REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaistant situacijai dėl Covid-19 pacientų ir jiems nebetelpant Santaros klinikose Vilniuje nuo pentadienio covidine ligonine tampa dar viena įstaiga – 130 lovų atidaroma Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Tiesa, jei situacija sparčiai blogėtų, planinės paslaugos gali būti mažinamos labiau.

Kaistant situacijai dėl Covid-19 pacientų ir jiems nebetelpant Santaros klinikose Vilniuje nuo pentadienio covidine ligonine tampa dar viena įstaiga – 130 lovų atidaroma Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Tiesa, jei situacija sparčiai blogėtų, planinės paslaugos gali būti mažinamos labiau.

REKLAMA

Naujausia situacija apie tai dalindamasis Vilniaus miesto klinikinės direktorius Narimantas Markevičius neslėpė, kad laukia iššūkiai, tačiau teigė, kad planinės paslaugos įstaigoje nestabdomos.

„Visi puikiai žino, kad artimiausiu metu tampame Covid-19 pacientus gydančia ligonine. Bet kartu mūsų visų medikų užduotis rūpintis ir savo ligoniais. Taigi nors ir tampame Covid-19 gydančia ligonine, esame pasiruošę teikti dalį planinių paslaugų ir visas skubiosios pagalbos paslaugas mūsų ligoninėje", – žurnalistams sakė jis.

Premjeras: tokie sprendimai neišvengiami

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, tokie sprendimai – neišvengiami, norint išsaugoti sveikatos apsaugos sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra numatytos atraminės ligoninės, kurios privalo organizuoti darbą taip, kad būtų priimami taip vadinami covidiniai ligoniai, nes kitų alternatyvų nebus: tiesiog jeigu bus taip, kad nebegalės sveikatos sistema susitvarkyti su krūviu dėl covidinių pacientų, ten bus židinių, tai tų ligoninių nebeliks, apskritai jokių paslaugų nebus teikiama“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

REKLAMA

„Viskas vyksta pagal turimą patvirtintą planą: penkios pagrindinės ligoninės, kada pajėgumų trūksta, atsiranda taip vadinamos atraminės ligoninės, antras žiedas, bus trečias ir ketvirtas, jeigu to reikės“, – kalbėjo jis.

Jau paruošta pusė lovų

Kaip pranešė N. Markevičius, yra nuspręsta, kad ligoninė jau nuo penktadienio pradeda teikti paslaugas Covid-19 sergantiems pacientams ligoninės padaliniuose, esančiuose Antakalnio 124.

„Penktadienį bus paruošta 130 lovų pacientams, sergantiems Covid-19. Jau penktadienį bus galima 20 pacientų prijungti prie tiesioginio deguonies padavimo, t. y. deguonies terapijos. Artimiausiomis dienomis šis skaičius padidės iki 86. Noriu pabrėžti, kad ne visiems pacientams, sergantiems Covid-19 reikia deguonies“, – kalbėjo jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip minėjo ligoninės vadovas, iki šios dienos jau yra atlaisvinta pusė reikiamų lovų.

„Tačiau reikia suprasti, kad pagal infekcijų kontrolės reikalavimą, reikia atlaisvinti visas lovas, atlikti dezinfekciją, pertvarkyti infrastruktūrą ir tik tada galima priimti Covid-19 sergančius pacientus. 

Kaip pranešama, Vilniaus savivaldybė iš savo biudžeto tam skirs apie 100 tūkst. eurų. 

Planinės paslaugos bus teikiamos

Jis pabrėžė, kad visiems, kuriems reikalinga pagalba, galės kreiptis pagalbos į ligoninės padalinius, esančius Antakalnio 57. Kaip informavo vadovas, čia ir toliau dirbs su Dienos chirurgijos skyriai, teikiantys planinę pagalbą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoninėje lieka du Dienos chirurgijos skyriai, teikiantys planinę pagalbą. Laikinai stabdomas Alergologijos planinių pacientų hospitalizavimas. 

Būtinoji pagalba toliau yra teikiama Chirurgijos klinikoje – toliau veiks Abdominalinės chirurgijos skyrius, Urologijos skyrius, Kraujagyslių chirurgijos skyrius, Terapijos klinikoje – Kardiologijos skyrius, Nefrologijos skyrius, Vidaus ligų skyrius. Akušerijos ginekologijos klinika, Vaikų ligų klinika dirba be sutrikimų.

Kaip pabrėžė vadovas, pagalba turi būti užtikrinta ir visiems kitiems pacientams, kurių kiekis tikrai nemažėja.

„Ligoninėje sumažės planinių pacientų, t. y. uždaromas tik vienas Dienos chirurgijos skyrius ir trys terapinio pobūdžio skyriai. Visi kiti skyriai teiks reikiamą pagalbą vilniečiams ir sostinės svečiams“, – garantavo N. Markevičius.

REKLAMA

Didžiausias iššūkis – dėl personalo

Komentuodamas situaciją ligoninės vadovas neslėpė, kad itin didžiulis iššūkis laukia dėl personalo. 

„Labai svarbus klausimas – personalo. Kadangi  gydant šiuos pacientus reikia daugiau darbuotojų, nes pamainos keičiasi kas 6-8 valandas ir tai yra labai didelis iššūkis ligoninei. Tačiau artimiausiu metu su juo susitvarkysime, esame paruošę  brigadas, iki šiandien dienos pabaigos jos jau bus pasiruošusios pradėti darbą penktadienį“, – kalbėjo ligoninės direktorius.

Jis atkreipė dėmesį, kad stebint bendrą epidemiologinę situaciją nerimo kyla:

„Serga medikai, yra daug medikų kontaktinių, saviizoliacijoije. Kaipta situacija vystysis, sunku numatyti, situacija keičiasi kas valandą, kasdien. Su personalu tikrai gali kilti problemų, bet šiuo metu yra užtikrintos brigados.

REKLAMA

Taip pat jau kalbėjome su organizuojančia ligonine Santaros klinikomis, Vilniaus miesto savivaldybe, tai jei tas poreikis gydytis pacientus daugės ir bus didesnis poreikis personalui, tikrai tie klausimai bus sprendžiami.“

N. Markevičius garantavo, kad stingant medikų yra ne tik planas B, bet C, D.

„Jei neturėsime pagalbos iš kitų gydymo įstaigų, kur gali būti panaši situacija, teks mažinti  planinės pagalbos apimtis, kurios  yra Antakalnio 57 padaliniuose ir darbuotojus perkelti dirbti į Antakalnio 124, kur bus teikiama pagalba Covid-19 sergantiems pacientams“, – neslėpė jis.

Dalis pacientų perkeliami kitur

Kartu vadovas neigė kalbas, kad pacientai prievarta išvaromi iš ligoninės. Kaip sakė jis, tie, kurie gali toliau gydytis namuose ambulatoriškai, tą ir darys. O tiems, kuriems reikalinga stacionarinė pagalba, prireikus bus perkelti į kitas gydymo įstaigas Vilniaus zonoje: 12 į Mykolo Marcinkevičiaus ligoninę, 30 į Vilkpėdės ligoninę, o reabilitacijos skyriaus pacientais pasirūpins Santaros klinikos.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nė vienas pacientas ne gydymo paliktas nebus“, – sakė jis ir pridūrė, kad šiandien į kitas įstaigas jau yra perkelti 8 pacientai iš 55-ių, kuriuos reikia perkelti.

Dar 20 pacientų perkeliami iš Antakalnio 124 padalinių į Antakalnio 57 esančius padalinius. Kaip sakė N. Markevičius, rytojaus dieną visi pacientai, kuriems reikia tęsti stacionarinį gydymą, bus perskirstyti į kitas įstaigas.

Portalas tv3.lt primena, kad vakar VUL Santaros klinikos pranešė, kad įstaigoje beveik visos Covid-19 pacientams skirtos lovos yra užpildytos. Ministras Aurelijus Veryga savo ruožtu ragino kuo greičiau iniciatyvos imtis savivaldybę ir spręsti situaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų