REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaunietis floristas turguje sukūrė rekordinę Helovino eglę. Jai prireikė daugiau kaip trijų tonų moliūgų. Vieni kauniečiai ja grožisi, o kiti – skuba prie daržovių lentynų pirkti moliūgų. Šios rudeninės daržovės dabar itin paklausios ir, pasak specialistų, labai naudingos.

Kaunietis floristas turguje sukūrė rekordinę Helovino eglę. Jai prireikė daugiau kaip trijų tonų moliūgų. Vieni kauniečiai ja grožisi, o kiti – skuba prie daržovių lentynų pirkti moliūgų. Šios rudeninės daržovės dabar itin paklausios ir, pasak specialistų, labai naudingos.

REKLAMA

Floristas Modestas Vasiliauskas kabina dar vieną moliūgą ant rekordinės helovininės eglės. Rekordais garsėjantis kaunietis net 4 metrų 30 centimetrų įspūdingą dekoraciją Vilijampolės turguje kuria iš kelių šimtų šių rudeninių daržovių.

„Iš moliūgų niekas eglutės nedarė, tai galima skaityti, kad ji rekordinė, be to, sunaudota nemažai tų moliūgų – tai virš 3000 kilogramų“, – sako floristas Modestas Vasiliauskas.

Tarp rudens lapų pūpso ir keliasdešimt kilogramų sveriantys oranžiniai dičkiai, ir visiškai mažutėliai, į kuriuos žiūrėdamas net ir nesuprasi, ar tai tikrai moliūgai.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra nuo didžiausio iki tokio kiaušinuko, net nepasakysi kad moliūgas, kaip atvežė, vieni mažiausių moliūgų, jie valgomi. Aš tai pagalvojau, kad man kiaušinių maišiuką atvežė“, – pasakoja floristas.

REKLAMA

Moliūginė eglė džiugins iki spalio pabaigos, o vėliau taps vaišėmis žvėreliams. Ją išvydę pirkėjai traukia telefonus ir skuba įamžinti išskirtinę eglutę:

„Dar taip nematėme, matome pakelėse puošmenas, o čia – eglė, labai gerai sugalvota.“

„Niekada nemačiau eglutės iš moliūgų, labai gražu – įspūdinga.“

„Atėjau, net nustebau, kad toks grožis pastatytas.“

Vieni grožisi, kiti keliauja tiesiai į turgų rudens gėrybių pirkti. Moliūgas šiuo metu – itin populiari daržovė.

Štai prie sulčiaspaudės besisukanti Rasa sako, kad per dieną ir po kelis moliūgus sudoroja, ir savą receptą siūlo, kad ligos nepultų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėsiu moliūgą su apelsinu imbieru tiesiog nuo koronaviruso“, – sako ji.

Moteris atvirauja, kad perkantys sulčių pageidauja, kad jose būtų ir moliūgo.

„Visi geria moliūgus dabar, dėl to, kad ruduo, ir moliūgas – karalius, visi su juo draugauja. Sako: padarykite skaniai – tai dedu apelsino, kartais obuolį, kartais imbiero, su morka irgi. Labai žmonės geria, nes rudeninis gėrimas“, – aiškina sulčių spaudėja Rasa Paškinienė.

Turgaus prekeiviai pasakoja, kad kauniečiai vis dairosi moliūgų, kas prašo didesnė riekę atpjauti, o kas ir kelių kilogramų daržovę išsirenka – maistui ar papuošimams skaptuoti.

„Įvairius, tikrai ieško, tikrai perka ir įvairius. Didžiulių yra nupirkę tikrai“, – pasakoja pardavėja Diana.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Maistui būna gal šviesesnis tas moliūgas, o Helovinui – matosi dideli“, – sako pardavėja Gintarė.

Pirkėjai atvirauja, kad iš moliūgų ne tik sriubą verda, jais gardina įvairius patiekalus, gamina troškinius, kepa blynus:

„Naudoju, auginu ir nežinau, kur dėti. Sriubas, troškinius.“

„Sriuboms, kepiniams, salotoms. Moliūgas nori nenori yra racione, yra tokia taisyklė, kuri man patinka, kad maiste turi būti kuo daugiau spalvų.“

O visuomenės sveikatos specialistai tik patvirtina gyventojų žodžius. Moliūgas rudens gėrybių karalius, maistui naudojamas visoks – šviežias, virtas, keptas ar vis populiarėjantis raugintas, kuriame daug gerųjų bakterijų.

REKLAMA

„Jame yra gausu betakaroteno, jis mūsų organizme virsta vitaminu A ir E, kas naudinga mūsų akims. Jis ir skaidulų šaltinis. Taip pat moliūgas turi sėklas, kas yra puikus užkandis, cinko magnio, kalio šaltinis, kurie veikia kraujotaką ir širdies darbą“, – aiškina visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Giedrė Macaitienė.

O kad vitaminus geriau įsisavintų organizmas, patiekalus iš šviežių moliūgų pataria pagardinti šlakeliu aliejaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų