REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Riešutai buvo laikomi nepamainomu Kūčių gardumynu. Jie nuo seno simbolizavo sėkmę, pilnatvę, ilgaamžiškumą, skalsius ir derlingus metus. Per žiemos šventes jų turėjo netrūkti ne tik ant stalo – jais gausiai buvo apdalinami artimieji, mėgta riešutais bei džiovintais vaisiais papuošti ir eglutes. Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.

Riešutai buvo laikomi nepamainomu Kūčių gardumynu. Jie nuo seno simbolizavo sėkmę, pilnatvę, ilgaamžiškumą, skalsius ir derlingus metus. Per žiemos šventes jų turėjo netrūkti ne tik ant stalo – jais gausiai buvo apdalinami artimieji, mėgta riešutais bei džiovintais vaisiais papuošti ir eglutes. Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų Kūčių patiekalų, pagardintų riešutais ir džiovintais vaisiais, bei tradicinio avižų kisieliaus ir aguonpienio receptų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kūčia

Ar žinojote, kad svarbiausias Kūčių patiekalas, patekdavęs ant kiekvienos šeimos stalo, anksčiau buvo Kūčia? Jis gaminamas iš daigintų kviečių, džiovintų vaisių, aguonų, riešutų ir medaus.

REKLAMA

Pirmiausia aguonos užpilamos virintu vandeniu, tada nukošiamos. Į jas sudedami džiovinti vaisiai, riešutai ir daiginti kviečiai. Viskas išmaišoma su medumi. Kartais į šį mišinį dedama ir pupų, žirnių ar kanapių. Kūčia yra apeiginis patiekalas, kuris, taip tikėta, lemia derlingus ir vaisingus metus, todėl jo turėdavę paragauti visi namiškiai. Indas su Kūčia būdavo siunčiamas aplink stalą.

Silkė su spanguolėmis ir riešutais

Kaip žinia, be silkės ant stalo Kūčių vakarą neapsieina nė viena šeimininkė. Pagardinkite ją riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios, kaip mūsų protėviai tikėjo, apsaugo nuo priešų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiam patiekalui reikės: silkių filė (500 g), po 2 vnt. morkų ir svogūnų, stiklinės aštraus pomidorų padažo, džiovintų spanguolių (1 valg. Šaukšto), sukapotų riešutų (2 valg. šaukštų), aliejaus.

Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje. Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite. Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.

Kepta žuvis riešutų marškinėliuose

Tai itin paprastas patiekalas žuvies mėgėjams. Be to, galima rinktis mėgstamiausią žuvį.

Šiam patiekalui reikės: žuvies (500 g. filė), žemės arba lazdyno riešutų (100 g.), kiaušinių (1 vnt.), žuvies prieskonių (2 valg. šaukštų)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais ir įtrinkite prieskoniais. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir išvoliokite kapotuose riešutuose. Pakepinkite ant silpnos ugnies aliejuje ir jau galite tiekti ant šventinio stalo.

Grybai su riešutais ir rozmarinu

Ar įsivaizduojate Kūčių stalą be grybų?

Šiam patiekalui reikės: pievagrybių (400 g.), saujelės džiovintų baravykų, svogūno ir 2 skiltelių česnako, maltų graikinių riešutų (2 valg. šaukštai), sviesto, rozmarinų (1 arbat. šaukštelis) ir šviežių petražolių.

Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančio vandens ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite. Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis. Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.

REKLAMA

Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis

Jai pasigaminti reikės: 2-3 virtų burokėlių, česnako (2-3 skiltelės), po saują džiovintų slyvų ir graikinių riešutų, druskos, maltų juodųjų pipirų, majonezo.

Pirmiausia džiovintos slyvos užpilamos verdančiu vandeniu ir paliekamos išmirkti (20-30 min). Virti burokėliai sutarkuojami burokine tarka, sukapojami graikiniai riešutai, česnakas, smulkiais kubeliais supjaustomos išmirkusios slyvos. Viskas dedama į dubenį, gardinama druska, pipirais, maišoma su majonezu.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų