REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
96
Automobiliųų turgus (nuotr. 123rf.com)

Naudoto automobilio pirkimą daugelis prilygina loterijai. Niekada nežinai, kaip transporto priemonė buvo prižiūrėta ankstesnių savininkų. O mažiau patyrusiems pirkėjams sunku įvertinti tai, ar perpardavinėtojai nebuvo prikišę nagų ir nepaslėpę tam tikrų transporto priemonės trūkumų.

96

Naudoto automobilio pirkimą daugelis prilygina loterijai. Niekada nežinai, kaip transporto priemonė buvo prižiūrėta ankstesnių savininkų. O mažiau patyrusiems pirkėjams sunku įvertinti tai, ar perpardavinėtojai nebuvo prikišę nagų ir nepaslėpę tam tikrų transporto priemonės trūkumų.

REKLAMA

Nepaisant to, automobilių rinka yra milžiniška ir joje kasdien sudaroma daugybę pirkimo-pardavimo sandorių. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kokių markių automobiliai Lietuvoje yra populiariausi. Taip pat paprašėme įvertinti šių transporto priemonių patikimumą.

Rezultatai, reikia pripažinti, šiek tiek nustebino. Mat, pavyzdžiui, populiariausia automobilio markė Lietuvoje patikimumo skalėje užėmė tik 5-ąją vietą. Šį kartą konkrečių automobilių detalių ir remonto darbų kainas palikome nuošalyje, bet norime akcentuoti, kad pirkėjai dažnai renkasi transporto priemonę būtent pagal remonto kainos kriterijų.

Populiariausiųjų 10-tukas

Pirmiausia, pasižvalgykime, kokie automobiliai yra populiariausi tarp mūsų tautiečių. Neabejotinais lietuvių favoritais yra „Volkswagen“ markės automobiliai. Jų Lietuvoje šiuo metu įregistruota net 250909 (čia ir toliau pateikiami VĮ „Regitra“ administruojamo Kelių transporto priemonių registro duomenys iki 2018 birželio 18 d. – aut. past.).

REKLAMA
REKLAMA

Antroje vietoje žengia taip pat solidžią parko dalį sudarantys „Audi“ markės automobiliai (168374). Trejetuką užbaigia trečiasis vokiečių gamintojas, kuriantis „Opel“ markės automobilius (149474). Verta atkreipti dėmesį, kad populiariausių transporto priemonių penketuke net keturi gamintojai iš Vokietijos.

REKLAMA

Prie jau minėtų trijų markių automobilių gamintojų, dar reikia paminėti penktoje vietoje žengiančias BMW markės transporto priemones (80851). Tokie skaičiai tik patvirtina seniai galiojančią nerašytą lietuvių meilę vokiškiems automobiliams. Vieninteliai iššūkį vokiškiems automobiliams dar bando mesti japonai, kurių „Toyota“ markės automobilių Lietuvoje yra 116601. Visą populiariausių automobilių markių 10-tuką galite pamatyti lentelėje:

Patikimiausi automobiliai

Techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ atstovai, išanalizavę populiariausių mūsų šalyje automobilių markių vizitus į TA centrus, sudarė patikimiausių Lietuvoje transporto priemonių dešimtuką.

REKLAMA
REKLAMA

Įvertinant mažiausiai trūkumų turinčių populiariausių markių automobilius atsižvelgta į tai, kad Lietuvoje įprastai perkami 7-11 metų naudotos transporto priemonės.

Pirmoje ir antroje vietoje pagal patikimumą žengia „Audi“ (0,59 – vidutiniškai nustatoma trūkumų 1 automobiliui – aut. past.) ir BMW (0,60). Į patikimiausių automobilių trejetuką patenka ir „Toyota“ markės automobiliai (0,64).

Nors pagal populiarumą „Mercedes Benz“ markės automobiliai yra tik 9 vietoje, tačiau patikimumo prasme jie užima aukštą 4-ąją vietą (0,72). Penketuką užbaigia pagal populiarumą pirmoje vietoje žengiantys „Volkswagen“ markės automobiliai (0,83). Iš toliau pateikiamų lentelėje esančių duomenų matyti, kad per pirmąją apžiūra bent vieną trūkumą specialistai randa „Ford“, „Opel“, „Peugeot“ ir „Renault“ markių automobiliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problemų daugėja su metais

Techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Glėbus atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje su galiojančia technine apžiūra eksploatuojama apie 1,5 mln. automobilių, iš jų lengvųjų automobilių eksploatuojama apie 1,25 mln.

„Iš pirmo karto apžiūrą praeina apie 51,4 proc. automobilių. Priklausomai nuo amžiaus praeinamumas mažėja iki 22 metų, o vėliau jau nebesikeičia ir sudaro apie 43 procentus.

Iki 5 metų iš pirmo karto praeina apytiksliai 78 proc., nuo 5 iki 10 metų apytiksliai 67,2 proc., nuo 10 iki 15 metų apytiksliai 54 proc., o nuo 15 iki 20 metų apytiksliai 45 proc.“, - duomenis pateikia A. Glėbus.

REKLAMA

Įvertinus visų automobilių techninių apžiūrų duomenis galima apibendrinti, kad vidutiniškai vienam automobiliui nustatoma apytiksliai 1,7 trūkumo.

„Priklausomai nuo amžiaus nustatomų trūkumų skaičius didėja. Penkerių metų automobiliams nustatoma apytiksliai 0,6 trūkumo, 10 metų apytiksliai 1 trūkumas, 15 metų apytiksliai 1,8 trūkumo, o 20 metų apytiksliai 2,6 trūkumo“, - skaičius pateikia „Transeksta“ direktoriaus pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų