REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė šiandien kreipėsi į laikinai pareigas einantį Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį prašydama jo vykdyti duotą priesaiką tarnauti Lietuvos žmonių gerovei ir kuo skubiau Vyriausybės posėdyje priimti būtinus ir sveikatos apsaugos srities autoritetų siūlomus papildomus griežtinančius karantino sąlygas sprendimus.

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė šiandien kreipėsi į laikinai pareigas einantį Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį prašydama jo vykdyti duotą priesaiką tarnauti Lietuvos žmonių gerovei ir kuo skubiau Vyriausybės posėdyje priimti būtinus ir sveikatos apsaugos srities autoritetų siūlomus papildomus griežtinančius karantino sąlygas sprendimus.

REKLAMA

Ministrė Pirmininkė kreipimesi pažymi, jog šiandien paskelbti toliau augantys rekordiniai užsikrėtusiųjų koronavirusu žmonių skaičiai ir pranešimai apie kasdien mirštančius keliasdešimt mūsų bendrapiliečių rodo, kad ligšioliniai sprendimai nepadėjo stabilizuoti situacijos ir pasiekti jos gerėjimo, rašoma pranešime spaudai. 

„Kreipiuosi į Jus, nes nebeturime jokios moralinės ir politinės teisės daugiau delsti. Kiekviena pradelsta diena kainuoja žmonių gyvybes ir sveikatą. Sprendimai nepriimti šiandien reikš prarastas žmonių gyvybes visą ateinantį mėnesį. Jei neatlaikydama hospitalizuojamų sergančiųjų skaičiaus „perdegs“ ir neužtikrins reikalingos, savalaikės ir kvalifikuotos pagalbos visa Lietuvos sveikatos apsaugos sistema, pasekmės bus itin skaudžios – jau dabar perteklinio mirtingumo rodikliai yra gąsdinantys, – teigė I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu pasiruošusi paremti ir viešai palaikyti reikalingus sprendimus, tokiu būdu pasidalindama Jums tenkančią atsakomybę. Beprecedentės krizės akivaizdoje, kada Vyriausybės veiksmai lemia žmonių gyvybes, negalime ir neturime vadovautis siaurais politinės naudos išskaičiavimais. Tikiu, kad Jūs ir kaip buvęs pareigūnas, ir šiuo metu laikinai einantis Ministro Pirmininko pareigas politinis lyderis, elgsitės garbingai ir ryžtingai“, – priduria I. Šimonytė. 

REKLAMA

Prezidentūra: karantinas turi būti griežtinamas

 

Prezidentūros suburti sveikatos ekspertai kategoriški – karantinas turi būti griežtinamas, dabartinių priemonių nebepakanka suvaldyti viruso plitimą. Sveikatos ekspertų taryba siūlo darbo vietose ir ugdymo įstaigose įvesti nuotolinį darbą, o ne maisto prekių parduotuvėms nedirbti savaitgaliais ir penktadienio vakarais.

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį su Sveikatos ekspertų taryba aptarė karantino griežtinimo rekomendacijas ir pandemijos valdymą.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta po susitikimo sakė, kad dabartinės viruso plitimo tendencijos rodo, kad Kalėdas pasitiktume su 4 tūkst. naujų Covid-19 atvejų kasdien.

REKLAMA
REKLAMA

„Karantinas veikia ir mes stebime sulėtėjusį atvejų augimą, tačiau jis išlieka didelis ir mes matome apie 10 proc. augimą kiekvieną savaitę. Jeigu toks augimo tempas išliktų, per Kalėdas mes turėtume apie 4 tūkst. maksimalių užsikrėtimo atvejų per dieną.

Ekspertai pasiūlė labai konkrečias priemones, kurių turėtų būti imtasi situacijai pakeisti iš esmė“, – žurnalistams sekmadienį kalbėjo S. Krėpšta.

Jis patikslino, kad ribojimai nukreipti į prekybos vietas, ugdymo įstaigas, darbovietes ir šeimas.

„Prezidento nuomone, šie siūlymai turi būti įgyvendinti nedelsiant, kad išgelbėtume šimtus gyvybių ir sumažintume spaudimą sveikatos apsaugos sistemai“, – pridūrė S. Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai siūlo griežtas priemones

Sveikatos ekspertų taryba akcentuoja, kad dabar taikomos karantino priemonės sulėtina Covid-19 plitimą Lietuvoje, tačiau nėra pakankamos. Todėl ekspertai rekomenduoja koreguoti kontrolės priemones dėl žmonių susibūrimų, ugdymo įstaigų darbo, darbo vietų bei sveikatos priežiūros ir globos institucijų darbo.

Siūloma riboti fizinius susitikimus tarp atskirų namų ūkių, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia prižiūrėti sergančius ar savimi negalinčius pasirūpinti žmones.

Sveikatos ekspertų tarybos narys profesorius Mindaugas Stankūnas pastebėjo, kad dažniausiai virusas plinta būtent tarp šeimų.

REKLAMA

„Bene didžiausias plitimas ir didžiausias mūsų dėmesys turėtų būti į mažus susibūrimus, kai susiburia šeimos nariai, bičiuliai. Mūsų rekomendacija – maksimaliai apriboti susibūrimus tarp šeimų ūkių“, – žurnalistams sekmadienį sakė M. Stankūnas.

Jis pripažino, kad Sveikatos ekspertų taryba svarstė ir komendanto valandos galimybę, tačiau tikisi, kad tokios priemonės įvesti nereikės.

„Neslėpsiu, kad mes taryboje svarstėme apie komendanto valandą ir griežtus apribojimus. Dar mes tikimės, kad mums pavyks išvengti tokio dalyko, nes, kaip minėjau, yra ženklų, kad situacija gali stabilizuotis ir nereikės tokių drastiškų dalykų“, – svarstė M. Stankūnas.

REKLAMA

Siūloma riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių – palikti gyvenamąją vietą tik vykstant į darbą, prekybos vietą, asmeniui priklausantį NT objektą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų.

Taip pat siūloma, kad ne maisto prekių parduotuvės, išskyrus vaistines, veterinarijos, optikos ir ortopedijos parduotuves, nedirbtų savaitgaliais ir penktadieniais nuo 17 val.

Darbo dienomis parduotuvėse senjorams būtų siūloma apsipirkti skirtingu laiku.

Siūlo privalomai taikyti nuotolinį darbą įstaigose, kur tai įmanoma. 

Ikimokyklinio ugdymo įstaigas rekomenduojama lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Pradinio ugdymo įstaigoms siūloma pereiti per nuotolinio ugdymo arba skelbti atostogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime su G. Nausėda sekmadienį dalyvavo ir paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė, kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys, sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė ir laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys.

S. Krėpšta teigė, kad į susitikimą buvo kviestas ir kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis bei sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tačiau jie nedalyvavo.

Įsigalioja naujos karantino sąlygos: draudžiama susitikti daugiau nei dviem šeimoms

Nuo trečiadienio įsigalioja griežtesnės karantino sąlygos: draudžiama susitikti daugiau nei dviem šeimoms, vyresniųjų klasių mokiniai pereina prie visiško nuotolinio ugdymo, prekybos centruose reikalaujama griežčiau riboti pirkėjų srautus.

REKLAMA

Vyriausybės pirmadienį priimtais sprendimais draudžiami daugiau nei dviejų šeimų ar namų ūkių artimi kontaktai, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Taip pat uždrausta rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei juose dalyvauja daugiau nei dvi šeimos ir ar namų ūkiai, ir jos leidžiamos ne daugiau nei 10 asmenų.

Valstybės ir savivaldybių institucijos, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbas turi būti organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

REKLAMA

Prekybos centruose reikalaujama labiau riboti klientų srautus, nustatant, kad turi būti užtikrinamas 15 kv. metrų prekybos plotas mažesnėse arba 30 kv. metrų plotas vienam lankytojui didžiuosiuose prekybos centruose, kai visas prekybos plotas yra didesnis nei 10000 kv. metrų.

Šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip 20 procentų visų transporto priemonėms skirtų stovėjimo vietų, neįskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų transporto priemonių stovėjimo vietų.

Taip pat rekomenduojama parduotuvėms padidinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip penki asmenys, nustatyti ilgesnį darbo laiką, asmenims iš vieno šeimos ar namų ūkio lankytis po vieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims draudžiama apgyvendinimo paslaugoms teikti skirtų patalpų nuoma, subnuoma ar panauda, skirta privatiems renginiams, šventėms ar kitiems susibūrimams organizuoti.

Iki šiol ugdymas 5–12 klasėse vyko nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu, nuo trečiadienio privaloma visiškai pereiti prie nuotolinio ugdymo, išskyrus specialiosiose mokyklose ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ugdomus mokinius.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas rekomenduojama lankyti tik tiems vaikams, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu. Pradinukams nuo pirmadienio skelbiamos mokinių atostogos iki sausio 3 dienos.

REKLAMA

Vyriausybės sprendimu taip pat karantinas pratęstas iki gruodžio 31 dienos 24 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų