Po tyrimų paaiškėjo šiurpi tiesa: galite pasibaisėti sužinoję, ką perkame parduotuvėse

Lietuviams druska - lyg baltas auksas. Nors dienos norma sveikam žmogui yra vos arbatinis šaukštelis, tautiečiai druska maistą gardina net tada, kai valgo jau natūraliai sūrius produktus.

Po tyrimų aiškėja, kad savo gaminius labai persūdo ir maisto gamintojai. Sveikatai nepavojinga riba viršijama ir dvigubai, ir trigubai, ir net 6 kartus. Didžiausi kiekiai druskos - įvairiose dešrose.

Gali viršyti net dešimt kartų

Tautiečiai gausiai vartoja ne tik cukrų, bet ir druską. Tyrimai rodo, jog kas dešimtas lietuvis patiekalus sūdosi jų nė neparagavęs, o kas penktas gerokai viršija dienos normą, kuri yra penki gramai, arba kiek mažiau nei arbatinis šaukštelis.

O vaikams iki dešimties metų patariama vartoti iki dviejų gramų. Ypač daug druskos yra mėsos gaminiuose. Kai kuriose perdirbtose dešrose jos kiekis natūralų gali viršyti net dešimt kartų.

Štai jei 100-te gramų šviežios dešros druskos vos iki 30 miligramų, tai perdirbtoje jos gali būti jau 3 gramai. Nustatytas vidurkis lietuviškose mėsos produktuose pernai buvo du su puse gramo. 

Įvardijo sveikiausią kiekį

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų, oficialių normų, kiek gramų druskos turėtų būti maisto produktuose, nėra. Visgi sveikiausia būtų, jei 100-te gramų dešros druskos kiekis neviršytų vieno gramo.

Jau tūkstančius metų druska yra viena pagrindinių maisto produktų konservavimo priemonių. Kol žmonija gyveno be šaldytuvų ar šaldiklių, mėsa bei žuvis buvo tiesiog panardinama druskos kalne. Ir iki šiol druska mėsos perdirbimo pramonėje laikoma apsauga nuo mikrobų. Taip pat ji padeda išlaikyti dešrų ar kitų mėsos gaminių formą, suteikia jai spalvą, aromatą ir žinoma skonį.

Lietuvos mėsos perdirbėjams Sveikatos apsaugos ministerija jau yra nusiuntusi pasiūlymus mažinti druskos kiekį, visgi gamintojai juos vertina skeptiškai. Esą vienodus kriterijus produktams nustatyti sudėtinga, nes skirtingų gaminių šalyje šimtai, skiriasi ir jų gaminimo procesai. O štai Egidijus Mackevičius tikina, kad pirmiausia turi pasikeisti tautiečių valgymo įpročiai.

REKLAMA

Lietuviai suvartoja per daug

Tuo metu mažieji verslininkai prieštarauja. Anot jų, didžiuliai kiekiai druskos, norint išlaikyti produkto šviežumą kuo ilgesnį laiką, nėra būtini.

Nors druska žmogaus organizmui yra būtina, jos sudėtyje esantis natris reguliuoja organizmo skysčių pusiausvyrą, druskos perteklius gali sukelti ne tik širdies ar kraujagyslių ligas, nuo kurių miršta kas antras lietuvis, bet ir nervinius sutrikimus, raumenų spazmus, tinimus.


Rašyti komentarą...
B
BET
2017-07-28 21:00:39
Pranešti apie netinkamą komentarą
dėl druskos tai daugiau panašu į plepalus. Juk maistui gaminti, auginti naudojami herbicidai(rondapas masiškai javų auginime) , visokie E, o sveikatos ministerijai ir Eurosojūzo klerkam visai dzin, matyt ten dideli pinigai sukasi, tai ir nedirba savo darbo
Atsakyti
0

G
Gintaras
2017-08-03 23:09:38
Pranešti apie netinkamą komentarą
Druskos tikrai persūdo. Aš nesu mėgėjas sūraus maisto ir kai man normalu- kiti sūdosi papidomai. Todėl žmona man netaiso valgio, nes man per sūru ir pasidarau pats, kuriuo jos nepavaišinčiau :) Bet duonoje ne tik druskos yra. Tą druską perkerta cukrus. Ne duona, o pyragas kažkoks. Nei prie rūkytų lašinių, nei prie sriubos tokia pritinka. Nežinau, kodėl ją tokią saldžią dabar gamina? Tai jau ne duona, bet duonos gaminys kažkoks. Kaip grietinė iš augalinių riebalų žymima, kad tai tik riebalų mišinys, taip ir duoną reikėtų žymėti. Ji valgoma vietoj biskvito prie arbatos turbūt, mūsų elitui tokios patinka ir tokias kepa :)
Atsakyti
0

t
tadas
2017-08-03 00:23:37
Pranešti apie netinkamą komentarą
tikrai nepasibaisesiu ir pirksiu parduotuvese, turguose, is ukininku, is lenku. kur rasiu pigiau - ten ir pirksiu.
Atsakyti
-1

SKAITYTI KOMENTARUS (5)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų