REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asta Kažukauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LTR.lt

Išanalizavę moksleivių profilaktinių patikrinimų pažymas Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistai teigia, kad sveikas yra tik kas 10-tas mokinys. Ypač specialistams nerimą kelia prastėjanti vaikų rega ir dantys, kurių būklė vertinta pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Profilaktinio sveikatos patikrinimo pažymas pernai į mokyklas pristatė 94 procentai uostamiesčio moksleivių. Pirmą kartą privalu buvo apsilankyti ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas odontologą. Duomenis apie dantų būklę pristatė mažiau vaikų, tačiau gautieji, pasak specialistų, verčia itin sunerimti.

REKLAMA

„Įvertinus mokinių dantų ir žandikaulių būklę pastebėta, kad karieso problemų turi net kas antras mokinys. Tačiau į mokyklą pažymas su įvertinta dantų ir žandikaulių būkle pristatė tik 50 proc. mokinių, tad tikimės, kad kitais mokslo metais dantų ir žandikaulių būklės patikrinimo procentas bus didesnis“, – tikisi Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistė Dainora Bielskytė.

Norint turėti sveikus dantis, pasak specialistų, daugeliui reikia mokytis taisyklingai juos valyti, žiūrėti, ką valgo, apsaugoti silantais, kuriais dengiama nemokamai, tačiau – tik sulaukus tinkamo amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip kitą, itin didelę moksleivių sveikatos problemą specialistai įvardija regos sutrikimus – jie nustatyti net 65 procentams vaikų: kas antram – toliaregystė, kas penktam – trumparegystė. Pagrindiniu vaikų akių priešu įvardijami -– kompiuteris ir televizorius, nuo kurių vaikai nebeatsiplėšia net mokykloje.

„Vaikai nešasi į švietimo įstaigas planšetinius kompiuterius, išmaniuosius telefonus, kurie nukreipia jų dėmesį nuo pamokų turinio. Tai kelia problemų“, – teigia Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktoriaus pavaduotoja Ineta Pačiauskaitė.

Stuburo iškrypimų ir kitų skeleto bei raumenų sutrikimų diagnozuota kas penktam uostamiesčio moksleiviui. Tačiau čia padėtis gerėja: palyginti su 2010-2011 metų duomenimis – fiksuojamas 5 procentų mažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų