REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais Lietuvoje pradėta 11 ikiteisminių tyrimų dėl prekybos žmonėmis ir jų išnaudojimo priverstiniam darbui. Palyginti su 2011-aisiais, tokių tyrimų sumažėjo per pusę, tačiau ploti rankomis ir džiaugtis gerėjančia padėtimi nederėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl prekybos žmonėmis pernai įtarimai buvo pareikšti 25 asmenims, kaltinimai pateikti 26 žmonėms. Anot Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovų, septyni asmenys teismo sprendimu buvo pasodinti į kalėjimą. Įkalinimo trukmė svyruoja nuo 4 iki 7 metų. Iš viso pernai nustatyta 17 asmenų, nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis.

REKLAMA

Problemos išlieka

VRM ministras Dailis Alfonsas Barakauskas atkreipė dėmesį, kad, nepaisant pozityvios statistikos, prekybos žmonėmis problema auga. Kartu jis pabrėžė, kad niūrios tendencijos pastebimos ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos šalyse bei už jos ribų. „Tokį reiškinį galima sieti su socialinėmis problemomis, kilusiomis dėl kelerius metus besitęsiančio ekonominio sunkmečio“, – teigė D. A. Barakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Norvegijos atvykusi buvusi teisėja Juris Hanne Sophie Greve pritarė ministro žodžiams, kad problema auga: „Matome tendenciją, kad prekybos žmonėmis atvejų daugėja. Buvo pradėta daug ikiteisminių tyrimų ir jau spėta paskirti bausmes. Prekyba žmonėmis yra labai pelninga sritis, todėl natūralu, kad vis daugiau žmonių imasi šios nelegalios veiklos.“

Ekspertė iš Norvegijos pabrėžė, kad prekyba žmonėmis nėra siejama vien su prostitucija. „Reikėtų paminėti, kad su prekyba žmonėmis susijęs ir priverstinis darbas užsienyje, vaikų išnaudojimas, net prekyba organais“, – pabrėžė J. H. S. Greve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbus visuomenės vaidmuo

J. H. S. Greve pridūrė, kad kalbama apie vertybes, kurios yra puolamos prekeivių žmonėmis: „Tai, kas yra puolama, neturėtų būti toleruojama. Visuomenė yra pagrindinis veiksnys, galintis padėti išspręsti prekybos žmonėmis problemas.“

„Kovodami su prekyba žmonėmis turime stabilizuoti padėtį šalyje, suteikti žmonėms socialinį saugumą. Į tą kovą reikia įtraukti jaunus žmones, kurie užtikrintų saugią ateitį kitiems ir užsitikrintų ją sau. Vienas kovos su prekyba žmonėmis būdų yra paremtas trijų PPP principu: ginti, įgyvendinti prevencinius veiksmus ir teisti kaltuosius“, – pasakojo J. H. S. Greve.

Pabaigoje specialistė iš Norvegijos pridūrė, kad organizuotas nusikalstamumas negali būti atskirtas nuo kitų nusikaltimų rūšių: „Iš pažiūros smulkūs nusikaltimai ateityje gali tapti itin sunkūs ir juos ištirti bus tik dar sunkiau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų