• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodo, kad ledais ar saldžiais varškės sūreliais bei garuojančio pieno stikline kas trečias Lietuvos gyventojas negali mėgautis be pasekmių. Tyrimas parodė, kad net trisdešimt procentų šalies gyventojų netoleruoja pieno cukraus – laktozės. Medikai sako, kad nekreipiant dėmesio į organizmo signalus – pilvo pūtimą, galvos skausmus, pykinimą išgėrus pieno, gali sutrikti net ir širdies veikla. Tad netoleruojantys laktozės turėtų suskubti į poliklinikas.

Pasirodo, kad ledais ar saldžiais varškės sūreliais bei garuojančio pieno stikline kas trečias Lietuvos gyventojas negali mėgautis be pasekmių. Tyrimas parodė, kad net trisdešimt procentų šalies gyventojų netoleruoja pieno cukraus – laktozės. Medikai sako, kad nekreipiant dėmesio į organizmo signalus – pilvo pūtimą, galvos skausmus, pykinimą išgėrus pieno, gali sutrikti net ir širdies veikla. Tad netoleruojantys laktozės turėtų suskubti į poliklinikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA

Medikai siūlo atlikti eksperimentą. Jeigu išgėrus, pavyzdžiui, latės kavos po maždaug pusvalandžio pradedame jausti nemalonius pojūčius pilve, paaiškėja nesmagi tiesa – mūsų organizmas netoleruoja pieno laktozės, kitaip dar vadinamo pieno cukraus. Tyrimas, kurį atliko Lietuvos medikai parodė, kad tokius ir kitus nemalonius pajūčius kaip pykinimas be aiškios priežasties, vėmimas, raumenų ar sąnarių skausmas, nuovargis be priežasties, pilvo pūtimas vartojant pieną ir jo produktus, patiria kas trečias pienininkų krašte užaugęs žmogus – ir vaikai, ir pagyvenę.

REKLAMA
REKLAMA

Hipolaktazija kankina ne tik lietuvius. Pavyzdžiui, Azijoje ar Afrikoje šis sutrikimas diagnozuojamas beveik visiems šiuose žemynuose gyvenantiems žmonėms. Paaiškėja, kad pieną ir jo produktus dažno mūsų organizmas toleruoja iki maždaug ketverių metų. Nes su amžiumi nyksta laktozę skaidantis fermentas laktazė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip yra todėl, kad mes esame žinduoliai, ir pieno mums reikia iki tol, kol pradedame vartoti kitokius produktus. Tuomet organizmas atpranta nuo pieno, ir vienų pilvas jį šiek tiek toleruoja, nes prisitaiko, o štai kai kam tenka pieno atsisakyti dėl laktozės ar pieno baltymo netoleravimo. Tuo spėjo įsitikinti panevėžietė, jau tris paras laiką su ketverių dukrele leidžianti ligoninėje. Įtariama, kad mažylė alergiška pienui.

Išsamiau žiūrėkite tv3 reportaže: 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų