REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyskupų konferencijos atstovų manymu, Lietuvos akušerių ir ginekologų etikos kodeksas,  numatantis, kad dėl religinių ar moralinių įsitikinimų gydytojas turi teisę atsisakyti nutraukti nėštumą nėra pakankamas. Todėl buvo kreiptasi į Vyriausybę, kad ši inicijuotų Medicinos praktikos įstatymo  pakeitimą, kuriame būtų aiškiai išdėstyta galimybė gydytojui atsisakyti nutraukti nėštumą. Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus jau buvo bandoma uždrausti abortą. Neabejotina, kad tai yra dar vienas gudrus žingsnis, siekiant realizuoti šį draudimą. Vyriausybė palaikė Vyskupų konferencijos siūlymą, kad savarankiškam darbui besiruošiantis rezidentas galėtų atsisakyti praktikos atlikti nėštumo nutraukimo procedūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Nemokantis atlikti aborto gydytojas yra grėsmė moters gyvybei, o jeigu jis yra tik vienintelis gydytojas rajone, ta mirtina grėsmė pacientei dar labiau išauga. Mano galva, tiems studentams, kurie turi moralinių-etinių abejonių, geriau būtų nesirinkti akušerio – ginekologo profesijos, nes tokie pusiau specialistai yra grėsmė pacienčių sveikatai. Sveikatos ministerija, užuot ieškojusi būdų, kaip apsaugoti būsimuosius akušerius – ginekologus nuo nėštumo nutraukimo procedūrų, turėtų spręsti klausimą iš esmės – kaip užkirsti kelią nepageidaujamiems nėštumams. Abortas jokiu būdu negali būti šeimos planavimo priemonė, tačiau jeigu jau taip atsitiko, tai yra ne bažnyčios tėvų, Seimo narių ar Sveikatos ministerijos reikalas, o pačios moters apsisprendimas, kaip jai elgtis su savo kūnu.

REKLAMA

Lytinis švietimas, seksualinės ir reprodukcinės sveikatos srityje, bendravimas tarp lyčių, atsakingas elgesys yra raktas į šios etines ir moralines pasekmes sukeliančios problemos sprendimą. Seimo Visuomenės plėtros ir reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė ne kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijas siūlydama, kad suprantamas lytinis ir seksualinis švietimas būtų integruotas į mokymo programas nuo vaikų darželio iki vidurinės mokyklos, tačiau kol kas abi šios ministerijos yra kurčios šiems pasiūlymams. Keista, kad liberalų vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija ryžtasi tokiems antiliberaliems žingsniams. Taip pat kyla ir kitas klausimas, ar mes dar esame pasaulietinė valstybė?

Birutė Vėsaitė yra Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų