Galimybė skaniai ir sočiai pavalgyti mokyklos valgykloje labai svarbi kiekvienam mokiniui. Pasidomėjome, kaip naujiems mokslo metams parengtos mūsų rajono mokyklų valgyklos, ar įvairūs ir maistingi jų patiekalai, rašo ketvirtadienį "Kupiškėnų mintys".
Vyrauja kosmetinis remontas
Kupiškio rajono maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Aldona Stukienė, informavo, kad iki šiol mokyklų maisto tvarkymo skyrių būklė buvo tikrinama du kartus per metus. Šiuo metu jau tereikalaujama juos tikrinti tik kartą per metus.
Mūsų rajono mokyklų valgyklų paskutinio tikrinimo rezultatus jau galima apibendrinti. Maitinimo skyriams parengti 2007-2008 mokslo metams išleista apie 0,5 mln. litų. Vieno moksleivio maitinimui skirta – 3,38 Lt pietums ir 1,56 Lt pusryčiams. Iš viso rajone yra 16 mokyklų valgyklų ir 1 bufetas.
Būtina iš esmės remontuoti Subačiaus gimnazijos, Kupos pradinės, Šepetos Almos Adamkienės , Salamiesčio, Rudilių, Palėvenėlės, Noriūnų Jono Černiaus, Antašavos pagrindinių mokyklų valgyklų patalpas. Tiesa, kosmetinis jų remontas yra atliekamas kasmet. Iki šiol tik 3 mokyklos valgiaraščius yra suderinusios su Visuomenės sveikatos centru (VSC). Kitoms mokyklų valgykloms VSC nurodė tuos valgiaraščius pataisyti, kad jie atitiktų reikalavimus.
Rajono mokyklose neorganizuojamas tausojantis maitinimas. Taip yra dėl to, kad medikai, patikrinę vaikų sveikatą, neinformuoja mokyklų apie tokio maitinimo būtinumą vienam ar kitam mokiniui. Be to, tėvai nežino, kad mokyklose būtų galima tausojantį maitinimą organizuoti. Iniciatyvos šioje srityje nesiima ir ugdymo įstaigų vadovai, nes taip pat neturi jokių duomenų apie tokio maitinimo reikalingumą.
Visiškai modernizuotas maisto gaminimas yra tik Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje ir Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje. Iš dalies šis procesas modernizuotas Alizavos, Šimonių, Adomynės pagrindinėse ir Juodpėnų pradinėje mokykloje.
Sena maisto šiluminio apdorojimo įranga naudojama Antašavos, Salamiesčio, Palėvenėlės, Noriūnų, Rudilių, Šepetos pagrindinėse mokyklose, Kupos, Virbališkių pradinėse ir Subačiaus gimnazijoje. Seni šaldymo įrenginiai naudojami Antašavos pagrindinėje ir Virbališkių pradinėje mokykloje. Mokyklų valgykloms labiausiai stinga kepimo krosnių, elektrinių viryklių, marmitų, šaldytuvų, virimo puodų. Visos mokyklų valgyklos naudoja vandentiekio vandenį. Pasak A. Stukienės, kaimo mokyklų didžiausia bėda, kad geriamame vandenyje yra per daug geležies.
Paklausus, kodėl sumažintas mokyklų maisto skyrių tikrinimų skaičius, maisto produktų inspektorė sakė, kad mokyklos šioje srityje dirba vadovaudamosi geros higienos praktikos taisyklėmis, diegia savikontrolę. Direktoriai neturėtų laukti kitų, mokyklų valgyklų darbą kontroliuojančių, rajono institucijų nurodymų, kad, pavyzdžiui, reikia pakeisti puodus ar nupirkti valgyklai naujų stalo įrankių, o patys tuo pasirūpinti.
Stinga maisto technologo
Ne kartą mokyklų valgyklas tikrinę specialistai yra pastebėję pilnus kibiriukus maisto atliekų. Kodėl vaikai ne visada suvalgo jiems skirtą pusryčių ar pietų porciją?
Pasak A. Stukienės, visgi mokinių maitinimui stinga įvairovės. Įspraustas į griežtus reikalavimus meniu greitai vaikams pabosta. Virėjos jį sudaro pagal tam tikrus maisto institutų pateiktus šablonus. Valgiaraštį paįvairinti ir pritaikyti prie reikalavimų tegalėtų aukšto lygio maisto technologas. Tokio specialisto mūsų rajone nėra. Į tai dėmesį turėtų atkreipti Kultūros ir švietimo skyriaus vadovai.
Šiai nuomonei pritarė ir Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos valgyklos vyr. virėja Nijolė Bickuvienė, kuriai tenka pagal įvairias knygas sudarinėti valgiaraštį ir pateikti VSC tvirtinti. Jei būtų maisto technologas, virėjoms nebereikėtų atlikti tokių papildomų darbų.
Pasidomėjus, kodėl nėra jų valgykloje tausojančio, kitaip tariant dietinio, maitinimo, pašnekovė sakė, kad vaikai, kurie, pavyzdžiui, negali valgyti aštresnio, kepto maisto, gali iš valgiaraščio pasirinkti ir švelnesnius patiekalus.