• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš dažniau perkamų daržovių Lietuvojesalotos. Pasirodo, nemaža dalis šių salotų, kurios yra atvežamos iš Europos ar net tolimesnių šalių, yra auginamos naudojant dujų technologiją. Gyventojai pakraupo išgirdę apie obuolius, kurie atvežami iš Lenkijos. Teiraujasi, ar su salotomis taip pat yra naudojamos technologijos, kad išlaikytų ilgiau. Kokia žala organizmui?

Vienas iš dažniau perkamų daržovių Lietuvojesalotos. Pasirodo, nemaža dalis šių salotų, kurios yra atvežamos iš Europos ar net tolimesnių šalių, yra auginamos naudojant dujų technologiją. Gyventojai pakraupo išgirdę apie obuolius, kurie atvežami iš Lenkijos. Teiraujasi, ar su salotomis taip pat yra naudojamos technologijos, kad išlaikytų ilgiau. Kokia žala organizmui?

REKLAMA

Apie dujų technologiją, naudojamą salotoms, daržovėms ar vaisiams, daugiau naujienų portalui tv3.lt pasakoja Aukštikalnių sodų vadovas Arvydas Paškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes neužsiimame labai dideliu salotų auginimu, bet, kiek iš bendro supratimo žinau, pagalbai yra pasitelkiama ta pati technologija, kuri visoje Europoje yra naudojama.

REKLAMA

Pavyzdžiui, daug kas dar priklauso nuo to, kaip fasuoja. Egzistuoja ir ta vadinama trumpoji, ar ilgoji tiekimo grandinė“, – kalbėjo jis.

Lietuvoje yra daugiau mūsų šalyje užaugintų salotų

Prekybos centruose daugiausiai yra lietuviškos produkcijos salotų, negu iš užsienio atvežtų. Tiesa, žiemą daržovės ar vaisiai būna atvežtos iš pietų šalių, pavyzdžiui, rukolos ir kitos žaliosios salotos, kurios būna apdorotos dujinant.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nori, kad tos salotos parduotuvėje stovėtų 14 dienų, kas kartu su atvežimu gal apie mėnesį užtrunka, tada jau į duijintus maišelius jas fasuoja. Daugiausiai salotas fasuoja žiemos metu ir pavasarį, kai atvažiuoja iš Ispanijos ar iš Italijos.

Šiuo momentu prekybos centruose daugiausiai būna lietuviškos produkcijos salotų, kurios užima didesnę procentinę dalį. Žiemą salotos būna iš pietų kraštų atvežtos, pavyzdžiui, rukalos, visos pagrindinės žaliosios salotos, visos jos yra dujintos“, – akcentavo Aukštikalnių sodų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak pašnekovo, egzistuoja įmonė, kuri specializuojasi salotų paruošime ir fasavime į mažas pakuotes. Salotos, dideliais kiekiais atkeliaujančios tiesiai iš gamintojų, būna geros kokybės. Tai priklauso ir nuo didelio užsakymo kiekio.

„Lietuviškos salotos nėra dujintos trumpoje grandinėje, nes jiems nėra tikslo. Prekybos tinklai užsako daug maž tiek, kiek parduoda per parą ar per dvi paras ir salotos į parduotuves atvažiuoja, o su lietuviškomis tai viskas yra gerai.

REKLAMA

Yra tokia įmonė, kuri užsiima tų visų salotų paruošimu su fasavimu į mažus indėlius, į mažas pakuotes, ten jau prasideda niuansai. Tos salotos, kurios tiesiai iš gamintojų ateina, su jomis yra viskas tvarkoje, nes yra dideli kiekiai, dideli užsakymai“, – teigė jis.

Geriau pirkti vietines, sezono metu auginamas, daržoves

A. Paškevičiaus nuomone, kai yra daromas salotų asorti, salotų rinkinys, tai nėra sveikiausiai pagamintas maisto produktas. Geriau yra pirkti vietinius, sezono metu auginamus ir kuo mažiau sufasuotus produktus, nes vaisiai ir daržovės, atvežti iš tolimų šalių, pavyzdžiui, Čilės, žiemą nebūna švieži ir natūralūs.

REKLAMA

„O ten, kur jau prasideda tokie dalykai, kada yra žaidžiama su kaina, ar kažkokią salotų asorti padaro, ten jau prasideda nesąmonės. Visą laiką yra geriau pirkti vietinės gamybos salotas [ar kitas daržoves] ir kuo mažiau sufasuotas bei reikia atsižvelgti į sezoną.

Pavyzdžiui, tie patys obuoliai: jau vyksta jų sezonas. Tarkime, avietes ar trešnes žiemą atveža iš Čilės, tai jos jau nebus natūralios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalima šviežių atplukdytų, laivo konteineryje laikytų, vaisių ar daržovių iš Čilės tris keturias savaites laukti, kol atplaukia į Europą, kol išskirsto per Nyderlandus, ir tikėtis, kad jos bus šviežios. Žmonės, bebūdami visur, turi įsijungti šiokį tokį analitinį mąstymą“, – komentavo Aukštikalnių sodų vadovas.

Skirtumas tarp Lenkijoje ir Lietuvoje auginamų obuolių technologijos

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Lenkijos ūkininkai plačiai naudoja dujomis pagrįstą technologiją, leidžiančią obuolius ir kitus vaisius išlaikyti ilgiau, tačiau Lietuvoje ši sistema nėra išvystyta. Nors tokios technologijos padeda konkuruoti tarptautinėse rinkose, jos kelia abejonių ne tik dėl vaisių skonio, natūralumo, bet ir dėl galimos žalos sveikatai.

REKLAMA

Lenkijoje obuolių laikymo technologijos yra pažangios ir plačiai taikomos, siekiant išlaikyti vaisių kokybę ilgesnį laiką. 1–MCP dujų „SmartFresh“ naudojimas – tai medžiaga, blokuojanti etileno (nokimo hormono) poveikį. Lenkijos augintojai kamerose naudoja šį metodą.

Lietuvos ūkio vadovas Džiugas Palionis pristatė, jog Lenkijoje naudojama technologija „Smart Fresh“ leidžia vaisiams ilgai išsilaikyti dėl dujų poveikio, o lietuviai jos atsisako dėl kokybės reikalavimų, sąžiningumo ir suvokimo apie galimą žalą.

REKLAMA

„Lenkai, iš tiesų, naudoja tą technologiją. Ką ji daro? Kamerose esantys vaisiai yra paveikiami dujomis ir tokiu būdu jie gali išsilaikyti kelis metus nesugedę, nepraradę išvaizdos. Tuo metu Lietuvoje mes to nenaudojame.

Turime nacionalinį kokybės produktą ir tokias išmokas, kurios neleidžia to daryti. Tų kamerų prieinamumas yra, bet lietuviai jų nesirenka, vedami sąžinės, suprasdami, kad tai yra kenksmingas dalykas, žalingas vaisiams. Ir išmokos yra susietos su ta lietuviška kokybe. Tai čia ir yra privalumai to lietuviško vaisiaus, kuris yra parduodamas“, – paaiškino jis.

REKLAMA
plaunu su soda, obuolius taip pat. Bet šiaip beveik neperkam per žiemą jokių plastmasinių pomidorų, agurkų ar salotų, laukiam kol užaugs savi. Seneliai nevalgė žiemą nei salotų nei šviežių agurkų, einamiausia buvo burokėliai, kopūstai, morkos, ropės ir visi kiti marinuoti, rauginti reikalai iš rūsio. šiaip užjaučiu veganus...
visokių rūšių būna
visokių rūšių būna
pas mane sode viena obelis tokia - obuoliai stambūs, žievė blizga ir lyg taukais tepta atrodo. stovi neblogai, iki naujų ir nesuvysta. yra stovinčių iki pavasario, bet jie neblizga ir suvysta. o šiaip įdomumo dėlei neišmečiau tų, kur buvo neįpuvę. tai vis dar yra keli sveiki iki dabar, praktiškai vasaros vidurio, patys kažkaip "mumifikavosi". nors aš nei obelis purškiu, nei obuolius kuo apdoroju - supilu į krūvas pagal rūšis ir valgau bei perrenku kas kažkiek laiko išmesdamas supuvusius.
Blizga, o kai lieti, lyg aliejumi ištepti.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų