REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Renginio akimirka (nuotr. Luko Šalnos)

Ketvirtadienio popietę sostinės „Habit“ restorane gero maisto mylėtojai rinkosi į tikrą tuno fiestą. Visi jie mokėsi, kaip nesudėtingai, greitai ir šiuolaikiškai paruošti žuvies karaliumi tituluojamo tuno patiekalų. Tuno sumuštinių fiestoje netrūko ne tik muzikos ir geros nuotaikos, bet ir naudingų profesionalo patarimų.

29

Ketvirtadienio popietę sostinės „Habit“ restorane gero maisto mylėtojai rinkosi į tikrą tuno fiestą. Visi jie mokėsi, kaip nesudėtingai, greitai ir šiuolaikiškai paruošti žuvies karaliumi tituluojamo tuno patiekalų. Tuno sumuštinių fiestoje netrūko ne tik muzikos ir geros nuotaikos, bet ir naudingų profesionalo patarimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginyje dalyvavo garsūs tinklaraštininkai ir maisto mylėtojai, tarp kurių – Nida Degutienė, Urtė Mikelevičiūtė, Lina Burdenkova, Ramunė Tumašonytė, Inga Žuolytė, Jolita Vaitkutė su sužadėtiniu Silvestru Dikčiumi ir daugelis kitų.

REKLAMA

Daugeliui gali atrodyti, kad tunas yra sunkiai paruošiama žuvis, reikalaujanti daug laiko ir išmonės, tačiau tai – netiesa. Nereikia būti profesionaliu šefu, kad savo namuose galėtumėte mėgautis puikiai atrodančiais, be galo skaniais ir, svarbiausia, sveikais tuno patiekalais.

Kartu su garsiais tinklaraštininkais restorano „Habit“ virtuvės komandos narys Martynas Paulauskas įrodė, kad įvairiausiais tuno patiekalais gali mėgautis kiekvienas, o tam nereikia nei begalės laiko, nei didelių pastangų. Šiuolaikiniam vartotojui norisi sveiko maisto, bet daugeliui stinga laiko patiekalus ruošti namuose. Gera žinia ta, kad „CALVO“ tunas – geriausias sprendimas skubantiems, nes jį papildžius vos keliais ingredientais galima išgauti nesuskaičiuojamą galybę puikių patiekalų.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkę tinklaraštininkai kartu su M. Paulausku gamino įspūdingo skonio, bet labai greitai paruošiamus ir paprastus tuno patiekalus.

Su sužadėtiniu Silvestru Dikčiumi renginyje dalyvavusi menininkė, originaliais piešiniais iš maisto produktų stebinanti Jolita Vaitkutė pasakojo, kad „su tunu“ jai piešti dar neteko, tačiau jos mitybos racione tuno patiekalų – apstu.

„Tunas pakankamai sudėtinga medžiaga paveikslui, nebent tai būtų šumuštinis iš tuno. Tačiau mano namuose tuno dėžučių tikrai rastumėte – jį labai mėgstu. Gaminame salotas, užkandžius, įvairiausius patiekalus. Tunas dera praktiškai su viskuo – net vaisiais! Tad eksperimentuoti nesunku“, – pasakojo J.Vaitkutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai antrino ir kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė. Pasak jos, tunas yra vienas universaliausių ir nepamainomų maisto produktų.

„Bado dienai stalčiuje tuno visada yra. Kai nėra laiko ir turi tik 15 minučių pasigaminti valgyti, tunas – geriausia išeitis. Šiuo metų laiku, kai yra žalumynų, tuno salotos yra geriausias pasirinkimas. O pagrindinis tuno privalumas – greitis. Žinoma, svarbu ir tai, kad jis yra labai maistingas, visavertis produktas. Tuną galima naudoti tiek užkandžiams, tiek pagrindiniams patiekalams – šis produktas yra universalus, todėl nereikia galybės ingredientų, kad jį valgytum. Tinka ir vienas, ir su salotomis, makaronais“, – mintimis dalijosi N.Degutienė.

REKLAMA

Tuno mėsa laikoma viena vertingiausių pasaulyje, nes ši žuvis auga laukinėje gamtoje, todėl yra ypač vertinga, turi daug baltymų ir omega rūgščių. „CALVO“ galvoja apie aktyvų ir naujoves mėgstantį šiuolaikinį žmogų, todėl siūlo išskirtinius produktus, pavyzdžiui, iš karto paruoštas tuno salotas ar smulkintą tuną sumuštiniams, kurio skonį įvertina tiek naujoves mėgstantis žmogus, tiek prie tradicinių skonių pripratęs vartotojas.

„CALVO“ tunas išsiskiria ne tik tuo, kad yra iš karto paruoštas vartojimui– jo sudėtyje nenaudojamas augalinis, o tik pirmo spaudimo alyvuogių arba saulėgrąžų aliejus. Todėl ruošiant maistą nebūtina jo nupilti – galima ir net būtina panaudoti patiekalo ruošime.

REKLAMA

Tuno fiestos svečių laukė staigmena – scenoje pasirodė „Lietuvos talentų“ antros vietos nugalėtoja Fausta Šukytė. F. Šukytė pagrojo neįprastą dviejų būgnų „Mini bongai“ ir „Floortom“ variaciją pačios sukurtu pavadinimu „Artėjančios vasaros griausmas“.

Tuno fiestoje dalyvavusi tinklaraštininkė Ramunė Tamušonytė dalijasi mėgstamiausio jos patiekalo – sveikuoliškų naminių burgerių su tunu – receptu:

Padažui:

• 150 g graikiško jogurto

• 4 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus

• 2 arbatiniai šaukšteliai raudonojo vyno acto

• 2 arbatiniai šaukštai pomidorų padažo (arba ketčupo)

• 2 arbatiniai šaukštai klevų sirupo

• pusės arbatinio šaukštelio smulkinto jalapeno

• 3 smulkių marinuotų agurkėlių

• 1 raudonojo svogūno

• šakelės šviežio peletrūno arba kalendros

Burgeriams:

• 2 skardinės smulkinto tuno savo sultyse, gardinto jalapenu

• 1 arbatinis šaukštas ryžių acto arba ryžių vyno Mirin

• 1 arbatinis šaukštas sezamų aliejaus

• 1 didelis kiaušinis

• 1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų

• 100 g japoniškų Panko džiuvesėlių (arba įprastų)

• 1 svogūnų laiškų ūglys (3-4 svogūnų laiškai)

• druskos

• smulkintų juodųjų pipirų

• 3 valgomieji šaukštai rapsų aliejaus

• 4 pilno grūdo burgerių bandelės

Pagardinimui:

• Salotų lapai (geriau salota vazonėlyje, ploni ir minkšti, sultingi lapai)

• 1 avokadas

Gaminimo eiga:

Pirmiausia gaminame padažą, kad kol ruošime mėsainius jis šaldytuve spėtų įsigerti prieskoniais ir kiek sustingtų. Sudedame visus smulkintus padažui skirtus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišome, dedame į šaldytuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Burgerių pagrindui naudojame smulkintą tuną savo sultyse, gardintą jalapenu - atidarę skardinę nupilame skysčio perteklių. Įmaišome ryžių acto ir sezamo aliejaus. Įmaišome ir lengvai suplaktą (ne iki putų) kiaušinį. Įmaišome kapotų prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų.

Į nedidelį dubenėlį beriame Panko džiuvesėlius.

Įkaitiname aliejų keptuvėje ir iš viso pasiruošto tuno rankomis formuojame keturis tuno kepsniukus, apvoliojame juos paruoštuose džiuvesėliuose ir kepame iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos - kepti reikia tik tiek, kol viduje įmaišytas kiaušinis sutvirtins kepsnelį, pats koncervuotas tunas jau yra tinkamai apdorotas valgyti. Neperkaitnkite, nes kepsneliai išdžius.

Paskrudiname bandeles ir jas paruošus, apatinį bandelių sluoksnį puošiame minkštais salotų lapais, ant jų gausiai patiekiame atvėsusios padažo, dedame tuno kepsnelį ir pjaustytą avokadą.

Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų