REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūra: yra galimybių, kad pandemijos pikas mums už nugaros

Papildyta 10.45 val.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį su sveikatos ekspertais aptarė COVID-19 situaciją, tolimesnę prie Prezidentūros veikiančios ekspertų tarybos veiklą. Prezidentūra turi gerų žinių – panašu, kad pandemijos pikas liko už nugaros, tačiau kalbėti apie karantino švelninimą dar anksti.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį su sveikatos ekspertais aptarė COVID-19 situaciją, tolimesnę prie Prezidentūros veikiančios ekspertų tarybos veiklą. Prezidentūra turi gerų žinių – panašu, kad pandemijos pikas liko už nugaros, tačiau kalbėti apie karantino švelninimą dar anksti.

REKLAMA

Prezidento vyriausiojo patarėjo Simono Krėpštos teigimu, susitikime aptarta keletą temų. Pirmiausia, aptarta pandemijos raida ir kokius naujausius pokyčius rodo duomenys.

„Galime konstatuoti, kad mes turėjome šventinį laikotarpį, kuris įveda papildomo, taip vadinamo, duomenų triukšmo ir dar negalima daryti galutinių išvadų, ar situacija gerėja. Tačiau papildomų viltingų žinių matome. Yra galimybė, kad pandemijos pikas jau yra mums už nugaros“, – kalbėjo S. Krėpšta.

Prezidento patarėjo teigimu, tai bus galima patvirtinti kitą savaitę, kai jau bus vykdomos įprastos testavimo apimtys. Pasak jo, šventinėmis savaitėmis testuota mažiau, o tai lėmė ir mažesnį patvirtintų atvejų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime pozityvių žinių, yra galimybė, kad pandemijos pikas praėjęs. Bet, be abejo, mes esame labai sudėtingoje situacijoje, aukštame lygmenyje pandemijos atžvilgiu, turime daug susirgimų, didelį krūvį ligoninėse.

REKLAMA

Iki pasvarstymų apie karantino švelninimą dar tikrai labai toli. <...> Iki karantino švelninimo dar ilgas kelias, svarbu laikytis visų karantino reikalavimų, apribojimų ir toliau mažinti užsikrėtimo skaičius“, – teigė S. Krėpšta.

Prezidentas subūrė sveikatos ekspertų tarybą lapkričio mėnesį, tačiau darbą pradėjus Ingridos Šimonytės vadovaujam ministrų kabinetui, prie Vyriausybės įkurta atskira sveikatos ekspertų taryba. S. Krėpštos teigimu, susitikimo metu aptarta ir prezidento suburtos grupės ateitis.

„Ši taryba keis veiklos pobūdį, ji atsitrauks nuo operatyvių veiksmų ir pereis daugiau prie mokslinio tipo, ilgesnio laikotarpio klausimų. Taip pat, ji padės prezidentui rengtis Europos Vadovų Tarybos posėdžiams, kuriuose bus svarstomi pandemijos klausimai“, – aiškino S. Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė skiepijimosi eiliškumą. Anot S. Krėpštos, šis eiliškumas remiasi ekspertų nuomone, kitų šalių praktika. Visgi mažų pastabų dėl informacijos apie vakcinas prezidentūra turi.

S. Krėpšta teigė, kad kitose šalyse yra nurodyti skaičiai prie kiekvienos asmenų grupės.

„Tada galima geriau įvertinti, kokiu greičiu bus vykdomas skiepijimas, taip pat pateikiant planuojamas gauti vakcinas per ateinančius keletą mėnesių. Papildomo aiškumo visada gali būti daugiau“, – sakė S. Krėpšta.

Lietuvos vyskupų konferencija nusprendė nuo kito pirmadienio, sausio 11 dienos, atnaujinti viešas pamaldas su žmonėmis, ribojant tikinčiųjų skaičių. S. Krėpšta dėkojo Bažnyčiai už tai, kad šventiniu laikotarpiu nebuvo vykdomos pamaldos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjo teigimu, būtina laikytis nustatytų karantino reikalavimų, o vyskupų sprendimas rengti viešas pamaldas nepažeidžia šių reikalavimų.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad žmonės, einantys į tam tikras įstaigas – ar tai būtų bažnyčios, ar parduotuvės, visų pirma, turi įvertinti asmeninę riziką ir priimti pamatuotą sprendimą“, – sakė S. Krėpšta.

Praėjusią parą patvirtinta 2717 naujų koronaviruso atvejų, nuo COVID-19 mirė 27 žmonės, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Taip pat per praėjusią parą registruota 13 Covid-19 mirčių, kurių faktinė data yra ankstesnė.

Praėjusią parą pasveiko 2091 žmogus. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 152 tūkst. 215 asmenų, 83 tūkst. 837 žmonės pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 2036 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų