Ligoninių virtuvės iš kirvio sriubos dar neverda, tačiau rekordiškai kylant maisto produktų kainoms, įstaigų vadovams tenka gerai pasukti galvas, kaip išmaitinti pacientus. Brangsta ne tik maistas, bet ir visa kita: dujos, šildymas, elektra. Įstaigų vadovai tikina, jog netaupo pacientų sąskaita, maitina taip, kaip ir anksčiau. Bet vis atsiranda nepatenkintų maisto kokybe pacientų ar jų artimųjų. Ir nieko nuostabaus, nes gydymo įstaigos lygį visi dažniausiai vertiname pagal medikų profesionalumą, aplinką ir, žinoma, maitinimą.

„Pasidomėkite, kaip maitinami seneliai, sunkiai sergantys žmonės Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje. Taip maitinantis galima ir badu numirti. Gal manoma, kad senukai nieko nebesupranta, nebesuvokia ir galima juos maitinti tais apgailėtinais trupiniais?“ – piktinosi vieno slaugomojo šioje ligoninėje dukra, įtarinėdama, kad personalas galimai savinasi maisto produktus, todėl esą sunkiems ligoniams ir tenka tokios mažos porcijos.

„Suprantame žmones, kodėl jie išsako tokias pretenzijas dėl maisto. Tačiau mūsų ligoninė neturi savo virtuvės, perkame maitinimo paslaugas pagal Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, kurios įpareigoja pasirinkti pigiausiai šią paslaugą teikiančią bendrovę. Anksčiau, kai mums maistą tiekdavo Klaipėdos vaikų ligoninė, maistas buvo skalsesnis, nes būdavo skiriama dienai 10 litų. Dabar ligoninei maistą tiekia konkursą laimėjusi įmonė “Kretingos maistas„, aptarnaujanti daug Lietuvos įstaigų: tiek gydymo, tiek švietimo. Paciento dienos maitinimui tenka 7,33 lito – pusryčiams, pietums, vakarienei. Tad suprantama, kad už tokią sumą restoraninių patiekalų tikėtis neverta“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosiojo gydytojo pavaduotojas Zigmantas Dangirdas Lingys.

REKLAMA

Pasak jo, porcijos yra išties nedidelės, tačiau slaugomiems pacientams, kurių didžioji dalis yra gulintys, sunkiai sergantys, tiek valgio pakanka. "Dirbančiam žmogui, aišku, tokių maisto davinių neužtektų. Tačiau ligoniui turėtų užtekti. Dar ir namiškiai skanėstais palepina.

Slaugos ligoninės vadovo pavaduotoją nustebino pacientų artimųjų įtarimai, esą maisto patiekalus „pamažina“ ligoninės darbuotojai. „Taip tikrai nėra. Kad nėra iš ko beimti! Porcijos mažos – ant ribos. Be to, atvežtą maistą deda į lėkštes ir dalija trys darbuotojos, darbas vyksta viešai“, – patikino Z. D. Lingys. Kasdien po tris kartus taip maitinami per 150 ligoninės pacientų. „Šiuo metu pas mus eilių patekti į ligoninę nėra, bet artėja žiema, pacientų kaip visada padaugės. Dabar nėra lengvas metas, tenka veržtis diržus, taupyti. Net ne visi šviestuvai dega mūsų ligoninėje, taupome kiekvieną litą. Smarkiai pabrangus energetiniams resursams vos beišsitenkame į vienam lovadieniui skirtas lėšas. Lovadieniui tenka 85 litai. Šią sumą sudaro ir maitinimo išlaidos, ir medikamentai, ir palaikomojo gydymo bei slaugos paslaugos, darbuotojų darbo užmokestis, šildymas, priežiūra ir visa kita“, – sakė Z. D. Lingys. Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė per metus aptarnauja per 1000 pacientų.

Pasak Z. D. Lingio, ligoninėje teikiamos sudėtingos ir daug pasiaukojamo darbo reikalaujančios asmens sveikatos priežiūros paslaugos: vegetacinių, onkologinių ligonių slauga ir palaikomasis gydymas, negalinčių apsitarnauti ligonių palaikomasis ilgalaikis gydymas, paliatyvioji pagalba sergantiems pacientams paskutinėmis ligos stadijomis.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų