• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų išmaniųjų telefonų gamintojai ir JAV mobiliojo ryšio operatoriai savo iniciatyva pradės diegti į mobiliuosius įrenginius vadinamuosius „mirties mygtukus“ (kill switch), leidžiančius nuotoliniu būdu visiškai užblokuoti juos vagystės ar pametimo atveju, praneša „CNet“. Tokiu atveju mobiliųjų telefonų vagystės taptų beprasmiškomis, nes nusikaltėliai negalėtų jais pasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad toks mobiliųjų telefonų gamintojų ir mobiliojo ryšio operatorių sprendimas buvo priimtas nelaukiant atitinkamo JAV valdžios įpareigojimo. Mobiliojo ryšio pramonės asociacijos (CTIA) atstovai pranešė, kad nuo 2015 m. visuose JAV rinkai pateikiamuose mobiliuosiuose įrenginiuose bus diegiama speciali programinė įranga, kuri telefonų savininkams leis vagystės ar pametimo atveju nuotoliniu būdu ištrinti asmeninę informaciją, o taip pat paversti juos visiškai nefunkcionuojančiais. Tam reikės įvesti atitinkamą slaptažodį. Jei telefonas būtų atgautas, jį vėl „atgaivinti“ galės tik jo savininkas, sakoma pranešime.

REKLAMA

„Mirties mygtuko“ funkcija bus diegiama telefonuose dar jų gamybos metu gamykloje. Be to, tokia funkcija galės naudotis ir senesnių telefonų savininkai: atitinkama programinė įranga bus platinama internete.

Susitarimą dėl savanoriško „mirties mygtuko“ funkcijos diegimo pasirašė dešimt mobiliųjų telefonų gamintojų, įskaitant „Apple“, „Samsung“, „Google“ ir HTC, bei mobiliojo ryšio bendrovės „Verizon Communications“, „AT&T“, „Sprint“, „T-Mobile“ ir „U.S. Cellular“.

Anksčiau atliktoje apklausoje absoliuti dauguma amerikiečių pasisakė už tokios funkcijos įdiegimą. Ekspertų skaičiavimais, telefonų užblokavimo galimybė dėl vagystės ar pametimo kasmet JAV gyventojams padės sutaupyti apie 2,6 mlrd. dolerių. Šią sumą sudaro išlaidos telefonų draudimui ir naujų aparatų pirkimui. 2012 m. Jungtinėse Valstijose buvo pavogta apie 1,6 mln. išmaniųjų telefonų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų