REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikai COVID-19 serga lengvai, todėl panika dėl ugdymo įstaigose fiksuojamo viruso visai nereikalinga, teigia šeimos gydytojas Valerijus Morozovas. Visgi jis įvardijo simptomus, kada delsti kreiptis pagalbos į medikus nereikėtų. 

Vaikai COVID-19 serga lengvai, todėl panika dėl ugdymo įstaigose fiksuojamo viruso visai nereikalinga, teigia šeimos gydytojas Valerijus Morozovas. Visgi jis įvardijo simptomus, kada delsti kreiptis pagalbos į medikus nereikėtų. 

REKLAMA

Nuotolinių mokymų ugdymo įstaigoms metu gydytojas visų pirma priminė, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymu klinikiniai COVID-19 kriterijai yra aiškiai suformuluoti: tai yra kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas ir staigus uoslės, skonio praradimas ar susilpnėjimas.

Nėra kosulio apibrėžimo

„Taip, dėl skonio ir uoslės sutrikimų tėvams pakankamai sudėtinga su vaiku susišnekėti. Bet vaikas paprastai pasako, kad jam nebeskanu ir jei buvo prieš tai valgus pasako, kad kažkoks maistas jam neskanus“, – apie būdus pastebėti simptomus pasakojo jis.

Gydytojas pabrėžė, kad vienas įvardytų simptomų – kosulys. Tačiau jis įstatymiškai Lietuvoje neapibrėžiamas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Jį labiau linkusios apibrėžti šalys sako, kad tai nėra tas pakosčiojimas iš ryto, ypač suslogavus po nakties dėl alerginės slogos, sauso oro, šildymo, dėl netinkamo vėdinimo, pakrenkštimas ir t.t. 

REKLAMA

Kosulys, kuris trunka valandą laiko, arba trys ilgesni kosulio priepuoliai per dieną. Tokiu atveju mes turėtume sunerimti, ar iš tikrųjų mūsų vaikui nėra COVID-19 infekcijos“, – sakė V. Morozovas. 

Anot gydytojo, jei dar šalia yra karščiavimas virš 37,2 (tokia yra bendra rekomendacija) ir apsunkintas kvėpavimas, tai jau turėtų kelti įtarimą.

Pasireiškia vangumas, lėtesnis žaidimas 

Tokiais atvejais, pašnekovo teigimu, vaikas dažniausiai pasijaučia vangesnis, tiesiog nustoja žaisti. 

„Jis nepasakys, kad dūsta, kalbant apie mažus vaikus, bet jis pradeda žaisti labiau lėtus žaidimus, pajudėjęs greitai pavargsta. Tokiu atveju turėtume labai sunerimti ir tėvai arba turėtų skambinti šeimos gydytojui, arba į mobiliąją liniją numeriu 1808“, – akcentavo gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė ir apie epidemiologinius kriterijus, dėl kurių reikėtų kreiptis ir vertinti, ar nereikėtų vaikui atlikti tyrimo dėl COVID-19. 

Tai visų pirma – kontaktas su sergančiuoju per paskutines 14 dienų. Taip pat – grįžimas iš šalies, kur yra tam tikra epideminė situacija.

Įspėjamieji simptomai

V. Morozovas pabrėžė, kad COVID-19 vaikai serga lengviau, todėl tėvai dažnai neskuba kreiptis į gydytojus ir gal to daryti ir nereikėtų. 

„Bet jei vaikas pradėjo jaustis blogiau, pradėjo dusti, pasidarė vangus, jam atsirado daugiau simptomų arba mama nesugeba su jais susitvarkyti (negali numušti temperatūros, palengvinti vaiko kvėpavimo, nemoka to daryti), arba simptomai tokie išreikšti, kad negali paprasti būdai padėti, visiškai nesvarbu, kas sukėlė tokius simptomus – Covid-19 infekcija ar kita koronaviruso atmaina, gripo ar kiti virusai, tada bet kuriuo atveju reikėtų kreiptis į gydytojus“, – įspėjo šeimos gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu jis siūlė tėvams visgi labai paniškai į dabartinę situaciją dėl Covid-19 nežiūrėti.

„Iš esmės, pasikeitė vienintelis dalykas – bus dažniau atliekami tyrimai dėl dar vienos infekcijos.

O dabar pagrindinis receptas – nesibastyti ten, kur nereikia, apriboti socialinius artimus kontaktus. Tikrai žinau, kad yra tėvų, kurie mėgsta pasivaikščioti po prekybos centrus, tai tikrai nėra tam tinkamiausia vieta“, – kalbėjo medikas.

Nepamiršti kitų infekcijų

Taip pat jis patarė tiek mokyklose, tiek darželiuose apsiriboti kuo mažesniu ratu, su kuo bendraujama, maksimaliai nesikeisti jokiais kūno skysčiais – nečiupinėti, nelaižyti paviršių, nesidalinti kažkokiais daiktais be reikalo, einant į valgyklą, kitą vietą iš klasės, išeinant iš mokyklos dėvėti apsauginę kaukę.

REKLAMA

„Taip pat reikia nepamiršti, kad be COVID-19 turime daug kitų virusų, dėl kurių galime turėti paskelbtas epidemijas. 

Todėl reikia pasistengti apsisaugoti nuo jų, to paties gripo viruso, nuo kurio miršta ir vaikai, nes tiktai sunkiai serga, skirtingai nei Covid-19 atveju. Todėl rekomenduojama pasiskiepyti visai šeimai“, – sakė gydytojas.

Portalas tv3.lt primena rašęs apie tai, kad kai kurios ugdymo įstaigos, kaip garanto, kad vaikas sveikas, prašydamos neigiamo COVID-19 testo elgiasi neteisėtai.

Visgi, nors naujausios žinios patvirtina, kad vaikų imlumas COVID-19 yra gerokai mažesnis, tačiau gydytojai įspėja, kad mokykloms kol kas reikia padidinto epidemiologinio budrumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų