REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gerti gyvūno pieną yra sena tradicija, tačiau galbūt laikas tai pakeisti? Pasak gydytojų atsakingos medicinos komiteto, tyrimai rodo, kad geriausia tai padaryti. Piene yra sočiųjų riebalų, todėl kuo daugiau jo geriate, tuo didesnė rizika kyla sveikatai.

Gerti gyvūno pieną yra sena tradicija, tačiau galbūt laikas tai pakeisti? Pasak gydytojų atsakingos medicinos komiteto, tyrimai rodo, kad geriausia tai padaryti. Piene yra sočiųjų riebalų, todėl kuo daugiau jo geriate, tuo didesnė rizika kyla sveikatai.

REKLAMA

Didelis sočiųjų riebalų kiekis gali prisidėti prie padidėjusio cholesterolio kiekio, susiaurėjusių arterijų ir padidėjusios širdies ligų rizikos – pagrindinės mirties priežasties Jungtinėje Karalystėje.

Komitetas taip pat atkreipė dėmesį į didėjantį laktozės netoleravimo paplitimą, kai organizmas nesugeba suskaidyti piene esančio cukraus.

Laktozės netoleravimas

Gydytojų atsakingos medicinos komitetas pabrėžė simptomus, kurie gali pasireikšti, pavyzdžiui, pradėjus kelioms valandoms po pieno vartojimo:

REKLAMA
REKLAMA

Viduriavimas

Pilvo pūtimas

Pilvo spazmai ir skausmai

Šleikštulys

„Jūsų simptomų sunkumas ir atsiradimas priklauso nuo suvartotos laktozės kiekio“, – pridūrė NHS.

REKLAMA

Laktozės netoleravimas gali išsivystyti bet kokiame amžiuje, tačiau daugeliui simptomai pasireiškia nuo 20 iki 40 metų. Vienintelė išeitis – vengti vartoti produktus, kurių sudėtyje yra laktozės, pavyzdžiui, pieno.

„Tyrimai rodo, kad pieno produktai turi mažai naudos arba visai neturi naudos kaulų sveikatai“, – sakė komitetas.

Pienas gali paskatinti vėžio ir diabeto vystymąsi

Analizė, paskelbta „British Medical Journal“, parodė, kad dauguma tyrimų neparodo jokio ryšio tarp pieno suvartojimo ir kaulų lūžių.

Tyrimai taip pat parodė, kad piene esantis riebalų kiekis ir hormonai yra susiję su vėžio vystymusi. Nacionalinis vėžio institutas finansavo tyrimą, kuriame buvo lyginamos moterų, kurioms buvo diagnozuotas krūties vėžys, mityba su tomis, kurioms liga nediagnozuota.

REKLAMA
REKLAMA

Išvados parodė, kad moterys, kurios valgė daug pieno produktų, turėjo 53 proc. riziką susirgti krūties vėžiu, rašo express.co.uk.

„Medical News Today“ pridūrė, kad angliavandenių kiekis piene gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje. Pasaulinė diabeto bendruomenė tai patvirtino: „Jei geriate stiklinę pieno, žinokite, kad jis tam tikru mastu padidins gliukozės kiekį kraujyje. Dėl riebumo nenugriebtas pienas gliukozės kiekį kraujyje padidins šiek tiek lėčiau nei nugriebtas, tačiau turėkite omenyje papildomas kalorijas.“

Pieno produktų vartojimas – vienas iš demencijos sukėlėjų

„Dementia Australia“ teigė, kad mažesnis sočiųjų riebalų vartojimas gali sumažinti smegenų ligų riziką. Vadovaujantis šia logika, mažesnis pieno vartojimas gali turėti įtakos tam, ar žmogus suserga demencija, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, demencijos nesukelia vienas veiksnys – yra daug veiksnių, tokių kaip fizinis aktyvumas, genetika, rūkymas.

Nors pienas yra puikus baltymų, kalcio, vitamino D ir kalio šaltinis, šių maistinių medžiagų galima iš kitur. Pavyzdžiui, valgykite daugiau žalių, lapinių daržovių, taip pat ankštinių ir pupelių. Vartokite daugiau vaisių, valgykite daugiau riebios žuvies, pavyzdžiui, tuno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų