Vilniečiui Gintarui Velykos šiemet gerokai apkarto. Keturiasdešimt aštuonerių metų vyras dar prieš šventes išgėrė tris žalius kiaušinius ir netrukus pasijuto labai prastai – ėmė pykinti, temperatūra pakilo net iki 40 laipsnių. Nesulaukęs Velykų Gintaras be sąmonės išvežtas į Infekcinių ligų skyrių.
Į Vilniaus infekcinę ligoninę po Velykų savaitgalio atgulė dar keletas pacientų. Tačiau gydytojai prognozuoja, kad tokių ligonių šią savaitę bus dar daugiau.
Po šventinių savaitgalių žmonės pagalbos kreipiasi dėl žarnyno infekcijų, dažniausiai – salmoneliozės. Ja užsikrečiama valgant termiškai neapdorotus kiaušinius, vištieną, mėsą ir jos produktus. Pasak gydytojų, žarnyno infekcijos prasideda ūmiai ir staigiai.
„Ryškus vėmimas, taip pat spazminiai pilvo skausmai, viduriavimas vandeningomis išmatomis. Jei ilgai laukiama, gali atsirasti ir silpnumas, troškulys, kristi kraujospūdis, sutrikti inkstų funkcija. Tuomet atsiranda sunki būklė, kartais net gyvybei pavojinga“, - pasakoja Infekcinių ligų centro direktorius Arvydas Ambrozaitis.
Pasirodo, šventes apkartinti gali ne tik neatsiejamas Velykų stalo atributas – kiaušiniai, bet ir kelias dienas pastovėjusi balta mišrainė. Juo labiau, kad po švenčių užsilikusį maistą žmonės linkę valgyti kone visą savaitę.
Po Velykų į ligonines guldomi ne tik maistu apsinuodiję suaugusieji, bet ir vaikai. Tiesa, vaikams dažniausiai konstatuojamas persivalgymas.
Vidutiniškai per šį savaitgalį į Ūmių apsinuodijimų skyrių Vilniuje kreipėsi apie 30 pacientų. Iš jų apie pusė paguldyta į ligoninę. Gydytojai pastebi tendenciją – kuo daugiau laisvų dienų, tuo labiau žmonės linkę padauginti ne tik maisto, bet ir alkoholio. Smarkiai alkoholiu apsinuodiję pacientai guldomi tiesiai į reanimaciją.
Pasak medikų, kuo ilgesnės šventės, tuo daugiau apsinuodijimų ir alkoholiu, ir maistu.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras perspėja gyventojus – atšilus orams daugėja žarnyno infekcinių ligų. Todėl žmonės turi ne tik tinkamai apdoroti maistą, bet ir nepamiršti asmens higienos.