REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, kad koronaviruso atvejų šuolis Europoje yra „labai rimta situacija“, kuri vyksta regione. Tiesa, situacija nėra geresnė ir likusiame pasaulyje – ypač nerimą kelia tokios tankiai apgyvendintos šalys kaip Indija ar Brazilija.

Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, kad koronaviruso atvejų šuolis Europoje yra „labai rimta situacija“, kuri vyksta regione. Tiesa, situacija nėra geresnė ir likusiame pasaulyje – ypač nerimą kelia tokios tankiai apgyvendintos šalys kaip Indija ar Brazilija.

REKLAMA

Covid-19 infekcija rudens pradžioje parodė savo galią ir Europos šalių valdžioms vėl teko imtis griežtesnių priemonių, kurios leistų išvengti antrosios pandemijos bangos.

PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge ketvirtadienį pareiškė, kad atvejų skaičiaus augimas turėtų būti perspėjimas dėl to, kas dar artėja.

„Savaitės atvejų ataskaitose dabar yra didesni skaičiai už tuos, kurie buvo ankstesnio piko Europoje kovo mėnesį metu, – pareiškė jis. – Praėjusią savaitę regione savaitės susirgimų skaičius viršijo 300 tūkst. pacientų“. 

Daugiau nei pusė Europos šalių paskelbė apie daugiau nei 10 proc. augantį naujų atvejų skaičių per pastarąsias dvi savaites, pridūrė ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš jų, septyniose šalyse naujų atvejų skaičius padvigubėjo per šį laikotarpį“, – aiškino H. Kluge.

„Pavasarį ir ankstyvą vasarą mes matėme griežtų karantino priemonių vaisius. Mūsų pastangos, pasiaukojimas, atsipirko. Birželį atvejų skaičius krito į rekordines žemumas. Rugsėjo skaičiai turėtų būti kaip perspėjimo skambutis mums visiems“, – „The Independent“ cituojamas H. Kluge.

REKLAMA

Nepaisant to, kad šie skaičiai atspindi ir didesnį atliktų testų skaičių, jie taip pat rodo nerimą keliančią ligos plėtrą regione, įsitikinęs ekspertas. 

Danija šią savaitę vėl įvedė eilę ribojimų dėl pablogėjusios epidemiologinės situacijos. Vienas iš priimtų sprendimų – sutrumpintas barų ir restoranų darbo laikas. 

Prancūzijoje buvo uždaryta 81 mokykla po to, kai nuo mokslo metų pradžios 28-iose mokymo įstaigose buvo užfiksuoti mokinių užsikrėtimo Covid-19 atvejai. Atšaukiami tūkstančiai nepamokinės veiklos užsiėmimų.

REKLAMA
REKLAMA

Šioje šalyje taip pat ženkliai išaugo naujų atvejų skaičius. Pastarąją savaitę fiksuojama vidutiniškai po 10 tūkst. naujų susirgimų kasdien. Kai kurie miestai (tokie, kaip Bordo ar Marselis) imasi savų karantino priemonių įvedimo.

Naujus paros rekordus šią savaitę fiksavo Čekija. Antradienį jų buvo 1677, trečiadienį – 2166, o ketvirtadienį – net 3123. Kovo – Balandžio mėnesių „rekordai“ nesiekė net 400 atvejų per dieną.

Indijoje – milijonas naujų atvejų per 10 dienų

Itin didelį ekspertų nerimą kelia situacija Indijoje, kur trečiadienį susirgimų skaičius viršijo 5 milijonus žmonių. Tai yra antras rodiklis pasaulyje po JAV. Daugiau nei 84 tūkst. žmonių mirė. Paskutines dvi savaites kasdien virusu užsikrečia po beveik 100 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atvejų šalyje skaičius auga valdžiai susilpninus ribojimus. Valdžios atstovų teigimu, tai yra būtina siekiant pagyvinti ekonomiką. Uždarytos lieka mokyklos, universitetai ir kino teatrai. 

Specialusis PSO atstovas Davidas Nabarro situacija pavadino košmariška ir perspėjo, kad tai tik pandemijos pradžia. Jo teigimu, didžiausią pavojų kelia tai, kad viruso plėtra greitėja tankiausiai apgyvendintose planetos vietose.

Pavyzdžiui, iš penkių milijonų susirgusiųjų Indijoje net milijonas buvo infektuoti per paskutines 11 dienų.

Perspėja ruoštis antrajai pandemijai

Praėjusią savaitę PSO generalinis sekretorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paskelbė, kad pasaulis turi išmokti situacijos su Covid-19 pamokas ir pasiruošti naujoms pandemijoms. 

REKLAMA

Jis perspėjo dėl to, kad pasauliui gali grėsti nauja pandemija. T. Ghebreyesusas priminė, kad ligos proveržiai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi, ir visiškai jų išvengti nepavyko anksčiau, vargu ar pavyks ateityje.

Dėl to jis paragino visas šalis „investuoti į visuomenės sveikatos apsaugos sistemas, ypač į pirminę medicinos pagalbą“.

„Kuomet ateis nauja pandemija, pasaulis turi būti pasiruošęs jai labiau, negu šįkart“, – aiškino jis. 

Penktadienį naujienų agentūra AFP, remiantis Johnso Hopkinso universiteto mokslininkų surinktais duomenimis, paskelbė, kad susirgimų skaičius visame pasaulyje pasiekė 30 milijonų atvejų.

Neseniai taip pat paaiškėjo, kad Covid-19 pacientams simptomai gali pasireikšti dar ilgą laiką po to, kai paties viruso organizme nebelieka. Maža to, net vienas iš penkių neigiamų tyrimo rezultatų gali būti klaidingas, pažymima „British Medical Journal“ publikacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų