REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kur slepiasi alergija?

Jei išbėrė rankas, pilvą, skruostus, dažnai atsirūgstate, jaučiate dieglius, oda sausėja arba rausta, nuolat sloguojate – pagalvokite, ar tai nėra alergija maistui, kurią sukelia iš pirmo žvilgsnio įprasti produktai.

Jei išbėrė rankas, pilvą, skruostus, dažnai atsirūgstate, jaučiate dieglius, oda sausėja arba rausta, nuolat sloguojate – pagalvokite, ar tai nėra alergija maistui, kurią sukelia iš pirmo žvilgsnio įprasti produktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame maisto produktų, kurie dažniausiai gali sukelti alerginę reakciją, sąrašą.

* Pomidorai – patys problemiškiausi iš visų daržovių. Kartais gali pasireikšti alergija bulvėms, dar rečiau – morkoms.

REKLAMA

* Tarp uogų ir vaisių dažniausia alergija kyla citrusiniams, raudonoms uogoms (braškėms, žemuogėms), taip pat kiviams ir ananasams.

* Dažniausiai alergiją sukelia žemės riešutai ir migdolai, galimos alerginės reakcijos ir nuo lazdyno riešutų. Turėkite omenyje, kad konditerijos gaminiuose neretai naudojami malti riešutai.

* Nemažai paplitusi alergija karvės pienui. Jei aptikote šią formą, jums teks atsisakyti sūrio, kefyro, jogurto, sviesto ir varškės.

REKLAMA
REKLAMA

* Kiaušiniai taip pat neretai kelia alergiją – o jie juk naudojami daugelyje konditerinių gaminių ir kepinių.

* Gydytojai paprastai nerekomenduoja valgyti vištienos, jei pasireiškė alergija kiaušiniams. Jei negalite vartoti pieno, galite pajusti alerginę reakciją ir kiaulienai bei jautienai.

* Alergija žuviai nėra labai paplitusi, tačiau pasireiškusi veikia labai stipriai.

* Avižos, miežiai, rugiai, kviečiai gali sukelti alergiją dėl glitimo.

* Medus pavojingas dėl žiedadulkių sukeliamos alerginės reakcijos.

Alergijos maistui priežastys

Alergija maistui dažniausiai pasireiškia dėl šių priežasčių:

* Įgimtas polinkis alergijai.

* Padidėjęs virškinimo trakto gleivinės pralaidumas.

Mitybos dienoraštis

Pajutus alergijos simptomus reikėtų kreiptis į gydytoją. Jei diagnozė pasitvirtins, jums patars kiekvieną dieną rašyti mitybos dienoraštį, kuriame turėtų atsidurti tokie įrašai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Produktų pavadinimai ir tikslus jų kiekis.

* Datą ir paros laikas, kada buvo valgoma.

* Pagrindiniai ingredientai.

* Produkto paruošimo būdas.

* Kaip produktas buvo saugomas prieš jį paruošiant.

* Kokia reakcija konkrečiam produktui.

Tokiais atvejais reikėtų dėmesingai stebėti organizmą ir kaip jis priima produktus. Esant alerginei reakcijai konkrečiam maisto produktui, būtina jį pašalinti iš kasdienio valgiaraščio. Bet koks naujas produktas turi būti vartojamas mažomis porcijomis ir pamažu.

Alergija maistui – ne priežastis atsisakyti visų gyvybiškai svarbių produktų. Budrus reakcijos stebėjimas ir alergologo konsultacijos padeda suformuoti saugų mitybos stilių.

Jurga Motiejūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų