Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mitybos žinovai pastebi, kad į mūsų šaldymo kameras įsisuka nauja mada – prasidėjus sezonui, žmonės žiemai šaldo jau ne tik uogas ir grybus, bet ir kopūstus, burokėlius, agurkus, net ir svogūnų laiškus. Dažnas tai daro daržoves tiesiog susukęs į maišelį. Specialistai sako, kad šaldyti galima viską, bet tik tam specialiai skirtuose induose. Kitaip ilgainiui iš šaldyti netinkamų maišelių ar indų produktai gali prisisotinti mums kenksmingų medžiagų.

Mitybos žinovai pastebi, kad į mūsų šaldymo kameras įsisuka nauja mada – prasidėjus sezonui, žmonės žiemai šaldo jau ne tik uogas ir grybus, bet ir kopūstus, burokėlius, agurkus, net ir svogūnų laiškus. Dažnas tai daro daržoves tiesiog susukęs į maišelį. Specialistai sako, kad šaldyti galima viską, bet tik tam specialiai skirtuose induose. Kitaip ilgainiui iš šaldyti netinkamų maišelių ar indų produktai gali prisisotinti mums kenksmingų medžiagų.

REKLAMA

Močiutė Aldona raško rūgštynių lapus. Sako, kol vienos uogos baigėsi, o kitų savaitėlę teks palaukti, dabar šaldyti galima žalumynus.

REKLAMA

Į maišą keliauja ir krapai, ir rabarbarų stiebai. Ir štai prieskoniai ir kai kurios daržovės jau ant virtuvinio stalo. Šiuos produktus ponia Aldona sako šaldanti kasmet. Tad turi ir savo šaldymo paslapčių. Pirmiausia imasi rabarbaro:

„Visus reikia nuplauti, kad būtų švarūs. Va, nuplauni, ir kol nuplauni, tai irgi reikia, kad pradžiūtų."

Netrukus ir juodųjų serbentų eilė. Aldona sako, kad keli indeliai keliaus į šaldiklį. Žiemą šios uogos, sumaišytos su medumi, labai tinka kosuliui malšinti. Tiesa, tam, kad šaldytos uogos atrodytų gražiai, reikia, kaip sako Aldona, – pasistengti.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu norime, kad vaizdas būtų dar ir estetiškas, pirmiausia turime įdėti, pavyzdžiui, uogas į šaldiklį, jas patiesti, o tik tada sudėti į dėžutes, taip jos išties atrodys labai gražiai.

Dalis prieskoninių žolių keliauja į specialius indelius, skirtus šaldyti. O kiti, pavyzdžiui, rūgštynės, į štai tokią maistinę plėvelę.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė ragina to nedaryti. Esą tiek uogos, tiek daržovės ar prieskoninės žolelės turi būti šaldomos tik tam specialiai skirtuose induose. Paprasti maišeliai ar indeliai netinka:

„Kadangi šaldyti produktai ilgai būna plastikinėje taroje, ten gali būti įvairių medžiagų migracija į tuos produktus, dėl to eilinis paprastas indelis nelabai tinkamas. Kuo ilgiau laikai, tuo didesnė migracija į tuos produktus iš tos pakavimo medžiagos."

Ir juolab nieko nešaldyti stikliniuose induose. Mat jie nuo šalčio gali sprogti, o tada į maistą pateks šukių. Taip pat specialistai šiukštu nerekomenduoja dar kartą šaldyti jau atšildytų produktų.

REKLAMA
REKLAMA

„Atšildymo metu padidėja mikrobiologinė tarša. Ir jeigu mes antrą kartą atšildysime produktą, nebus jokios garantijos, kad tas maisto produktas bus saugus", – tęsė R. Sadūnaitė.

Tai gresia rimtomis žarnyno ligomis – ir noro virusu, ir rotu. O štai Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad šaldyti geriausia tik tuos produktus, kurių kitaip negalime išlaikyti. Todėl nepatariama šaldyti, pavyzdžiui, morkų ar kopūstų, rūsiuose šie produktai išlaikys daugiau maisto medžiagų nei šaldymo kameroje. O štai jeigu norime žiemą turėti šviežių svogūnų laiškų – kodėl gi ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų