REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga išvardijo būtinas priemones, kad nepasikartotų Radviliškio scenarijus

papildyta 14.37 val. siūlo nevykti į Radviliškį

Po rekordinio savaitgalį fiksuoto COVID-19 infekcijos šuolio ir įsiplieskusio viruso židinio Radviliškio ligoninėje savivaldybė imasi griežtų viruso valdymo priemonių. Ministras Aurelijus Veryga įspėjo, kad tam tikri karantininiai ribojimai grįš ir visos šalies mastu.

Po rekordinio savaitgalį fiksuoto COVID-19 infekcijos šuolio ir įsiplieskusio viruso židinio Radviliškio ligoninėje savivaldybė imasi griežtų viruso valdymo priemonių. Ministras Aurelijus Veryga įspėjo, kad tam tikri karantininiai ribojimai grįš ir visos šalies mastu.

REKLAMA

Ministras spaudos konferencijos metu konstatavo, kad situacija šalyje negerėja ir susirgimų skaičius auga. Komentuodamas situaciją šiuo metu karščiausiame „koronaviruso taške“ – Radviliškio ligoninėje – A. Veryga priminė, kad dar savaitgalį dėl to buvo priimti atitinkami sprendimai.

„Gerai, kad savivaldybė priėmė sprendimus dėl renginių sustabdymo ir kad nevyktų plitimas didesnėje visuomenės dalyje, pervedė mokymąsi į nuotolinį. (...) Ir dabar svarbiausia, kad būtų laikomasi NVSC nurodymų“, – sakė jis.

Savo ruožtu A. Veryga, reaguodamas į Radviliškio mero pastabas, kad negauna pagalbos iš ministerijos, atkirto, kad tai, ką galima suteikti, ta pagalba teikiama:

REKLAMA
REKLAMA

„O savivaldybė, būdama savo sveikatos įstaigų steigėja, privalo pasirūpinti, kad ten būtų reikalingas  personalas ir tokie pasakymai, kad to neįmanoma padaryti, nes personalas yra rizikos grupėje, tai neturi būti kliuvinys dirbti gydymo įstaigoje.“

REKLAMA

Kartu A. Veryga priminė savivaldybėms, kad yra patvirtintos Covid-19 prevencijos priemonės atskiruose sektoriuose – ar tai būtų sveikatos priežiūros įstaigos, ar ugdymo įstaigos, ar įmonės. 

„Tai siūlau savivaldybėms dar kartą atsiversti, pasižiūrėti ir diegti tose savivaldybėse, kur atsiranda didesnis ligos plitimas“, – sakė jis.

Griežtins testavimą ir pacientų lankymą

Ministras informavo, kad pirmadienį sušauktame COVID-19 komiteto posėdyje buvo priimti ir visą šalį liečiantys sprendimai. 

„Bus keičiama pati testavimo strategija, grįš stacionarizuojamų pacientų testavimas, profilaktinis medikų testavimas, griežtės pacientų lankymo taisyklės“, – informavo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, šios priemonės būtinos, kad nepasikartotų scenarijus Radviliškio ligoninėje.

Vis dėlto, jis pabrėžė, kad situacija yra valdoma ir skelbti lokalius karantinus kol kas poreikio nėra. Tačiau šią savaitę jis patarė susilaikyti nuo kelionių į Radviliškį.

„Pagrindinė sąlyga [kad miestas būtų uždarytas, – aut. past.] būtų, kad plitimas nebebūtų židiniuose, kad nebūtų įmanoma atsketi didelių skaičių kontaktų. Tokia situacija buvo susiklosčiusi Nemenčinėje, kur buvo kilę pagrįstų įtarimų, kai esant daug kontaktų liga gali būti išplitusi, tada ir judėjimas ten buvo apribotas.

Radviliškyje kol kas kalbama apie tam tikrą aiškų židinį ir kol kas tuos kontaktus daugiau mažiau sekasi atsekti ir identifikuoti ir savivaldybė pati ėmėsi priemonių, kurios leidžia valdyti situaciją. O lankytis Radviliškyje, kai savivaldybė priėmė ribojimą dėl renginių, matyt, nelabai liks dėl ko ten lankytis. Tačiau jei planuojama ten lankytis darbo tikslais ar aplankyti giminaičius, geriau savaitei būtų nuo kelionių susilaikyti, kol situacija paaiškės, kiek židiniai yra suvaldyti“, – kalbėjo Valstybės operacijų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo riboti tam tikras veiklas

Ministro teigimu, tose savivaldybėse, kur viruso plitimas yra intensyvesnis, reikėtų pagalvoti, ar nereikėtų stabdyti kai kurių popamokinių veiklų.

Kaip minėjo kolegė R. Lingienė, popamokinė veikla išlieka didžiausiu iššūkiu, aišku, klausimas, ar jos galima visiškai atsisakyti. Bet galima kiek įmanoma būtų vengti tokių veiklų, kur neįmanoma dėvėti apsaugos priemonių ir išlaikyti atstumo“, – kalbėjo ministras.

Situacijai negerėjant ir atsirandant vis daugiau atvejų ministras priminė ir kaip svarbu tinkamai dėvėti kaukę, vengti susibūrimų. Taip pat paragino būti tolerantiškai reaguoti į tuos asmenis, kurie negali kaukės dėvėti dėl negalios ar turimų lėtinių ligų.

REKLAMA

Radviliškyje – griežtos priemonės

Iš vakar patvirtintų atvejų 6 siejami su židiniu Radviliškio ligoninėje. Visi šie asmenys yra pacientai. Iš viso, šio ryto duomenimis, su židiniu siejami 63 koronaviruso atvejai, iš kurių 35 pacientai, 26 darbuotojai ir 2 antriniai.

Ligoninės veikla bus sustabdyta, o šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai. Taip pat sekmadienį Ekstremaliųjų situacijų valdymo centras nusprendė atidaryti mobilujį punktą, kuriame bus galima išsitirti dėl koronaviruso. Jis pradės veikti pirmadienį.

Pati Raviliškio rajono savivaldybė savo „Facebook“ paskyroje pirmadienio rytą pasidalijo instrukcijomis, kaip veiks mobilusis punktas. Tikinama, kad išsitirti galės visi Radviliškio rajono gyventojai, jaučiantys Covid-19 simptomus.

REKLAMA

„Raginame nedelsti ir į mobilųjį punktą tyrimui registruotis prioritetinėms grupėms priklausančius asmenis (asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, ugdymo įstaigų darbuotojus, pareigūnus, prekybininkus, vaistininkus) ir pirminius kontaktus su COVID-19 liga turėjusius asmenis“, – rašoma pranešime.

Jau pranešta ir apie konkretų situacijos suvaldymo planą, įsakymą dėl kurio pasirašęs A. Veryga koronaviuruso plitimui savivaldybėje suvaldyti davė laiko iki spalio 5 d.

Portalas tv3.lt primena, kad apie visą šalį paliesiančius ribojimus paskelbė ir premjeras Saulius Skvernelis.

Naujų atvejų – 70

Per praėjusią parą Lietuvoje iš viso patvirtinta 70 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 31 iš jų registruotas Vilniaus, 18 Šiaulių, 7 Kauno, 7 Telšių, 5 Panevėžio apskrityse. Dar po 1 atvejį vakarykštę parą patvirtinta Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 56 asmenys. 9 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko. Be to, per praėjusią Šiaulių apskrityje registruoti 5 įvežtiniai atvejai: 2 iš Šveicarijos, po 1 iš – Airijos, 1 Ispanijos ir Baltarusijos. 

Beveik pusė naujų atvejų – Vilniuje

8 vakarykštę parą Vilniuje registruoti atvejai siejami su šokių studija „City dance“ Vilniuje. Vertinama, kad su protrūkiu susiję 10 koronaviruso atvejų. NVSC aktyviai dirba su šokių studijos administracija, aptariamos įvairios prevencinės priemonės ir kita.

Vilniuje vakar registruoti 6 atvejai, siejami su židiniu sporto klube „GymPlius“. Su šiuo protrūkiu dabar siejama 12 infekcijos atvejų. NVSC penktadienį organizavo nuotolinį susitikimą su sporto klubo atstovais, kurio metu aptarti tolimesni veiksmai, siekiant užkirsti kelią koronavirusinės infekcijos plitimui. Su klubo administracija ir toliau aktyviai bendraujama, aptariamos įvairios prevencinės priemonės.

REKLAMA

3 atvejai Telšių apskrityje yra siejami su protrūkiu Mažeikių rajono savivaldybėje. Visi asmenys yra darbuotojai. Iš viso registruoti 9 su židiniu susiję atvejai. 

Vilniaus apskrityje registruotas 1 su Gabijos progimnazija susijęs su atvejis. COVID-19 patvirtinta mokiniui, kuris dėl turėto sąlyčio buvo izoliacijoje. Iš viso iki šiol registruoti 22 susiję atvejai.

Taip pat Panevėžio apskrityje vakar registruotas 1 atvejis, susijęs su Rokiškio rajono Juodupės gimnazija. Koronavirusas patvirtintas mokiniui, kuris dėl turėto sąlyčio buvo izoliacijoje. Vertinama, kad su židiniu yra susiję 3 atvejai.

Vilniuje 1 koronavirusinės infekcijos atvejis registruotas SPA centre (Gedimino per. 49A). Asmuo dirba su klientais. NVSC specialistai bendradarbiauja su įmonės administracija, sąlytį turėję asmenys nustatinėjami.  

REKLAMA

Taip pat vakarykštę parą fiksuoti atvejai židiniuose Šiauliuose, susiję su asmeninėmis šventėmis, teisėsaugos institucijomis, prekybos centru, siuvimo įmone, Kaune – su medicinos įstaiga prekiaujančia įmone, Vilniuje – su  mokėjimų apdorojimus vykdančia įmone. Be to, dar 21 asmuo, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

9 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 9 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų. 

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 3814 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 1511 asmenys, 2199 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Pirmadienį Kelmėje fiksuoti 2 susirgimai

Pirmadienį NVSC patikslino, kad Kelmės ligoninėje registruoti 2 koronaviruso atvejai.

„Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), atsižvelgęs į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, patikslina, kad Kelmės ligoninėje koronavirusas (COVID-19) patvirtintas dviem darbuotojams. Kiti 9 asmenys yra susiję, nes užsikrėtė po kontakto namų aplinkoje su šiais asmenimis, tačiau jie nėra gydymo įstaigos darbuotojai.

REKLAMA

Be to, kaip NVSC pranešė penktadienį,  tyrimai dėl koronaviruso PGR metodu atlikti 90-čiai Kelmės ligoninės darbuotojų bei 8-iems Vidaus ligų skyriuje gydomiems pacientams. Ketvirtadienį numatyta profilaktiškai tyrimus kartoti Vidaus ligų skyriuje dirbantiems medikams, kurių yra 15“, – rašoma pranešime.

Savo ruožtu, NVSC specialistai penktadienį Kelmės ligoninėje vykdė operatyvią kontrolę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų