REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

COVID-19 infekcija vėl grįžta į sveikatos priežiūros įstaigas, didžiausią nerimą kelia viruso plitimas šeimos šventėse, neformalaus vaikų ugdymo užsiėmimuose ir suaugusiųjų laisvalaikio veikloje, konstatavo epidemiologė Rolanda Lingienė.

COVID-19 infekcija vėl grįžta į sveikatos priežiūros įstaigas, didžiausią nerimą kelia viruso plitimas šeimos šventėse, neformalaus vaikų ugdymo užsiėmimuose ir suaugusiųjų laisvalaikio veikloje, konstatavo epidemiologė Rolanda Lingienė.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė informavo, kad per šį savaitgalį buvo užregistruoti net 249 atvejai, kai per visą liepą jų buvo 275. 

„Tai akivaizdžiai parodo epidemiologinės situacijos rimtumą. Per rugsėjo pirmas tris savaites registruota 886 atvejų, kai balandžio mėnesį 880. (...) Situacija yra valdoma, tačiau turime aiškius signalus, kad reikia prisiminti pavasarį išmoktas pamokas“, – sakė ji.

Kur kyla daugiausiai židinių?

Anot NVSC specialistės, didžiausią nerimą šiandien kelia nerimą dėl ligos atvejų šeimos šventėse, neformalaus vaikų ugdymo užsiėmimuose ir suaugusiųjų laisvalaikio veikloje, pavyzdžiui, šokiuose ar dainavimo pamokose, kontaktinis sportas.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu R. Lingienė informavo, kad, šio ryto duomenimis, 65 ugdymo įstaigose yra užregistruoti 87 COVID-19  ligos atvejai.

„Yra užsikrėtę 61 ugdytinis, iš kurių 4 – ikimokyklinio amžiaus, 15 ugdymo procese dalyvaujančių darbuotojų ir 11 tų, kurie sąlyččio su mokiniais neturi. Iš viso izoliuoja 1136 asmenys, tačiau tas procesas niekad nenutrūksta, tam duomenys gali būti pasikeitę.  Tačiau tik 3 ugdymo įstaigose yra išplitusi COVID-119 infekcija 

REKLAMA

Visos mokyklos, kuriose nustatyta koronaviruso atvejų, anot ministerijos, dirba mišria sistema, kai derinamas kasdienis ir nuotolinis mokymas.

Nuotoliniu būdu šiuo metu dirba 6 ikimokyklinio ugdymo grupės, 31 bendrojo ugdymo klasė, kurioje vidutiniškai yra po 24 mokinius, taip pat viena profesinio mokymo grupė, kurioje yra dešimt mokinių, ir 270 pavienių mokinių.

Pirmadienį į mokyklas Klaipėdoje, Alytuje, Raseiniuose grįžo mokytis jaunuoliai, nuotoliniu būdu pastaruoju metu dėl koronaviruso grėsmės mokęsi namuose.

Virusas grįžta į ligonines

Per rugpjūtį COVID-19 buvo patvirtinta 27 medicinos įstaigų darbuotojams, o per rugsėjį – 59.

REKLAMA
REKLAMA

„Taigi infekcija po truputį vėl grįžta į sveikatos priežiūros įstaigas. Rugsėjo mėnesį buvo registruoti 26 medikų susirgimai Radviliškio ligoninėje, 7 medikų atvejai Raseinių ligoninėje, du medikai užsikrėtė Kelmės ligoninėje. (...) Nuo pandemijos pradžios registruoti 478 sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų susirgimai ir šiuo metu tebeserga 86 darbuotojai“, – sakė R. Lingienė.

Dėl šių priežasčių ministras Aurelijus Veryga pirmadienį prabilo ir apie planuojama sugrąžinti privalomą tyrimą dėl koronaviruso į ligonines guldomiems pacientams, griežtinti pacientų lankymo taisykles.

Slaugos ir globos įstaigose pastaruoju metu židinių nėra fiksuojama, tačiau atidumo nereikėtų prarasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujų atvejų – 70

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 70 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 31 iš jų registruotas Vilniaus, 18 Šiaulių, 7 Kauno, 7 Telšių, 5 Panevėžio apskrityse. Dar po 1 atvejį vakarykštę parą patvirtinta Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse.

Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 56 asmenys. 9 asmenų užsikrėtimo aplinkybių specialistams nustatyti nepavyko. Be to, per praėjusią Šiaulių apskrityje registruoti 5 įvežtiniai atvejai: 2 iš Šveicarijos, po 1 iš – Airijos, 1 Ispanijos ir Baltarusijos.

Nuo koronaviruso iš viso mirė 87 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 17 užsikrėtusiųjų.

Radviliškyje – griežtos priemonės

Iš vakar patvirtintų atvejų 6 siejami su židiniu Radviliškio ligoninėje. Visi šie asmenys yra pacientai. Iš viso, šio ryto duomenimis, su židiniu siejami 63 koronaviruso atvejai, iš kurių 35 pacientai, 26 darbuotojai ir 2 antriniai.

REKLAMA

Ligoninės veikla bus sustabdyta, o šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai. Taip pat sekmadienį Ekstremaliųjų situacijų valdymo centras nusprendė atidaryti mobilujį punktą, kuriame bus galima išsitirti dėl koronaviruso. Jis pradės veikti pirmadienį.

Pati Raviliškio rajono savivaldybė savo „Facebook“ paskyroje pirmadienio rytą pasidalijo instrukcijomis, kaip veiks mobilusis punktas. Tikinama, kad išsitirti galės visi Radviliškio rajono gyventojai, jaučiantys Covid-19 simptomus.

„Raginame nedelsti ir į mobilųjį punktą tyrimui registruotis prioritetinėms grupėms priklausančius asmenis (asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus, ugdymo įstaigų darbuotojus, pareigūnus, prekybininkus, vaistininkus) ir pirminius kontaktus su COVID-19 liga turėjusius asmenis“, – rašoma pranešime.

REKLAMA

Jau pranešta ir apie konkretų situacijos suvaldymo planą, įsakymą dėl kurio pasirašęs A. Veryga koronaviuruso plitimui savivaldybėje suvaldyti davė laiko iki spalio 5 d.

Beveik pusė naujų atvejų – Vilniuje

8 vakarykštę parą Vilniuje registruoti atvejai siejami su šokių studija „City dance“ Vilniuje. Vertinama, kad su protrūkiu susiję 10 koronaviruso atvejų. NVSC aktyviai dirba su šokių studijos administracija, aptariamos įvairios prevencinės priemonės ir kita.

Vilniuje vakar registruoti 6 atvejai, siejami su židiniu sporto klube „GymPlius“. Su šiuo protrūkiu dabar siejama 12 infekcijos atvejų. NVSC penktadienį organizavo nuotolinį susitikimą su sporto klubo atstovais, kurio metu aptarti tolimesni veiksmai, siekiant užkirsti kelią koronavirusinės infekcijos plitimui. Su klubo administracija ir toliau aktyviai bendraujama, aptariamos įvairios prevencinės priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3 atvejai Telšių apskrityje yra siejami su protrūkiu Mažeikių rajono savivaldybėje. Visi asmenys yra darbuotojai. Iš viso registruoti 9 su židiniu susiję atvejai. 

Vilniaus apskrityje registruotas 1 su Gabijos progimnazija susijęs su atvejis. COVID-19 patvirtinta mokiniui, kuris dėl turėto sąlyčio buvo izoliacijoje. Iš viso iki šiol registruoti 22 susiję atvejai.

Taip pat Panevėžio apskrityje vakar registruotas 1 atvejis, susijęs su Rokiškio rajono Juodupės gimnazija. Koronavirusas patvirtintas mokiniui, kuris dėl turėto sąlyčio buvo izoliacijoje. Vertinama, kad su židiniu yra susiję 3 atvejai.

Vilniuje 1 koronavirusinės infekcijos atvejis registruotas SPA centre (Gedimino per. 49A). Asmuo dirba su klientais. NVSC specialistai bendradarbiauja su įmonės administracija, sąlytį turėję asmenys nustatinėjami.  

REKLAMA

Taip pat vakarykštę parą fiksuoti atvejai židiniuose Šiauliuose, susiję su asmeninėmis šventėmis, teisėsaugos institucijomis, prekybos centru, siuvimo įmone, Kaune – su medicinos įstaiga prekiaujančia įmone, Vilniuje – su  mokėjimų apdorojimus vykdančia įmone. Be to, dar 21 asmuo, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

9 asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 9 asmenys. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

REKLAMA

Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų. 

NVSC informuoja, kad Lietuvoje iš viso patvirtinti 3814 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 1511 asmenys, 2199 – pasveiko.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų