REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai žmonės perka konservuotas daržoves, nes tai labai lengva – prieš jas patiekiant nereikia jų ruošti papildomai, o tai sutaupo laiko. Tačiau yra keletas dalykų, kuriuos turite žinoti prieš kitą kartą rinkdamiesi tarp šviežių ir konservuotų gėrybių.

Dažnai žmonės perka konservuotas daržoves, nes tai labai lengva – prieš jas patiekiant nereikia jų ruošti papildomai, o tai sutaupo laiko. Tačiau yra keletas dalykų, kuriuos turite žinoti prieš kitą kartą rinkdamiesi tarp šviežių ir konservuotų gėrybių.

REKLAMA

Daugelis žmonių mano, kad konservuotos daržovės yra tokios pat sveikos, kaip ir šviežios. Žinoma, kai kurios maistinės medžiagos bus prarastos, nes daržovės nebebus šviežios, tačiau jos vis tiek yra tik daržovės, tiesa? Ne visai.

Pasirodo, cukraus dedama beveik į pusę (46 proc.) visų konservuotų daržovių. Tai atrado Europos organizacija „Foodwatch“, kuri rūpinasi maisto kokybe.

„Foodwatch“ ištyrė daug įvairių olandiškų prekių ženklų – nuo aukščiausio lygio prekių ženklų iki parduotuvių prekių ženklų. Tyrimo metu jie išsiaiškino, kad į 79 iš 170 konservuotų daržovių stiklainių ar skardinių pridėta cukraus ir tai net buvo ekologiškos konservuotos daržovės.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, net daržoves, kurios yra sveiko maisto pavyzdys, maisto pramonė sugadina pridėjus cukraus. Cukraus rasta konservuotų žirnių, morkų, kukurūzų, raudonųjų kopūstų, Briuselio kopūstų ir šparagų indeliuose. Vis dėlto jų nebuvo šparaginėse pupelėse, grybuose, špinatuose ir kopūstuose, todėl dar ne viskas prarasta.

REKLAMA

Taip pat dažniausiai į konservuotus vaisius dedama daug cukraus. Maisto gamintojai tai daro norėdami pailginti konservuotų vaisių galiojimo laiką. Ypač turėtumėte vengti vaisių konservuotų „sirupe“, nes galite būti tikri, kad tose skardinėse cukraus lygis yra nepaprastai didelis, rašoma „Tips and tricks“.

Tas pats pasakytina ir apie džiovintus vaisius: prarandama daug vitaminų (ypač vitamino C), nes vaisiai džiūsta aukštoje temperatūroje. Be to, į tai taip pat pridedama nemažai cukraus, kad vaisiai būtų saldūs net ir išdžiūvę. Žinoma, jūs neturite visiškai vengti šių produktų, tačiau jei norite sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, jums daug geriau pirkti šviežius vaisius!

REKLAMA
REKLAMA

O ar kada pastebėjote, kokie švarūs yra konservuoti mandarinai? Švieži mandarinai turi baltus „siūlus“, kurių niekada negalime visiškai pašalinti rankomis. Tačiau konservuoti mandarinai yra visiškai švarūs.

Taip yra dėl cheminio natrio hidroksido. Ši ėsdinanti medžiaga „suvalgo“ baltus „siūlus“. Vėliau vaisiai užpilami druskos rūgštimi. Tai neutralizuoja natrio hidroksidą ir daro vaisių valgomą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų