REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukmergės rajone, Deltuvoje, vietinės moterys paruošė labai neįprastas Velykų vaišes. Patiekalus deltuviškės gamino net tris mėnesius... jie išskirtiniai ir „valgomi“ akimis.

Ukmergės rajone, Deltuvoje, vietinės moterys paruošė labai neįprastas Velykų vaišes. Patiekalus deltuviškės gamino net tris mėnesius... jie išskirtiniai ir „valgomi“ akimis.

REKLAMA

Ir taip Ukmergės rajono Deltuvos miestelio moterys plušėjo net kelis mėnesius – vakarais, dienomis ir kada tik laisvą minutę suradusios – su specialiomis adatomis iš vilnos ruošė įmantrius valgius.

„Nusprendėme padaryti veltų Velykų vaišių stalą, netyčia kilo šita idėja, pagalvojom, kad galim padaryti ir padarėm. Šitą parodą mes vėlėm apie 3 mėnesius, prieš Kalėdas pradėjom ir šiandien užbaigėm“, – pasakoja renginių organizatorė Daiva Stimburienė.

Tad pats metas ir stalą padengti. Ir ant baltomis staltiesėmis užtiesto stalo keliauja įvairiausi patiekalai: kepta žuvis, višta, mėsa, įdaryti kiaušiniai. O kur dar vaisiai, daržovės ir visokie saldumynai.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprika, pomidorai ir agurkai, ne iš karto, vienam gal reikėtų 8 valandų, aš, kaip nevėlus, tai man buvo ką veikti. Velykų stalas turėtų būti su daržovėm, su žalumynais“, – kalba Deltuvos gyventoja Liudvika Kabokienė.

REKLAMA

O tortu didžiuotųsi bet kuri konditerė.

„Dvi savaites jau reikėjo, su adatom, kad viskas būtų, kiek aš čia dariau, tos gėlės, kai reikia. Labai daug badyt reikėjo ir dar palyginti“, – sako Deltuvos gyventoja Stanislava Černiauskienė.

Tokios vaišės įvairioms progoms tinka, bet šį kartą darbštuolės jas ruošė Velykoms, tad puikuojasi ir šios šventės tradiciniai patiekalai.

„Avinukas daugiau velykinis, kiaušinukai velykiniai, o taip bet ką paėmus ant stalo padėsi bet kada“, – tvirtina darbščiųjų rankų būrelio vadovė Rasa Laskauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

O prie tokio stalo sėdus, jokių kalorijų skaičiuoti nereikia, šis maistas į kūną neina, valgomas jis akimis.

„Asotėlis, sūris, pienelis ir sūrelis, dar žagarėliai. Čia tokie rankdarbiai kaip meditacija labai gera, sudėjom visas mintis, meilę visą“, – tikina Deltuvos gyventoja Aldona Maskoliūnienė.

Deltuviškės prasitaria, kad daugeliui jų vilnos vėlimo technika – tikras atradimas. Vėlė pirmą kartą, tad atvirauja, kad kai kas ir „prisvilo“.

„Teko kepti vištą per naują, padarėm per sudegusią ir kepėm iš naujo – būna ir šitaip“, – sako R. Laskauskienė.

O Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriuje atidarydamos parodą apsukruolės sugalvojo ir intrigą – padengė ir antrą stalą. Kai kurie velti gaminiai tokie tikroviški, kad sunku atskirti nuo tikrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl grybukai, mes pasidalinom, kas ką. Turiu penkis anūkus, tai smaližiai didžiausi. – Bandysit įsiūlyt kaip už tikrą? – Aišku pabandysiu“, – tvirtina Deltuvos gyventoja Renė Mačienė.

Ir į parodos atidarymą atėję lankytojai nežino, prie kurio stalo pirmiau pulti. Stebisi moterų kruopštumu ir fantazija, ir sako, kad taip ir norisi gaminių paragauti:

„Kaip nesinorės, tokie patiekalai, kaip nesinorės... – Tai kurį griebtumėm? – Iš eilės visas ragaučiau. Skilanduką ir bankucheną – visus griebtumėm ragaut.“

„Mane tai labiau prie mėsiško, skilandį, vištą... Labai gražiai, puikiai atrodo, neįprasta tokia paroda, aš pirmą kartą matau tokią.“

Ir nors tikros vaišės per parodos atidarytą lankytojų skrandžiuose pradingo, veltos Deltuvoje džiugins iki balandžio 21-osios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų