REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad didžiosios metų šventės bus kitokios, jau aišku kiekvienam. Tikriausiai negalėsime būriuotis, siautulingų įmonių vakarėlių nebus, o ir su giminaičiais sėsti prie didelio stalo vargu ar pavyks. Tačiau pasirodo, kad lietuviai, nors ir kitaip, bet šventes švęsti ruošiasi. Švenčių organizatoriai siūlo „online renginių“ paslaugą ir pasakoja, kad tokių švenčių Kalėdoms jau yra užsakyta. Specialistai dalijasi, kad ateityje tokių renginių bus tik dažniau.

Kad didžiosios metų šventės bus kitokios, jau aišku kiekvienam. Tikriausiai negalėsime būriuotis, siautulingų įmonių vakarėlių nebus, o ir su giminaičiais sėsti prie didelio stalo vargu ar pavyks. Tačiau pasirodo, kad lietuviai, nors ir kitaip, bet šventes švęsti ruošiasi. Švenčių organizatoriai siūlo „online renginių“ paslaugą ir pasakoja, kad tokių švenčių Kalėdoms jau yra užsakyta. Specialistai dalijasi, kad ateityje tokių renginių bus tik dažniau.

REKLAMA

Nors pandemija nieko gero šioms Kalėdoms nežada, lietuviai, panašu, šventėms vis tiek ruošiasi. Nors siautulingų vakarėlių ir didelių giminių susitikimų, tikriausiai, nebus, tačiau Lietuvoje sparčiai populiarėja kitoks renginių tipas. Siūloma užsisakyti internetinius renginius.

Šventės „Drive-in“ formatu

Renginių, mokymų ir kitų švenčių organizavimu užsiimanti įmonė „Linksmadieniai“ pasakoja, kad užsakymai Kalėdoms pradėjo plaukti dar prieš karantinui prasidedant. Šventes jau užsisako ir privatūs asmenys, ir įmonės. Užsakantieji ieško įvairių pandemijos sąlygomis įgyvendinamų renginių formų.

REKLAMA
REKLAMA

„Sulaukiame užklausų iš įmonių dėl nuotolinių transliacijų, komandos formavimo žaidimų, „Drive-in“ formatu organizuojamo renginio. Privatūs asmenys iki karantino jau buvo pradėję rezervuoti Kalėdų senelių paslaugas, o dabar sutinka, kad jos vyktų nuotoliniu būdu, jei ir toliau nebūtų galimybės vykdyti kontaktinių užsakymų“, – tv3.lt sako „Linksmadienių“ direktorė Renata Pažūsienė.

REKLAMA

„Drive-in“ renginių tipas lietuviams jau nėra visai naujas, tačiau vis dar yra patrauklus. Lietuvoje tokiu būdu jau vyko dalis renginių, koncertų, buvo siūloma ir taip žiūrėti filmus.

„Tokio tipo renginiai taip pat turi savo žavesio. Mes rekomenduojame juos pradėti nuo orientacinio žaidimo, kurio tikslas surasti renginio vietą ir finalui organizuoti kolektyvo mėgstamos grupės koncertą. „Drive in“ formate lygiai taip pat galima dalinti užkandžius, įtraukti žmones į pramoginę veiklą“, – mintimis dalijasi R. Pažūsienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Linksmadienių“ teigimu, internetu vykstantys renginiai gali būti panašūs ir kartais net patogesni, tad Lietuvoje jų nebijoma.

„Tiesioginių transliacijų privalumas yra toks, kad dalyviai renginyje dalyvauja per specialias platformas „ZOOM“ ar „Teams“ ir juos galima įtraukti į programą. Galima daryti apdovanojimus, imti interviu, įterpti pramoginius žaidimus: protmūšius, detektyvus, vaidmenų, tematinius ir daug kitų. Taip pat galime išsiuntinėti dalyviams į namus užkandžių ir gėrimų dėžutes, dovanas“, – sako R. Pažūsienė.

Internetiniai renginiai turi pliusų

Renginius organizuojanti įmonė „Renginių kalvė“ taip pat sako, kad internetu vykstantys renginiai turi daug pliusų. Tokios šventės jų įmonėje yra itin populiarios, kitokių renginių įmonė šiuo metu nesiūlo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įmonė teigia, kad organizuojant šventę internetu yra įmanoma išlaikyti tą pačią šventinę atmosferą, o tokiu būdu vykstanti šventė jos dalyviams gali būti net patogesnė.

„Mes sakome, kad „online“ renginys yra identiškas normaliam renginiui, išlaikome tokią pačią struktūrą. Tik vietoje to, kad važiuotume kažkur į sodybą ar į restoraną švęsti, mes tiesiog nuo sofos keliaujame prie stalo, kur yra kompiuteris su kamera. Kitas „online“ renginių privalumas yra toks, kad po šventės nereikės su taksi važiuoti namo, galima ramiai svirduliuoti į lovą“, – tv3.lt komentuoja „Renginių kalvės“ direktorius Dovydas Muradian.

Ši įmonė dar pastebi, kad renginius lietuviai šiemet užsako daug vėliau nei ankstesniais metais. Epideminė situacija yra neapibrėžta, tad žmonės dažniau laukia paskutinės minutės.

REKLAMA

„Šiuo laikotarpiu renginiai paprastai yra užsakomi likus trumpesniam laikotarpiui iki šventės. Vasarą buvo taip, kad didelės įmonės užsakė renginius likus savaitei. Dabar pradėjo kreiptis įmonės, ypatingai vakar (kalbėjomės lapkričio 13-ąją – aut. past.) sulaukėme begalės kreipimosi dėl „online“ renginių. Dabar kreipiasi įmonės, organizacijos, privatūs klientai labiau kreipsis gruodžio pradžioje“, – sako Dovydas Muradian.

D. Muradian pastebi, kad kai kurie internetiniai renginiai gali būti ir pigesni už vykstančius realybėje.

„Kaina priklauso nuo renginio ir nuo kliento pasirinkimo. Kai kurios paslaugos tikrai yra pigesnės, pavyzdžiui, yra mūsų partnerių iliuzionistų, kurie savo šou daro tris kartus pigiau nei darytų gyvai.

REKLAMA

Tačiau yra spektaklių, kurie vyktų brangiau, nei būtų daromi gyvai. Turėkime omenyje reikalingas priemones transliacijai. Gera transliacija kainuoja. Bet galiu atsakyti, kad online renginiai yra gerokai pigesni nei gyvi. Nereikia nuomoti renginio vietos, maitinimo“, – pasakoja D. Muradian.

Įmonės ieško linksmų sprendimų

Įmonėms renginius organizuojantys „OZI“ sako, kad internetiniai renginiai šiuo metu tikrai yra populiarūs.

„Šiuo metu visi pardavimai yra tik internetinių renginių. Sukūrėme komandos formavimo veiklų, kurias galime įgyvendinti saugiai nuotoliniu būdu, todėl būtent šie sprendimai klientus ir domina labiausiai“, – tv3.lt komentuoja „OZI“ renginių agentūros vadovas Saulius Gintautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors įmonių renginius dažnas įsivaizduoja kiek formalesnius nei šeimos, S. Gintautas sako, kad ir įmonės ieško linksmų ir išskirtinių renginių formatų. Šiuo metu „OZI“ yra itin populiari detektyvinio žaidimo forma.

„Yra nemažai skirtingų formatų, pavyzdžiui, mūsų populiariausia veikla – detektyvinis žaidimas „Quantum Thunder“, kurio metu dalyviai kelioms valandoms tampa elitiniu detektyvų biuru ir tiria kontraversišką bylą. Dalyviai su savo komandos nariais bendrauja per „Zoom“ arba „Teams“ programėlę, o užduotis gauna ir atsakymus pateikia per mūsų unikalią platformą“, – sako S. Gintautas.

Renginiai kelsis į internetą

Lietuvos konferencijų ir renginių asociacijos (LKRA) pirmininkė Jolanta Beniulienė sako, kad ateityje vis daugiau renginių turėtų vykti internete. Tiesa, čia svarbu išskirti du renginių tipus: verslo ir mokslo. Kaip sako J. Beniulienė, verslo renginiai, tokie kaip Kalėdiniai ar naujametiniai vakarėliai, ir toliau turėtų vykti gyvai.

REKLAMA

„Verslo renginiuose ko gero nugalės bendravimo poreikis gyvai. Internetiniai produktai, kurie koronaviruso krizės proga buvo įvesti į rinką, niekur nedings. Manau, kad tuo ir toliau bus naudojamasi, o tos įmonės, kurios yra pasiruošusios, ateityje gali užplaukti ant sėkmės bangos“, – tv3.lt pasakoja J. Beniulienė.

Tačiau mokslo renginiai, tokie kaip medicinos, universitetų konferencijos, panašu, kelsis į internetą.

„Kalbant apie mokslo renginius, jie ateityje vyks mišriu būdu. Užsienio ekspertai sako, kad renginių industrija jau nebesugrįš į tą lygmenį, kuris buvo anksčiau, tai yra kai renginiai vyko tik gyvai. Organizatorius turės organizuoti ir gyvą, ir internetinę transliaciją.

REKLAMA

Žmonės suprato, kad nekeliaujant sutaupoma laiko, lėšų. Kadangi mokslo renginiuose dalyvauja labai daug garbaus amžiaus mokslininkų, tai keliavimas jiems kelia papildomas rizikas. Manoma, kad ateityje bus ir gyvas renginys, ir transliacija“, – sako J. Beniulienė.

Šiuo metu Lietuvoje yra įvestas karantinas, vieši renginiai vykti negali. Kitus karantino ribojimus galite matyti tv3.lt iliustracijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų