REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ši augalų biomasę naudojančios jėgainės Didžiojoje Britanijoje koncepcija yra viena iš daugelio pasaulyje siūlomų projektų, kuriais siekiama išnaudoti atsinaujinančių energijos šaltinių potencialą. Vizualiai įspūdingai atrodanti „Teesside“ elektrinė būtų padengta žaliuojančiais augalais, o energiją tiektų 50 000 namų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip kurą jėgainė naudotų gan neįprastą medžiagą - aliejinių palmių vaisių branduolių kevalus. Kevalai gaunami kaip atliekos gaminant aliejų palmių plantacijose. Kai kurie gamtosaugininkai jau dabar kritikuoja tokį sumanymą, teigdami, jog palmių plantacijos ir taip sukelia daug ekologinių problemų. Nežiūrint į tai, kompanija „Bio Energy Investments Ltd“ jau pateikė paraišką projekto planavimo stadijai vykdyti. Jei ji bus patvirtinta, ant Anglijoje tekančios Tyso (Tees) upės krantų nederlingame žemės lopinėlyje bus pastatyta 49MW galios biomase „maitinama“ jėgainė. Tikėtina, jog toks statinys per dviejų metų statybos periodą sukurs kelis šimtsu naujų darbo vietų ir į šią vietą pritrauks apie 240 milijonų dolerių investicijų.

REKLAMA

Dabartinę jėgainės pastato koncepciją kūrė Didžiosios Britanijos architektas Thomas Heatherwick. Statinys turėtų iškilti virš jį supančio kraštovaizdžio, o išorinių sienų apatinė dalis būtų apsodinta vietoje augančiais žoliniais augalais. Elektrinė užimtų apie trečdalį jai numatyto žemės sklypo, o likęs plotas būtų panaudotas natūraliai augmenijai suformuoti. Kompanijos atstovai tikina, jog toks sprendimas turėtų netgi paskatinti čia sugrįžti retas floros ir faunos rūšis. Pastate taip pat bus biurai, lankytojų centras ir atsinaujinančios energijos edukacinis centras.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, jog naujoji jėgainė anglies emisijas sumažintų 80% lyginant su ekvivalenčiomis tipinėmis šiluminėmis jėgainėmis. Biomasė laikoma atsinaujinančiu energijos šaltiniu todėl, kad ji jau yra anglies apykaitos ciklo dalis. Ji taip pat yra atsinaujinantis išteklius ir į energiją gali būti konvertuota daug ekologiškiau nei anglis.

Nors apie „Teesside“ jėgainę daug informacijos nėra pateikiama, jos sumanytojai kaip vieną iš galimų kuro šaltinių pristato aliejinių palmių vaisių branduolių kevalus.

Sumanymas grindžiamas tuo, jog toks kuras būtų gaunamas neatimant žemės iš maisto gamybos bei miškininkystės pramonės, būtų suvartojamos aliejaus gamybos metu gaunamos atliekos, o palmių augintojai gautų papildomų lėšų. Tiesa, kol kas neaišku, kokiais būdais kuras būtų pristatomas, kadangi didžiausi palmių aliejaus gamintojai įsikūrę Malaizijoje ir Indonezijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų