REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Dingusi šeima (nuotr. TV3)

Pareigūnai ieško Lietuvoje dingusios daugiavaikės šeimos, abiejų tėvų ir trijų mažamečių. Atžalų į mokyklą nenorėjusi leisti šeima paspruko nuo juos stebinčios vaiko teisių apsaugos, paskelbė, kad išvyko į Latviją ir dingo.

12

Pareigūnai ieško Lietuvoje dingusios daugiavaikės šeimos, abiejų tėvų ir trijų mažamečių. Atžalų į mokyklą nenorėjusi leisti šeima paspruko nuo juos stebinčios vaiko teisių apsaugos, paskelbė, kad išvyko į Latviją ir dingo.

REKLAMA

Vaiko teisių apsaugos specialistai ir policijos pareigūnai ieško dingusios daugiavaikės šeimos: poros ir trijų mažamečių vaikų. Paskutinį kartą šeima buvo pastebėta Molėtų rajone, Paprūdės kaime.

Pareigūnai tiki, kad 5-ių asmenų šeima, kurioje auga 9-erių berniukas, 7-erių bei 1,5 metų mergaitės, nuo ketvirtadienio dingo tėvų iniciatyva. Mat šiuose namuose pernai lapkritį pradėjo lankytis vaiko teisių apsaugos specialistai, kurių atžalas auginantys tėvai vengė. Dabar čia, Molėtų rajone, gyvena tik vyro mama, kuri situacijos nekomentuoja.

Dingusių vaikų močiutė uždaro duris ir kieme nebesirodo. Gyventojų Paprūdės kaime nedaug. Keli netoliese rasti kaimynai aiškina, kad vaikus čia matė, tačiau, kur jie yra dabar, nežino.

REKLAMA
REKLAMA

5-ių asmenų šeima vaiko teisių specialistų iš Utenos dėmesio sulaukė lapkričio pabaigoje, nes neleido savo atžalų į mokyklą.

„Informacija buvo gauta iš švietimo institucijų, kad toje seniūnijoje gyvena šeima ir yra mokyklinio amžiaus vaikai, kurie nelanko jokios ugdymo įstaigos, tada buvo operatyviai vykstama į vietą ir vertinama situacija, buvo bendraujama su vaikų mama, tėtis nenorėjo bendradarbiauti“, – sakė vaiko teisių specialistė Irena Gaigalienė.

REKLAMA

Specialistai vaikų iš šeimos neatėmė, nes nebuvo gauta informacijos, kad tėvai smurtauja ar piktnaudžiauja alkoholiu, todėl kompleksinė pagalba buvo teikiama ir vaikams, ir tėvams.

Tačiau tris vaikus auginanti pora nusigręžė nuo institucijų, papasakojo aplinkiniams, kad išvyksta gyventi į Latviją ir paliko močiutės namus Paprūdėje. Penktadienį prasidėjo paieška.

„Buvo kreiptasi į policiją pradėti paiešką šios šeimos, dėl to, kad šiuo metu negalime nustatyti šeimos buvimo vietos, trijų vaikų buvimo vietos. Jeigu šeima visiškai nenori leisti vaikų į ugdymo įstaigą, jeigu visiškai pažeidžia pagrindines vaikų teises, teisę į mokslą, į saugią aplinką, į sveiką aplinką, aišku, bus imamasi tokių priemonių, kad būtų užtikrintas vaikų saugumas. Ir pagrindinės vaikų teisės“, – paaiškino I. Gaigalienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot vietos seniūno Rimanto Verbaičio, du mokyklinio amžiaus vaikai mokėsi ne nuolat, jie nuo 2017-ųjų blaškėsi skirtinguose Lietuvos regionuose, lankė įvairias mokyklas, dažnai jas keisdavo.

„Čia Joniškyje buvo, paskui nuo rugsėjo išvyko į Dusetas, nuo rugsėjo pirmos, paskui jie pabuvo Dusetose iki pavasario, gal iki kovo mėnesio, tai paskui ir iš ten išvyko“, – patikino seniūnas.

„Mokėsi įvairiose mokyklose, šeima buvo linkusi keisti ugdymo įstaigas, vaikai nėra įgiję išsilavinimą, kokį reikia įgyti. Jie periodiškai vykdavo iš vienos vietos į kitą“, – pridūrė vaikų teisių specialistė.

Seniūnas teigia, kad šeima ieškojo įvairiausių priežasčių, dėl ko vaikų galima neleisti į mokyklą, o išvykimą į Latviją esą galima laikyti dūmų uždanga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks konfliktas, atseit čia tuos vaikus skriaudžia toje mokykloje, ir tie vaikai kaip ir vegetarai, pasirodo, reikėjo pritaikyti valgiaraščius, to pasėkoje jie ir išvyko. <…> Čia toks įtarimas, kad jie deklaravo fiktyvų išvykimą, įtarimas toks, kad tos institucijos juos paliktų ramybėje“, – kalbėjo R. Verbaitis.

Šiuo metu pareigūnai ieško šeimos, tačiau miškai, kaimai nėra šukuojamos, nes, manoma, kad vaikų gyvybei pavojus negresia. Vaiko teisių apsaugos specialistai ragina lietuvius pastebėjus neseniai atsikrausčiusią, panašaus amžiaus vaikus auginančią šeimą atkreipti dėmesį ir kilus įtarimams paskambinti pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų