavo, kad neatskirdavo nuo to, ar čia tikras, ar mūsiškių padaryta“, – aiškina Algirdas.

Savos gamybos putojantį pienių vyną panevėžietis paprastai ragauja po kelių mėnesių.

„Jis neturi jėgos kaip šampanas, aš jį perpyliau, atidarius jis nešauna, bet jeigu įpilsiu, matot, kas dedasi. Visą laiką būna užgazuotas“, – kalba Algirdas.

Panevėžiečio gamintas pagardas, kurį ruošė iš neišsiskleidusių pienių žiedų. Juos užpylus sojos padažu ir obuolių actu skonis nesiskirs nuo kaparėlių.

Panevėžietis sako, kad norintys dar šiemet išbandyti receptus iš pienių, jau turėtų suskubti į pievas. Nes jos tinkamos bus mažiau nei savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų