REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras toliau atkakliai siekia užsibrėžto tikslo – kada nors atsidurti laisvėje. Po Kauno apygardos teismo niukso gimtadienio išvakarėse, Henytė iškart kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kuris prašymą dėl terminuotos bausmės paskyrimo išnagrinėjo šį pirmadienį.

Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetas Henrikas Daktaras toliau atkakliai siekia užsibrėžto tikslo – kada nors atsidurti laisvėje. Po Kauno apygardos teismo niukso gimtadienio išvakarėse, Henytė iškart kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kuris prašymą dėl terminuotos bausmės paskyrimo išnagrinėjo šį pirmadienį.

REKLAMA

Vis dėlto, nieko džiugaus Henytė neišgirdo ir per šios dienos posėdį. Teismo priimtoje nutartyje skelbiama, kad kol kas nėra realaus pagrindo skirti H. Daktarui terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Jam ir toliau teks atlikinėti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Kitą kartą dėl terminuotos bausmės H. Daktaras galės kreiptis po metų.

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad apygardos teismas teisingai įvertino bylos aplinkybes, reikšmingas sprendžiant klausimą dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo, ir padarė pagrįstą išvadą, jog šiuo metu dar nėra pagrindo H. Daktarui paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti terminuoto laisvės atėmimo bausme.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas padarė išvadą, kad vien aplinkybė, jog H. Daktaras jau yra atlikęs daugiau nei 20 metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, nesudaro pagrindo nuteistajam keisti paskirtą bausmę, kadangi nuteistojo elgesys laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu nebuvo nepriekaištingas, yra nustatyta vidutinė (artimesnė aukštai) pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika, H. Daktaras yra teistas už daugelio nusikaltimų, tarp jų ir kvalifikuotų nužudymų, padarymą, net ir praėjus daugiau nei dvidešimčiai metų nuo padarytų labai sunkių smurtinių nusikaltimų, vis dar nepripažįsta savo kaltės, mano, kad yra nuteistas nepagrįstai griežta bausme. Taip pat teismas pažymėjo, kad faktas, jog H. Daktaras laikosi nusikalstamos subkultūros pažiūrų, kelia pagrįstų abejonių jo pasirengimu išėjus į laisvę siekti savo tikslų teisėtais būdais ir priemonėmis.

REKLAMA

Teismas atsižvelgė į nuteistojo ir jo gynėjo skunde išdėstytus motyvus dėl H. Daktaro vyresnio amžiaus, turimų sveikatos problemų, teigiamų elgesio pokyčių (palaiko socialinius ryšius su šeimos nariais, yra skatinamas), tačiau bausmės atlikimo metu nuteistasis tris kartus pažeidė nustatytus vidaus tvarkos ir režimo reikalavimus, o tai neleidžia vertinti jo elgesio viso bausmės atlikimo metu kaip nepriekaištingo. Taigi, esant nustatytų minėtų aplinkybių visumai, teismas padarė išvadą, kad šiuo metu dar per anksti svarstyti klausimą dėl H. Daktarui paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo švelnesne bausme.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir yra neskundžiama.

Liūdnos gimtadienio išvakarės

Naujienų portalas tv3.lt praėjusių metų gruodžio 11-ąją rašė, kad Kauno apygardos teismas atmetė iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro prašymą skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Gruodžio 12-ąją H. Daktarui suėjo 62 metai.

„Spręsdama, ar nuteistajam pakeisti bausmę, teisėjų kolegija įvertino padarytų nusikalstamų veikų aplinkybes, asmens pavojingumą, nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu, žalos atlyginimą nukentėjusiesiems, galimybę ir norą adaptuotis, resocializuotis, pastangas laikytis visuomenėje priimtinų elgesio taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas padarė išvadą, kad nuteistojo atliktos bausmės dalis šiuo metu dar neleidžia daryti neabejotinos išvados, jog nuteistajam sutrumpinus paskirtos bausmės laiką, būtų įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai“, – teigė Kauno apygardos teismo atstovė Milda Bučnytė.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu nebuvo nepriekaištingas, o daroma pažanga nėra akivaizdi ir įtikinanti. Teikimą terminuotos laisvės atėmimo bausmės taikymui H. Daktarui parengė Pravieniškių pataisos namai. 

Už grotų – daugiau kaip 20 metų

H. Daktaro bausmės pradžia – 2009 metai, tačiau buvo įskaityta ir atlikta bausmės dalis pagal ankstesnius Vilniaus apygardos teismo 1997 metų vasario ir Vilniaus apygardos teismo 2006 gruodžio nuosprendžius.

REKLAMA

Iš viso už įvairius nusikaltimus ne kartą teistas H. Daktaras už grotų praleido 20 metų ir šešis mėnesius.   

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį, teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

REKLAMA

Šiais metais teismai jau buvo skyrę terminuotas laisvės atėmimo bausmes keliems nuteistiesiems iki gyvos galvos. 

Pirmą kartą už grotų atsidūrė 19-kos

H. Daktaras Klaipėdos apygardos teismo 2013 metų birželį nuteistas dėl to, kad 1993–2000 metais vadovavo nusikalstamam susivienijimui. Jo dalyviai buvo ginkluoti sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, šaunamaisiais ginklais, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose – nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose.

H. Daktaras anksčiau šiais metais kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, vėliau – Apeliacinį teismą, prašydamas sušvelninti jam skirtą bausmę. Tuomet šie teismai jo skundus atmetė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąsyk už grotų H. Daktaras atsidūrė būdamas 19 metų. Dabar jam yra 62 metai.

1996 metų vasario 3 dieną H. Daktaras buvo sulaikytas prevencine tvarka, o balandžio 1 dieną suimtas ir iš įkalinimo įstaigos paleistas 2001 metais, kai atliko bausmę kitoje byloje. Kitą kartą suėmimą H. Daktarui teismas skyrė 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų