REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors valdžia džiūgauja, kad kitais metais didės atlyginimai, pensijos ir kitos išmokos, tačiau dalis gyventojų to gali ir nepajusti dėl augančių kainų.

Nors valdžia džiūgauja, kad kitais metais didės atlyginimai, pensijos ir kitos išmokos, tačiau dalis gyventojų to gali ir nepajusti dėl augančių kainų.

REKLAMA

Primename, kad jau žinoma, kiek kai kurios prekės ir paslaugos 2020 m. brangs dėl patvirtintų didesnių įkainių ir mokesčių. Kitos kainos gali didėti dėl augančios minimalios algos ir kitų priežasčių.

Akcizai degalams, alkoholiui ir tabakui

Etilo alkoholiui taikomas akcizų tarifas 2020 m. didėja nuo dabartinių 1832 eurų iki 2025 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą. Skaičiuojama, kad dėl mokestinių veiksnių parduotuvėse 0,5 l stipraus gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,45 euro.

Bešviniam benzinui taikomas akcizų tarifas didės nuo 434,43 euro iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų produkto. Dėl to litras benzino degalinėse turėtų brangti apie 0,04 euro už litrą.

REKLAMA
REKLAMA

Gazoliams dabar taikomas 347 eurų tarifas didės 372 eurų už 1 tūkst. litrų. Dėl to litras dyzelio gali brangti apie 0,03 euro.

Gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkyje, dabar tarifas didinamas iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų produkto. Dėl to brangimas neturėtų siekti 1 cento.

REKLAMA

Didesni akcizai degalams įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 d., o alkoholiui – nuo kovo 1 d.

Kaitinamojo tabako produktams (tokiems, kurie vartojami su „Iqos“ aparatais) nuo 2020 m. kovo 1 d. akcizas didėja nuo 68,6 iki 113,2 euro. 

Skaičiuoja, kad padidinus akcizų tarifą kaitinamojo tabako produktams, dėl mokestinių veiksnių 20 vienetų kaitinamojo tabako produktų pabrangtų apie 0,33 euro.

Elektra brangs, o dujos pigs

Jau aišku, kad 2020 m. daugeliui gyventojų brangs pagrindinės komunalinės paslaugos. Tiesa, dujos turėtų pigti.

Vidutiniškai elektros kaina vartotojams didėja 14,6 proc. Buitiniams vartotojams populiariausio vieno laiko zonos tarifo „Standartinis“ kaina sieks 14,9 ct/kWh su PVM.

REKLAMA
REKLAMA

„Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifo planą pasirinkę klientai už dieninę elektros energiją mokės 16,8 ct/kWh, naktinę – 10,7 ct/kWh.

Vienos laiko zonos tarifo plano „Namai“ elektros kaina sieks 13,3 ct/kWh, o „Namai plius“ – 12,8 ct/kWh. 

Dviejų laiko zonų tarifo plano „Namai“ dieninė ir naktinė elektros kaina atitinkamai sieks 15,0 ct/kWh ir 9,8 ct/kWh. 

„Namai plius“ plano dieninė 2019 metų kaina sieks 14,4 ct/kWh, o naktinė – 9,5 ct/kWh.

Gamtinių dujų kaina iki 300 kubinių metrų dujų per metus sunaudojantiems vartotojams sumažės iki 55 ct/m3 su PVM.

Per metus suvartojantieji iki 20 tūkst. kubinių metrų dujų, už kubinį metrą mokės 36 ct/m3.

Už vandenį mokėsime daugiau

„Vilniaus vandenys“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina didėja apie 17–18 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučiuose namuose gyvenantiems privatiems klientams paslaugų kaina bus 1,36 euro (su PVM) už kubinį metrą. Gyvenantiems individualiuose namuose – 1,28 euro (su PVM). 

Įmonėms geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina taip pat didėtų – iki 1,33 eurų (be PVM) už kubinį metrą.

Valstybinė energetikos kainų komisija taip patvirtinusi yra didesnes vandens kainas ir kai kuriuose kituose miestuose. Kaip tiksliai jos keisis, reikėtų pasitikrinti vietinio tiekėjo interneto svetainėje.

Šiukšlių išvežimas irgi brangs

Kaip skelbia Vilniaus miesto savivaldybė, mišrių komunalinių atliekų surinkimo-vežimo kaina didės beveik du kartus iki 41,96 euro už toną.

REKLAMA

Nuo sausio 1 d. įsigaliojus naujai patvirtintoms kainoms, standartinis 60 kv. m dydžio butas mokės 4,79 Eur/mėn., o 170 kv. m. namas – mokės 4,86 Eur/mėn. pastoviąją dalį, plius 2,85 Eur kintamąja dalį – iš viso 7,71 Eur/mėn.

Atliekų išvežimas nuo Naujųjų Kaune brangs apie 16 proc., t. y. priklausomai nuo sutarties tipo ar buto ploto – nuo keliasdešimties centų iki daugiau kaip euro.

Šiauliuose, pasak mero Artūro Visocko, vidutiniškai atliekų išvežimas kitąmet brangs apie keturis eurus – nuo dabar esančių 20 iki 24 eurų.

Darželiuose irgi brangiau

Vilniaus miesto savivaldybės taryba gruodžio 4 d. patvirtino naujas darželių maitinimo kainas ir pakėlė ugdymo mokestį.

REKLAMA

Maitinimas 10,5 ir 12 valandų dirbančiose lopšelio grupėse pakilo nuo 1,81 eurų iki 2,20 eurų, darželio grupėse – nuo 2,07 eurų iki 2,50 eurų, tiek pat priešmokyklinio ugdymo grupėse.

14 ir 24 valandas dirbančiose lopšelio grupėse maitinimo kaina išaugo nuo 2,07 eurų iki 2,50 eurų, darželio grupėse – 2,32 eurų iki 2,80 eurų, tiek paaugs ir vaikų, lankančių priešmokyklinio ugdymo grupes, maitinimas.

Pakilo ir darželius lankančių vaikų ugdymo mokestis. Pagal dabar galiojančią tvarką jis siekė 72 centų mokestį visoms šeimoms ir 29 centų mokestį socialiai remtinoms šeimoms už kiekvieną mėnesio dieną, išskyrus šeštadienius, sekmadienius ir švenčių dienas. Atitinkamai nuo naujųjų metų, šis mokestis pakils iki 1 euro ir 50 centų už dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno miesto savivaldybės taryba dar spalio 15 d. nusprendė, kad 58 centų dienos mokestis už darželį nuo sausio kils iki 9,2 euro.

Miestiečių vaikams šis mokestis turėtų būti kompensuojamas ir jie toliau mokės 58 centus. Tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, pvz., gyvena rajone, teks mokėti visą kainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų