REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ne visi produktai, kuriuose yra E maisto priedų – blogis“, - teigia sveikos gyvensenos ir maisto konsultantas Maurice Hanssen, parašęs ir išleidęs E priedų žinyną „E priedai“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak M. Hansssen, maisto produktų žymėjimas E daugiau reiškią paaiškinimą, kokia yra produkto sudėtis, nei įspėjimą, kad jis yra kenksmingas sveikatai. Tačiau įbauginti apie E priedus girdėtų gandų dauguma žmonių išvis atsisako pirkti produktus ant kurių pakuočių yra E raidė, nors iš tiesų, iš visų produkto sudėtyje esančių priedų tolo gražu  ne visi yra žalingi sveikatai.

REKLAMA

„E priedai“ žinyno, siekiančio ugdyti sąmoningą pirkėją autorius teigia, kad žymėjimas E raide vartotojui suteikia galimybę gauti informacijos ir pačiam apsispręsti pasirenkant maistą, kuris pateks ant jo pietų stalo. Svarbiausia šiuo atveju yra bendra produkto maistinė koncepcija, o ne kad jame yra keli E priedai.

Pavyzdžiui, E raide žymima ir paprastoji karamelė – E150(a). Ji naudojama 98 procentais atvejų, kai norima nudažyti maistą. Nustatyta, kad paprastosios karamelės spalva visiškai nesukelia jokio toksiškumo, tad jos vartojimas netgi nėra ribotas. Tačiau paprastas vartotojas, nesusipažinęs su priedų savybėmis, dažniausiai išsigąsta vos išvydęs raidę E, tad galbūt atsisakys produkto, kuris yra visiškai nekenksmingas.

M. Hanssen tikina tam ir išleidęs šį žinyną, kad vartotojai susipažintų su visais E priedais ir lengvai rastų informaciją, kurie jų yra visai nepavojingi, o kurių lėkštėje vengti būtina. Autorius knygoje pateikia ir vertingų patarimų, kaip sveikai pakeisti mitybos sistemą ir išmokti skaityti produktų etiketes. Žinyną lietuviškai išleido leidykla „Obuolys“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų