• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokių vitaminų lietuviams trūksta labiausiai ir kaip sukaupti jų atsargų? Pasak specialistų, ruduo pats geriausias metas prisivalgyti daug šviežių daržovių ir vaisių norint ne tik palepinti skrandį, bet ir sustiprinti imunitetą. Rudenį ypač populiarūs trinti šviežių morkų, obuolių kokteiliai, pagardinti moliūgais, imbierais ar špinatais. Tačiau net ir prisigėrus tokių kokteilių, prikaupti vitaminų ir mikroelementų atsargų visai žiemai, deja, nepavyks.

Kokių vitaminų lietuviams trūksta labiausiai ir kaip sukaupti jų atsargų? Pasak specialistų, ruduo pats geriausias metas prisivalgyti daug šviežių daržovių ir vaisių norint ne tik palepinti skrandį, bet ir sustiprinti imunitetą. Rudenį ypač populiarūs trinti šviežių morkų, obuolių kokteiliai, pagardinti moliūgais, imbierais ar špinatais. Tačiau net ir prisigėrus tokių kokteilių, prikaupti vitaminų ir mikroelementų atsargų visai žiemai, deja, nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie vitaminai ir mikroelementai, kurie yra daržovėse ir vaisiuose, jie yra vandenyje tirpūs. Tai reiškia, kad suvalgius didelį daržovių ar vaisių kiekį, mes į organizmą įvedame tų medžiagų, vitaminų. Kadangi jos yra tirpios vandenyje, perteklius pašalinamas su šlapimu“, - teigia VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas.

REKLAMA

Per dieną, anot specialistų, rekomenduojama suvalgyti bent 400 gramų daržovių ir vaisių. Tačiau tyrimai rodo, kad lietuviai jų nesuvalgo ir tiek.

„Dažnai klientai ateina, užsisako tik morkų sulčių arba tik apelsinų, būna net kartais tik ananasų ar vien citrinų. Nors jos yra be galo rūgščios, bet, matyt, kai kuriems žmonėms jų reikia“, - sako barmenas Steponas Ryliškis.

REKLAMA
REKLAMA

Mėgautis reikia su protu

Pasirodo, užuot valgę šviežias daržoves ir vaisius, lietuviai kaip įmanydami kerta bulves. Kartą per dieną šviežių daržovių valgo apie trečdalis suaugusiųjų. Kelis kartus per dieną – tik 8 procentai. Apie ketvirtadalis gyventojų šviežiomis daržovėmis pasilepina 3-5 kartus per savaitę. O kas dešimtas lietuvis jų išvis nevartoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Geriausia, aišku, šviežios daržovės, tada vitaminai nežūsta termiškai apdorojant. Pavyzdžiui, kopūstuose labai gausu vitamino C, labai gerai, kad didesnė dozė būtų imunitetui stiprinti. Tada burokėliai labai gerai žarnynui, o morkos – vitamino A šaltinis“, - sako šeimos gydytoja Emilija Petrauskienė.

REKLAMA

Puikiausiai žinome, kad nepamainomas beta karotino šaltinis – morkų sultys. Tačiau jomis mėgautis reikia su protu.

Specialistai patikina, jei norima pasilepinti šviežiais vaisiais ir daržovėmis, tam puikiausiai tinka kokteiliai, mat juose lieka organizmui reikalingos maistinės skaidulos. Jos turi medžiagų, kurios stiprina širdį ir kraujagysles, mažina cholesterolio kiekį.

REKLAMA

„Kai yra viskas suplakama, susmulkinama – visos dalys. Tiek daržovių, tiek vaisių. O ne prarandama. Nes jeigu mes spaudžiame sultis, mes pašaliname vertingas skaidulines medžiagas, su jomis dalį ir kitų medžiagų. Tai nėra gerai“, - mano profesorius.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad jautresnės virškinimo sistemos žmonėms bei vaikams natūralias sultis ar kokteilius reiktų skiesti trečdaliu vandens, mat kitaip gali sutrikti virškinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų