REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Mirties bausmė (nuotr. 123rf.com)

Nuo 1961 metų galiojusiame Baudžiamajame kodekse už tyčinį nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis buvo numatytas ne tik laisvės atėmimas iki 15 metų, bet ir mirties bausmė.

12

Nuo 1961 metų galiojusiame Baudžiamajame kodekse už tyčinį nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis buvo numatytas ne tik laisvės atėmimas iki 15 metų, bet ir mirties bausmė.

REKLAMA

Lietuvoje mirties bausmės vykdymas buvo sustabdytas 1996-siais. 2003 metais patvirtinus naująjį Baudžiamąjį kodeksą mirties bausmę pakeitė įkalinimas iki gyvos galvos.

Nepriklausomoje Lietuvoje iki 1996-ųjų buvo įvykdytos 7 egzekucijos.

Nužudė mažametę

Aleksandras Novatkis buvo pirmasis, kuriam Lietuvoje įvykdyta mirties bausmė. Jis buvo sušaudytas sulaukęs vos 24 metų.

Kriminaliniuose archyvuose minima, kad A. Novatkis gimė 1968 metais. Jis į teisėsaugos akiratį buvo patekęs dar prieš lemiamą nužudymą. Iki tol dukart teistas A. Novatkis mirties bausmės sulaukė dėl 1991-ųjų rugsėjo 30-sios įvykių.

Vilnietis tą dieną buvo suplanavęs apiplėšti savo bendradarbį. Todėl A. Novatkis įsibrovė į jo butą. Archyvuose galima rasti įrašų, kad prieš plėšimą A. Novatkis girtuokliavo su tuo pačiu bendradarbiu Naujininkų mikrorajone esančiuose garažuose.

REKLAMA
REKLAMA

Vėl A. Novatkis nutarė įvykdyti savo planą. Bet įsibrovęs į butą jis sutiko iš mokyklos grįžusią bendradarbio dukrą. Vos 12 metų mergaitė buvo nužudyta virtuviniu peiliu.

REKLAMA

Tuomet A. Novatkis pagrobė vaizdo magnetofoną, televizorių ir kelias vaizdo kasetes. Taip pat nepamiršo prigriebti kelių alkoholinio gėrimo butelių. Po įvykdytos kruvinos vagystės A. Novatkis sugrįžo į darbą.

Netrukus sulaikyto A. Novatkio kaltė buvo įrodyta. Teismas nepasigailėjo žudiko lygiai taip pat, kaip jis nepasigailėjo mažametės. A. Novatkiui buvo skirta mirties bausmė.

Žudikas dar griebėsi paskutinio vilties šiaudo ir kreipėsi į šalies Prezidentą su malonės prašymu. Bet 1992-ųjų gegužės 2 d. šis prašymas buvo atmestas. Mirties bausmė A. Novatkiui buvo įvykdyta 1992 m. rugpjūčio 8 d. Jam tada buvo 24 metai.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas pasigailėjo

Kaip jau minėjome, nuo 2003-ųjų metų Lietuvoje įsigaliojusiame Baudžiamajame kodekse oficialiai buvo panaikinta mirties bausmė. Bet panašių į A. Novatkio nusikaltimų, deja, pasitaikė ne vienas ir ne du.

Kokių bausmių žudikai sulaukė už atimtas mažamečių gyvybes prabėgus 20 ir daugiau metų po A. Novatkio įvykdyto nusikaltimo?Kalbant apie mažamečių nužudymą, iškart tenka prisiminti 2017-ųjų sausio įvykius Kėdainiuose.

Tuomet mirė motinos ir jos sugyventinio žiauriai sumuštas ketverių metų berniukas. Savo bausmes žudikai išgirdo 2018-ųjų birželį. Motiną Moniką Kaziukaitytę prokurorai prašė įkalinti 17 metų, o recidyvistu pripažintą Gediminą Kontenį – iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet Temidės tarnai buvo gailestingesni ir M. Kaziukaitytę įkalino 16 metų, o jos sugyventinį nuteisė 19 metų už grotų. Šis žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas prieš bejėgį ketverių metų vaiką, tad vargu ar prieš daugiau kaip 20 metų ši pora būtų išvengusi mirties bausmės.

Žudikas jau laisvėje?

Dar vienas kraupus nusikaltimas įvykdytas 2008-ųjų vasario mėnesį Pakruojyje. Šiame mieste esančioje P. Mašioto gatvėje tyčia ir be jokios rimtos priežasties tuomet 46-erių Gintaras P. smeigė kartą dvylikamečiui lenktiniu peiliu į krūtinę. Medikai vaikui padėti nekuo nebegalėjo: smūgis į širdį buvo mirtinas.

Teisiamasis savo kaltę pripažino iš dalies, tvirtino, kad ne pats užpuolė vaiką, o gynėsi nuo jį užpuolusių paauglių. Teismas Gintarą P. pripažino kaltu padarius šį nusikaltimą ir skyrė jam 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Tiesa, po metų Lietuvos apeliacinis teismas trijų vaikų tėvui sušvelnino bausmę. Nuspręsta, kad už dvylikamečio nužudymą vyras belangėje atsėdės ne keturiolika, bet vienuolika metų. Bausmės sušvelninimas motyvuotas tuo, jog nenustatyta, kad pakruojietis žinojo, jog nukentėjusysis yra mažametis. Nesunku paskaičiuoti, kad šiuo metu Gintaras P. jau yra laisvėje arba netrukus joje atsidurs.

Iki gyvos galvos

Viena žiauriausių mažamečių nužudymo istorijų įvyko 2007-siais. Tų metų kovo mėnesį teisėsaugos pareigūnai aiškinosi dviejų vienos šeimos vaikų – 8-mečio ir 12-mečio – dingimo aplinkybes.

Vos po kelių dienų pareigūnų akys nukrypo į vaikų motiną Almą Bružaitę (Jonaitienę). Moteris visais įmanomais būdais bandė nuslėpti savo padarytą nusikaltimą, buvo apkaltinusi savo vyrą.

Bet pareigūnams pakako įrodymų, kad būtent A. Bružaitė nužudė savo vaikus. Įtarimai, kad ji gali būti psichiškai nesveika nepasitvirtino. Tad 2008-ųjų vasario pabaigoje teismas jai skyrė įkalinimą iki gyvos galvos. Ji iki šiol yra vienintelė šalyje moteris sulaukusi pačios griežčiausios įkalinimo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų