REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė prisipažino nenusišalinusi nuo lemiamų sprendimų, kai jos vyro vadovaujama įmonė dalyvavo ministerijai pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose. Tačiau ministerija taip pat tikina, kad neseka jai pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų ir juose neturi jokios įtakos.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė prisipažino nenusišalinusi nuo lemiamų sprendimų, kai jos vyro vadovaujama įmonė dalyvavo ministerijai pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose. Tačiau ministerija taip pat tikina, kad neseka jai pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų ir juose neturi jokios įtakos.

REKLAMA

Kilus įtarimui, kad švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė galėjo neišvengti privačių interesų konflikto, kai jos vyro Evaldo Petrausko vadovaujama įmonė „Ecotour“ laimėjo viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose, Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį ėmėsi svarstyti viešųjų pirkimų švietimo sektoriuje skaidrumo klausimą.

Ministerija savo įstaigų pirkimų nekontroliuoja

Po antradienį vykusios su J. Petrauskienės vyro įmone sutartis pasirašiusių įmonių vadovų apklausos, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius baisėjosi, kad perkančiosios įmonės neturi net menkiausio supratimo, kaip vyksta viešieji pirkimai.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš to, ką matėme vakar, iš įstaigų vadovų, kurie net nežino, kaip organizuojami viešieji pirkimai, kas nori tas perka, tai nedaro garbės sistemai tokios perkančios organizacijos, čia būtini greiti sprendimai“, – posėdyje kalbėjo V. Gailius.

REKLAMA

TačiauJ. Petrauskienė pažymėjo, kad švietimo sistemoje veikia daug institucijų, bet visos jos viešuosiuose pirkimuose veikia savarankiškai.

„Viešųjų pirkimų kontekste, daugelis švietimo įtaigų savarankiškai juos vykdo. Ministerija, atliekant auditus, turi ribotas galimybes prižiūrėti šias įstaigas. Siekiant užtikrinti sistemos skaidrumą, vykdoma švietimo sistemos pertvarka, kuri apima pačių įstaigų, jų tinklų, vadovų, sistemos kaita, siekiant užtikrinti kompetenciją, lyderystę“, – posėdyje sakė ministrė.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) kancleris Tomas Daukantas taip pat patikino, kad nei ministrė, nei ŠMM netvirtina ministerijos valdomų įmonių viešųjų pirkimų planų, jos yra savarankiškos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo lemiamų sprendimų nenusišalino

Paklausta, ar jos vyro įmonei dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose su ŠMM, ji nusišalino nuo lemiamų sprendimų priėmimo, J. Petrauskienė dar kartą kartojo, kad viešuosiuose pirkimuose neturi jokios įtakos.

„Neturiu jokios teisinės galimybės tvirtinti pavaldžių įstaigų ir matyti pavaldžių įstaigų vykdomus viešuosius pirkimus, nes juos vykdo pačios įmonės. Kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad būtų patikrinta ir aišku, kaip vyko tyrimai. Jei yra kažkokie pažeidimai, tai perkančiosios organizacijos turi į juos atsižvelgti“, – kalbėjo ministrė.

V. Gailiui pakartojus klausimą, ar ministrė nusišalino nuo lemiamų sprendimų priėmimo, J. Petrauskienė sakė neįžvelgusi interesų konflikto, todėl nenusišalino nuo su vyro įmone susijusių pirkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutartys apie nieką

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktorė Diana Vilytė pastebėjo, kad iki šių metų liepos 1 d., kol nebuvo pakeistas Viešųjų pirkimų įstatymas, mažos vertės pirkimams buvo supaprastinta tvarka. Tačiau nuo šių metų perkančiosios organizacijos, vykdančios pirkimus nuo 10 tūkst. eurų, turi juos vykdyti per sistemą, tačiau nei VPT, nei verslas, nei visuomenė nemato ataskaitos už pirkimus.

Pasak VPT vadovės, konkrečiai ministrės vyro vadovaujamos įmonės laimėtų pirkimų atveju, sutartys yra „apie nieką“.

„Sutartys yra labai nekonkrečios, nedetalios, apie nieką. Sutarties objektas – teikti konsultacijas. Nerašoma nei ką, nei ką, tai signalizuoja, kad perkančiosios organizacijos buvo įsigijusios buhalterinės apskaitos sistemas, paskui atsisakė sistemos paslaugų, o žmogus, su kuriuo sudaroma sutartis, jis, matyt, savarankiškai pradėjo teikti paslaugas“, – posėdyje kalbėjo D. Vilytė.

REKLAMA

Imsis tyrimo

Praėjusią savaitę Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė ketinanti imtis tyrimo, ar J. Petrauskienė nepažeidė įstatymo, jos vyro Evaldo Petrausko įmonei „Ecotour“ laimint viešuosius pirkimus ŠMM pavaldžiose įstaigose.

Tyrimo metu bus vertinama, ar ministrė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų ŠMM bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais. Taip pat bus aiškinamasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.

Pats E. Petrauskas tikina nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą ministerijos įstaigų pirkimuose.

REKLAMA

Tuo metu Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai antradienį frakcijos posėdyje apklausė sutartis su „Ecotour“ pasirašiusių valstybinių įstaigų vadovus. Pasak A. Kubiliaus, daugelio įstaigų vadovų atsakymai neįtikino, iš pateiktos informacijos susidarė įspūdis, kad pirkimai organizuoti pritaikant juos konkrečiai įmonei. Taip pat kilo rimtų abejonių, ar ši įmonė parduodamas paslaugas teikė legaliai – turėdama reikalingus sertifikatus ar licencijas.

Su „Ecotour“ dėl informacinių sistemų „Labbis“ aptarnavimo sutartis pasirašė trys tiesiogiai ŠMM pavaldžios įstaigos. Visų jų vadovai tikino nežinoję, kad įmonė priklauso ministrės vyrui.

ŠMM antradienį kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydama neplanine tvarka įvertinti vykusius Europos socialinio fondo agentūros, Gamtos tyrimų centro ir Valstybinio studijų fondo pirkimus, kuriuose dalyvavo „Ecotour“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų