REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Smiltės Einingės desertai (nuotr. facebook.com)

Šešiolikmetė plungiškė Smiltė Einingė, ne tik mokosi, lanko baletą, bet ir įvairių švenčių proga gamina desertus.  Mergina sako, kad didžiausią įtaką norui gaminti padarė įvairūs maisto gaminimo vaizdo įrašai internete, kuriuos mėgo žiūrėti nuo pat vaikystės.  

16

Šešiolikmetė plungiškė Smiltė Einingė, ne tik mokosi, lanko baletą, bet ir įvairių švenčių proga gamina desertus.  Mergina sako, kad didžiausią įtaką norui gaminti padarė įvairūs maisto gaminimo vaizdo įrašai internete, kuriuos mėgo žiūrėti nuo pat vaikystės.  

REKLAMA

„Žiūrėdama įvairius vaizdo įrašus semiuosi patirties, įdomu žiūrėti ir bandyti gaminti vis naujus dalykus. Artimoje aplinkoje nėra, kam patiktų gaminti taip, kaip man, tačiau tiek mama, tiek močiutė gamina skanų maistą, duoda man patarimų.  

Močiutė yra pasakojusi, jog mano prosenelė taip pat labai mėgo gaminti – manau, kad tai iš jos paveldėjau“, – sako Smiltė. 

Smiltė nuo 6 metų kiekvieną sekmadienį šeimai pusryčiams kepa blynus: „Kitus kepinius, tokius, kaip keksiukai, sausainiukai, lengvesni pyragai, kepu nuo kokių 8 metų, o tortus ir „didesnius“ kepinius pradėjau kepti nuo 12 metų.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis Smiltės desertas 

Mergina sako, kad pirmasis jos pagamintas desertas buvo keksiukai. O pirmąjį tortą iškepė ketvirtajam brolio Augusto gimtadieniui. 

REKLAMA

„Tąkart gaminau „Snickers“ skonio tortą, kuris iki šiol yra mūsų mėgstamiausias. Žinoma, labai jaudinausi, bijojau, kad nepavyks, tačiau jis gavosi tikrai neblogai.  

Torto papuošimas turėjo būti animacinio filmuko herojus „Pimpačkiukas“ – nelabai jis gavosi, bet tada labai džiaugiausi, kad tortą gerai įvertino broliukas – jis atpažino savo mėgstamiausią herojų, o tai man suteikė daugiau pasitikėjimo savimi bei džiaugsmo“, – prisiminimu dalijasi Smiltė. 

Smiltės mama Aistė pasakoja, kad vienas iš įspūdingiausių Smiltės konditerinių gaminių – „saldus stalas“ tėčio 40-am gimtadieniui.  

REKLAMA
REKLAMA

„Visą stalą dukra paruošė viena. Pagalbos nepriima, nes mes nemokam taip padaryti, kaip ji sugalvoja. Nuo pat mažumės skatinau ją bandyti, eksperimentuoti, nebijoti klysti. Manau, kad tai ją ir motyvavo“, – apie dukrą kalba mama Aistė. 

S. Einingė pasakoja, kad jai labiausiai patinka gaminti konditerijos gaminius: tortus, keksiukus, grybukus, biskvitines spurgytes, kaneles, cinamonines bandeles, pyragus, karamelę. 

„Taip pat mėgstu gaminti ir „rimtesnį“ maistą, pavyzdžiui, pietus šeimai. Savaitgaliais dažniausiai pietus šeimoje gaminu aš. Man patinka gaminti, nes smagu išgirsti, kad tėveliams, broliui ir sesei, močiutei, draugams patinka mano pagamintas maistas. Džiaugiuosi, kad turiu galimybę eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti vis naujus skonius, kurie kartais būna labai skanūs, o kartais gali ir šiek tiek nuvilti“, – teigia jaunoji kulinarė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto gamyba – merginos atsipalaidavimo būdas 

Smiltė neslepia, kad jai maisto gaminimas yra svarbi veikla, nes gaminant ji atsipalaiduoja – tai lyg meditacija. Ypač tada, kai įsijungia savo mėgstamiausias dainas ir jų klausant, pradeda gaminti  

„Gaminant pamirštu apie rūpesčius, kurie persekiojo dieną, savo naminiais kepiniais galiu vaišinti mane supančius žmones ir matyti jų nuoširdžias šypsenas“, – šypsosi Smiltė. 

Smiltė dalijasi, kad  šiuo metu negalvoja užsidirbti iš savo veiklos, nes nori išsaugoti tyrą gaminimo dvasią. 

„Kol kas nenoriu gaminti pagal užsakymą, nes manau, kad gaunant užsakymų vis daugiau, tiesiog pervargčiau ir ši veikla man nebebūtų miela. Noriu, kad kepimas ir liktų mano meditacija, o savo kepiniais kaip dovanėlėmis galėčiau džiuginti artimuosius ir draugus per mums svarbias progas. 

REKLAMA

 Manau, kad nenoriu sieti savo ateities su konditerija. Turiu ir kitų veiklų, kurios man labai patinka ir su kuriomis aš labiau norėčiau sieti ateitį, o konditeriją norėčiau turėti šalia kaip savo mylimiausią pomėgį“, – pasakoja Smiltė. 

Mergina pasakoja, kad prieš Kalėdas kepa savo firminius meduolinius namelius. Smiltė neslepia, kad  jie reikalauja labai daug kruopštumo ir laiko. 

Tai kol kas, tikriausiai, vieni sunkiausių kepinių, kuriuos esu kepusi. Taip pat sudėtinga kepti morengus – esu daug kartų kepusi juos ir kartais jie tikrai ne išeidavo. 

Kanelės taip pat nėra lengviausias kepinys, kurį galima iškepti, jų tešlą padaryti nėra sunku, bet pats kepimas užtrunka tikrai ilgai, reikia reguliuoti įvairias kepimo temperatūras, prižiūrėti, jog jos nesudegtų išorėje ir iškeptų viduje“, – pasakoja Smiltė. 

REKLAMA

S. Einingė sako, kad dažniausiai receptų ieško internete, bet, tokių patiekalų kaip: blynai, kugelis, kotletai, skruzdėlynas, keksiukai, cinamoninės bandelės šeima turi senus ir patikrintus receptus. 

Smiltės firminis keksiukų receptas:  

4 kiaušiniai  

100 gramų cukraus  

160 gramų sviesto arba aliejaus  

~200 gramų miltų 

 ~200 mililitrų pieno 

Šiek tiek druskos, kepimo miltelių ir vanilinio cukraus  

Gamybos procesas 

Kadangi keksiukai yra labai paprasti, į juos galite įdėti ko tik sugalvojate – šokolado, kakavos, uogienės, uogų.  

Labai gerai išplakite kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Masė turi padvigubėti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į tą masę supilkite išlydytą atvėsintą sviestą (arba aliejų, jei jį naudojate) ir vėl išplakite (trumpai, kad įsimaišytų)  

Suberkite miltus, šaukštu arba mentele juos atsargiai įmaišykite ir supilkite pieną, išmaišykite. Viskas! Tešla paruošta.  

Kepu visada iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30min – kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Keksiukus galite puošti, galite nepuošti – jie visada bus skanūs!

turi hobi ir gerai .
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų