REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medikus abstulbino nauji sumanymai: eis pas Covid-19 pacientus į namus, o kitus gydys tik telefonu?

papildyta 15.14 A. Verygos komentaru

Vėl nerimo dienos šeimos gydytojų bendruomenėje. Neseniai nuogąstavę dėl galimo mobiliųjų punktų naikinimo ir viso Covid-19 pacientų tyrimo ir priežiūros krūvio užkrovimo vien ant jų pečių, medikai vėl neatsistebi sulaukę naujų nurodymų. Jų teigimu, tai vėl pablogintų paslaugų prieinamumą daugeliui pacientų. Savo ruožtu ministras Aurelijus Veryga to siūlo taip nedramatizuoti.

Vėl nerimo dienos šeimos gydytojų bendruomenėje. Neseniai nuogąstavę dėl galimo mobiliųjų punktų naikinimo ir viso Covid-19 pacientų tyrimo ir priežiūros krūvio užkrovimo vien ant jų pečių, medikai vėl neatsistebi sulaukę naujų nurodymų. Jų teigimu, tai vėl pablogintų paslaugų prieinamumą daugeliui pacientų. Savo ruožtu ministras Aurelijus Veryga to siūlo taip nedramatizuoti.

REKLAMA

Ką tik šviežiai iš Savivaldybių asociacijos gautas raštas sukėlė medikų diskusijas ir nerimo bangą, kad Covid-19 nesergančius pacientus konsultuoti galės tik nuotoliniu būdu. 

Kaip portalui tv3.lt pasakojo Šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė Jurga Dūdienė, spalio pabaigoje tokius raštus iš savivaldybių gavo pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. 

Pablogintų paslaugų prieinamumą

Nors ir nesuprantantys, kaip raštą visgi reikėtų interpretuoti – ar tai yra rekomendacija, ar įsakymas – gydytojai vieningai pabrėžia ydingą jo turinį.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei žiūrėtume iš šeimos gydytojų ir pacientų varpinės, tai toks raštas ir algoritmas mums kelia didelį susirūpinimą. Pagal jį, jei mes aplankome Covid-19 sergantį pacientą, visi kiti mūsų apylinkės pacientai lieka tik telefoninėms konsultacijoms, jų jau nebegalime apžiūrėti“, – konstatavo šeimos gydytoja.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad medikai laikosi tokios nuomonės, kad sergant lengva Covid-19 forma, jaučiant peršalimo simptomus, pacientus pakanka konsultuoti telefonu.

„Kai jau yra patvirtinta Covid-19 liga ir pasireiškia stipresni simptomai – karščiavimas virš 38 laipsnių, intensyvesnis kosulys, dusulys, – tada vien šeimos gydytojo tikrai nepakaks. 

Tokiu atveju tam, kad būtų galima nuspręsti, ar nėra komplikacijos – plaučių uždegimo – reikalingas rentgeno tyrimas, kurio gydytojas nei atvykęs į namus, nei pas save kabinete nepadarys. Taigi būtina konsultacija priėmimo skyriuje, infekcinėje ligoninėje arba tose atraminėse ligoninėse, kur jau galima gydyti covidinius pacientus“, – aiškino J. Dūdienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip apibendrino ji, tai reiškia, kad sunkių formų pacientų jie nei galės padėti gydyti, nei diagnozuoti, o lengvesni pacientai iki dabar puikiai konsultuojami telefonu. 

„O kai paciento būklė keičiasi, tai jau yra signalas, bet nė vienas šeimos gydytojas neprisiims atsakomybės besikeičiančios būklės pacientą palikti namuose ir jį tikrai siųs detalesniam ištyrimui į priėmimo skyrių“, – sakė šeimos gydytoja.

Anot J. Dūdienės, toks Covid-191 pacientų gydymo algoritmas dar tikrai būtų per ankstyvas, juo labiau visai neaišku, su kuo tariantis jis buvo paruoštas.

„Mes diskusijoje ir aptarime šio algoritmo parašymo nedalyvavome“, – sakė  ji.

Ministerija: tai – priminimas savivaldybėms

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), paklausta kokios galios yra minėtas dokumentas, aiškino, kad „tai yra informacinio pobūdžio raštas, informuojantis apie savivaldybėms tenkančias pareigas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas patikslinti, ar tai reiškia, kad savivaldybės yra įpareigotos juo vadovautis, spaudos tarnybos atstovas Vytautas Beniušis patvirtino, kad taip ir yra.

Kaip spaudos konferencijos metu patvirtino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, savivaldybėse planuojama sudaryti medikų, prižiūrinčių lengviau sergančius COVID-19 pacientus namuose, komandas.

Tačiau jis ragino nesibaiminti ir nesipiktinti dėl tokios tvarkos, pabrėždamas, jog tai padės sumažinti krūvį gydymo įstaigoms.

„Tikrai nereikėtų šito kažkaip dramatizuoti: turime galvoti, kokiu būdu sugebėsime užtikrinti, kad sunkūs pacientai galės būti gydomi stacionarinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose arba ligoninėse“, – sakė ministras.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad tokios komandos savivaldybėse turėtų būti suformuotos ir tikrai nereikėtų to kažkaip dramatizuoti.

Covid-19 tyrimus galės atlikti ir šeimos gydytojai

Portalas tv3.lt primena, kad dar savaitės pradžioje nemažas šaršalas kilo dėl neva ruošiamų naikinti mobiliųjų punktų, o visą atsakomybę už COVID-19 tyrimus siekiant perkelti ant pirminės sveikatos priežiūros grandies pečių.

Remiantis Ambulatorinės COVID-19 ligos diagnostikos paslaugos organizavimo ir apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis tvarkos aprašo projektu numatoma, kad tepinėliai dėl COVID-19 ligos būtų imami asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri turi licenciją pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugoms teikti.

REKLAMA

Taip būtų tiriami tiek koronavirusui būdingų simptomų turintys asmenys, tiek turint siuntimą stacionarinėms paslaugoms, tiek siekiant patvirtinti pasveikimą.

Šeimos gydytojas taip pat turės informuoti pacientą apie tyrimo rezultatus ir tolimesnius veiksmus. Kaip nurodoma, tokia tvarka įsigaliotų lapkričio mėnesį.

Kalbas apie mobiliųjų punktų naikinimą neigė

Visgi sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kategoriškai neigė kalbas, kad mobiliuosius punktus ketinama naikinti, o minėtąjį dokumentą įvardijo kaip juodraštį, kuriuo remtis būtų nekorektiška.

„Noriu pasakyti ir akcentuoti, kad tai yra melagiena, neteisinga viešumoje paskleista informacija. Ji  yra neteisingai interpretuota. Nežinau, koks yra to tikslas. Noriu tik priminti, kad rinkimai baigėsi, valdžia yra išrinkta ir nėra reikalo skleisti tokius dalykus ir dirginti visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Niekas nesiruošia naikinti mobiliųjų punktų. Yra ruošiamasi sudaryti galimybes papildomas, nes ne visi pacientai gyvena didmiesčiuose, kur yra mobilieji punktai. Jiems taip pat reikia atlikti tyrimus ir nebūna paprasta nukeliauti į mobiliuosius punktus“, – aiškino ministras.

Jis pabrėžė, kad virusas plinta Lietuvoje ir tai būtų papildomas būdas rūpintis pacientais.

Apgultis ir taip „juoda“

Kaip portalui yra tvirtinusi Šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė Toma Kundrotė, derinimas dėl šio klausimo jau vyko kurį laiką.

„Buvo gana didelis posėdis, vedęs net iki piktumų. Mes kategoriškai pasisakome prieš, nes norima išvis sunaikinti mobiliuosius punktus ir viską perleisti šeimos gydytojo kompetencijai. O mes neturime nei tiek žmonių, jau dabar priminiame lygyje yra „juoda“ apgultis“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

REKLAMA

Pašnekovė sakė neįsivaizduojanti, kaip reikėtų dirbti, jei tokie ruošiami įsakymai virstų realybe, nes susirgimų skaičiai kasdien auga akyse, o žmogiškųjų resursų stinga.

Savo ruožtu J. Dūdienė neslėpė, kad nepaisant ministro neigimo, jog mobilieji punktai bus uždaryti, situacija dar iki galo nėra aiški.

„Dar šis nerimas nėra išspręstas. Kai kurios savivaldybės irgi imasi spręsti savo viduje spręsti, kaip organizuoti karščiuojančių pacientų priežiūrą, apžiūrą. Galvojama, kaip pasiekti, kad Covid-19 testų prieinamumas būtų kuo geresnis, kaip priartinti tą ištyrimą savivaldybės gyventojams“, – sakė ji. 

Portalas tv3.lt primena rašęs, kad gausėjant fiksuojamų COVID-19 atvejų nemažėja ir kitų nusiskundimų turinčių pacientų eilės, kuriems vis dar sunkiai sekasi „prasimušti“ pas gydytojus. Šeimos gydytojai gi sako vos atlaikantys tenkančius krūvius ir su baime žvelgia į tik augsiančius karščiuojančiųjų srautus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų