REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie tobulą, baltų dantų šypsena svajoja kone kiekvienas žmogus. Kad galėtumėte džiaugtis sveikais, perlo baltumo dantimis, odontologas atskleidė net penkis maisto produktus, kurių ji niekada nevalgytų, kadangi šie ne tik gali nuskelti dantį, tačiau ir turėti įtakos jo spalvos pokyčiams.

Apie tobulą, baltų dantų šypsena svajoja kone kiekvienas žmogus. Kad galėtumėte džiaugtis sveikais, perlo baltumo dantimis, odontologas atskleidė net penkis maisto produktus, kurių ji niekada nevalgytų, kadangi šie ne tik gali nuskelti dantį, tačiau ir turėti įtakos jo spalvos pokyčiams.

REKLAMA

Anot odontologo, „Bespoke Smile“ klinikos įkūrėjo dr. Samo Jethwa, kai kurie maisto produktai turi įtakos dantų geltonavimui. Jie ne tik ilgainiui nudažo dantų spalvą, tačiau ir gali pridaryti rimtesnių bėdų – nuskelti emalį, sukelti įtrūkimus.

Vienas tokių produktų, žinoma, yra saldumynai. Tačiau, anot gydytojo, yra ir dar daugiau žalos sukeliančių maisto produktų.

Spirgučiai

Kiaulienos spirgučiai, kuriais daugelis mėgaujasi prie vakarienės su kepsniu ar cepelinų, gali sukelti rimtas dantų problemas. Dėl šio traškaus garnyro, ilgainiui gali dantyse atsirasti įtrūkimų, rašoma thesun.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia dantų pažaida gali sukelti jų jautrumą ir skausmą. Nenustebkite, jeigu prireiks net ir plombuoti dantį.

Daktaras S. Jethwa „MailOnline“ pasakojo: „Dantų įtrūkimai dažniausiai atsiranda dėl sukandimo problemų, tačiau dažnai jie atsiranda ir valgant tam tikrus maisto produktus, pavyzdžiui, spirgučius ar spragėsius. Todėl dažniausiai stengiuosi tokių produktų vengti.

REKLAMA

Šių traškių maisto produktų dalelės taip pat gali įstrigti jūsų dantenose, o tai ilgainiui gali sukelti dantų ėduonį.“

Alyvuogės

Kitas maistas, galintis pakenkti, anot odontologo, yra alyvuogės. Nors alyvuogės yra puikus užkandys, tačiau jose besislepiantys akmenukai gali būti pavojingi dantims.

Dėl jų taip pat gali dantyse atsirasti įvairių įtrūkimų.

„Rizika patirti dantų pažaidą dėl alyvuogų didėja su amžiumi, nes mūsų dantys tampa silpnesni“, – pridūrė daktaras S. Jethwa.

Ciberžolė

Dėl priešuždegiminių savybių ciberžolė yra laikoma „supermaistu“ mūsų sveikatai. Tačiau, norint turėti baltus dantis, ciberžolės vartoti reikėtų kuo mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Dr. S. Jethwa perspėjo, kad ryškiai geltonas prieskonis, dantis gali nudažyti geltona spalva. Šis prieskonis ypatingai nerekomenduojamas tiems, kuriems buvo atliktas dantų balinimas ar sudėtos laminatės.

Odontologas sakė: „Po balinimo dantys gali būti labiau pažeidžiami. Be to, nors porceliano laminatės neturėtų būti nudažytos ciberžolės, tačiau jūsų natūralūs dantys gali būti jos paveikti. Na, o kadangi jūsų laminatės yra suderintos su jūsų natūralių dantų spalva, ilgainiui laminatės išsiskirs.“

Irisai

Paskutinis produktas, kurio dantų gydytojas niekuomet nevalgytų yra irisai arba bet koks kitas itin lipnus saldumynas.

Anot pašnekovo, šis saldumynas yra vienas didžiausių siaubų mūsų dantims. Odontologas pasakoja, kad irisuose yra didelis cukraus kiekis, o cukrus, kaip žinom, yra viena pagrindinių dantų ėduonies priežasčių. Tačiau jų valgyti gydytojas nerekomenduoja ir dėl irisų tekstūros:

„Irisai prilimpa prie dantų kur kas ilgesnį laiką nei dauguma kitų maisto produktų, o tai reiškia, kad esant tokioms sąlygoms, atsirasti dantų ėduoniui yra kur kas paprasčiau. Be to, lipni irisų tekstūra gali sukelti didelių problemų žmonėms, turintiems plombų, karūnėlių, sudėtinių surišimų ar breketų. Irisai gali juos labai lengvai išstumti arba net išrauti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų