REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos prokuratūroje pradėtas tyrimas dėl galimo oro teršimo uostamiestyje.

Klaipėdos prokuratūroje pradėtas tyrimas dėl galimo oro teršimo uostamiestyje.

REKLAMA

„Vakar prieš darbo pabaigą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pakankamai didelį rezonansą ir gyventojų pasipiktinimą sukėlusios galimos taršos šiaurinėje Klaipėdos miesto dalyje, rajonuose, besiribojančiuose su Klaipėdos uostu“, – penktadienį žurnalistams sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas pradėtas po skundų dėl jūrų uosto bendrovės „Klasco“ veiklos kraunant geležies rūdą.

REKLAMA

Vis dėlto Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas nėra atliekamas dėl konkrečių bendrovių veiklos.

„Norime akcentuoti, kad šis tyrimas nėra atliekamas dėl kokios nors vienos ar kelių bendrovių, kurios veikia Klaipėdos uoste. Visų pirma, juo bus siekiama išsiaiškinti, kas ten iš tikrųjų atsitiko, iš kur tie teršalai galėjo papulti į orą, atmosferą, ant gyventojų palangių ir į jų gyvenamąsias patalpas ir tik po to bus galima vertinti, kas dėl to galbūt kaltas“, – sakė S. Minkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūra penktadienį pranešė, kad tyrimas dėl aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimo, sukėlusio sunkias pasekmes, pradėtas įvertinus informaciją apie viršytas oro taršos normas gyvenamuosiuose Klaipėdos miesto šiaurinės dalies rajonuose, besiribojančiuose su Klaipėdos uostu.

„Ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti gyventojų nusiskundimus sukėlusių teršalų kilmę, sudėtį ir galimus kaltininkus“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

S. Minkevičius teigė, kad tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti ir tai, ar taršą galėjusios sukelti bendrovės buvo tinkamai kontroliuojamos atsakingų institucijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus klaipėdiečių kreipimąsi, tačiau, pasak vyriausiojo uostamiesčio prokuroro, taip pat vertinti duomenys, gauti iš kitų institucijų, be to, atsižvelgta į tai, kad kai kurių duomenų gauti nepavyko.

„Nepavykus gauti iš kontroliuojančių institucijų, visų pirma, iš Aplinkos apsaugos departamento reikiamų duomenų, priimtas sprendimas, kad šią situaciją reikia tirti baudžiamojo proceso įstatymo nustatyta tvarka“, – sakė prokuroras.

Išvadų dėl oro taršos planuojama kreiptis į ekspertus. S. Minkevičiaus teigimu, įvertinti oro taršą – gana sudėtingas procesas, todėl jis neabejojo, kad tyrimas nebus trumpas.

REKLAMA

Taip pat vykdomas viešojo intereso gynimo procesas, susijęs su tuo pačiu gyventojų kreipimusi. Jame prašoma kreiptis į teismą dėl krovos bendrovės tam tikros veiklos stabdymo ar ribojimo.

„Šis procesas vyksta lygiagrečiai ir čia sprendžiama dėl konkrečiai bendrovei išduotos licencijos, tačiau neturint visų duomenų pernelyg anksti kalbėti, ar bus vienoks, ar kitoks sprendimas“, – sakė S. Minkevičius.

Krovos kompanija „Klasco“ teigia, kad šiai įmonei reiškiama kritika yra nepagrįsta, nes poveikį aplinkai daro šimtai miesto pramonės, transporto ir krovos įmonių bei prastai sureguliuotas eismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų