Džiaugiasi tik ką mažytėje parduotuvėlėje vištos ketvirčių nusipirkusi vilnietė Irena. Moteris neslepia bijanti užsikrėsti salmonelėmis. Tad stengiasi mėsą kuo ilgiau virti:
„Nu kokią… iki valandos… nu, kad ir pusę valandos. Pirmą vandenį kokią penkioliką minučių, a, paskui į kitą vandenį.“
Juolab sako Irena girdėjusi, kad užteršta dažniausiai būna iš Lenkijos atvežta vištiena:
„Bijom bijom… kai buvo lenkiška, tada sakė, kad semeliozė.“
Tokios baimės, kaip sako įvairių institucijų atstovai – pagrįstos. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai pastebi it ant mielių augantį per maistą plintančių ligų augimą. Susirgusiųjų salmonelioze ar kampilobakterioze šiemet ketvirtadaliu daugiau nei pernai tuo pačiu metu. ULAC duomenimis, šiemet salmoneliozės protrūkiai užfiksuoti šešiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, susirgo beveik penkiasdešimt septyni mažyliai. Ir užsikrėsta, kaip sako specialistai buvo per vištieną ir jos produktus, bei kiaušinius. Epidemiologai turi dvi versijas: arba žmonės nemoka apdirbti mėsos, arba prekybos rinkoje itin daug patogeniniais sukelėjais užterštos produkcijos.
„Vištiena, vištienos produktai, kiaušiniai ir jų produktai. Tai pagrindinis maistas, per kurį plinta šios ligos“, – sako ULAC gydytoja epidemiologė Galina Zagrebnevienė.
Tiek gyventojai, įsigiję šių produktų, tiek vaikų ugdymo įstaigoms tiekiamoje produkcijoje… kad jų yra tiek, kad nesugebame nukenksminti aukšta temperatūra.
O didžiausia rizika susirgti salmonelioze ar kampilobakterioze iš užkrėstos mėsos ar kiaušinių, kaip sako epidemiologė, vaikams iki penkerių metų, vyresnio amžiaus žmonėms, bei sergantiems lėtinėmis ligomis:
„Dėl kurių banalios žarnyno infekcijos gali pasireikšti labai sunkiomis formomis, komplikacijomis. Ypatingai sepsis, gali pasireikšti salmoneliozė tifoidine forma. Gali priminti vidurių šiltinę ir taip toliau.“
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai sako panikuoti dėl lietuviškos paukštienos ar kiaušinių neverta. Su paukštynų atstovais prieš kelias savaites susitikta, ir jau imtasi jiems tiekti nemokamą vakciną paukščiams, taip siekiant sustabdyti infekcijų plitimą. Didesnis galvos skausmas, kaip sako specialistai, paukštiena įvežama iš kaimyninės Lenkijos.
„Šiais metais į Lietuvos rinką nepateko, dabar reiškia nuo sausio iki liepos mėnesio, apie šimtas tonų tokios paukštienos, užkrėstos salmonelėmis“, – pasakoja VMVT atstovė Rūta Bubulienė.
Tiesa, kol kas vištienos įvežimas į mūsų šalį iš Lenkijos nėra ribojamas. Bet įspėjamasis raštas lenkams išsiųstas.
„Lenkijai aišku sukaupus tam tikrą pranešimų kiekį, arba pamačius tam tikrą kiekį tų teigiamų atvejų, yra paruoštas raštas, kuriame surašyta visa apibendrinanti informacija“, – teigia R. Bubulienė.
Atsakymo kol kas nėra. Specialistai ragina žmones būti itin atidžius. Nepirkti mėsos bet kur, ir reikalauti iš pardavėjų paukštienos kilmę nurodančių dokumentų. O tiems, kas paukštieną įsiveža iš Lenkijos, rekomenduojama prieš vartojant ją patikrinti laboratorijoje.