REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
41
Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio minėjimas / Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova, Džoja Gunda Barysaitė)

Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas profesorius Vytautas Landsbergis teigė, kad išsivadavusi iš sovietinės imperijos Lietuva neša laisvės idėją visiems aplinkiniams kraštams, o tam pritarimo iš Vakarų trūksta. Profesorius teigė, kad prisiminti, ką išgyvenome prieš trisdešimt metų yra itin svarbu, ypač Baltarusijos įvykių kontekste.

41

Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas profesorius Vytautas Landsbergis teigė, kad išsivadavusi iš sovietinės imperijos Lietuva neša laisvės idėją visiems aplinkiniams kraštams, o tam pritarimo iš Vakarų trūksta. Profesorius teigė, kad prisiminti, ką išgyvenome prieš trisdešimt metų yra itin svarbu, ypač Baltarusijos įvykių kontekste.

REKLAMA

„Kai atkurtai Lietuvai suėjo trisdešimt, būtent šiandien, toji įdomi trisdešimties metų moteris nutarė nesusireikšminti. Padėjo pandemija. Lietuva skubiai pirko perteklines priemones, metė milijonus ir praleido progą ne tylėti, o pamąstyti. Būtent apie savo sukaktį. Kas yra įvykę, ką darėme ir kur politiškai atsidūrėme.

Tai liko nemąstoma, neapibendrinta, nes buvo svarbesnių dalykų. Vis dėlto, visi 2020-ieji yra Antrosios Respublikos trisdešimtmečio zona. Tad Seimo vadovybė pasiūlė man rudens sesijos proga tarti ką nors apie naujausios Lietuvos trisdešimtinę sukaktį. Mielai vykdau“, – iškilmingame Seimo posėdyje, skirtame nepriklausomos Lietuvos atkūrimo trisdešimtmečiui, kalbėjo V. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, Sąjūdžio mitinguose buvo nuolat kartojamas šūkis „Už mūsų ir jūsų laisvę!“, o pagrindinė užduotis atkurti nepriklausomą Lietuvą.

REKLAMA

„Ar ji gali būti vėl, dar kartą valstybė? Ir laisvų, save kuriančių žmonių šalis? Tikėjome, kad gali. Kai Algirdas Kaušpėdas dainavo „Lietuvos valstybė“, tai buvo nauja, nes pamiršta, primiršta“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Jo teigimu, baltarusiai dar iki šiol galingai neuždainavo ir yra priversti kentėti dėl to, kad nori patys tvarkytis savo šalyje ir išsirinkti savo valdžią.

„Taip matome, kur buvome atsidūrę ir iš ko jau prieš trisdešimtmetį išsiveržėme. Verta paminėti“, – tikino profesorius.

Visgi, anot V. Landsbergio, Lietuva laisvės norėjo ne tik sau ir jai teko misija priminti pasauliui, kad svarbūs ne tik materialios gerovės rodikliai ir pajamų srautai, bet ir svarbi yra dvasia.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva mestelėjo tokių idėjų ir pasaulis, bent jau aplink mus, šiek tiek pasikeitė“, – teigė V. Landsbergis.

Profesorius citavo 2000 m. JAV Kongreso pasirašyta rezoliuciją, kuriame Lietuva sveikinama su nepriklausomybės dešimtmečiu ir išskyrė, kad Lietuva „atliko pirmaujantį vaidmenį išardant Sovietų Sąjungą“.

„Blogio imperija, atrodė, kad išardyta. Blogio jau mažiau, gėrio turės būti daugiau. O laisvė, turbūt, didis gėris, gėrio pradžia ir pamatas. Tik turėkit proto“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Pasak jo, „daug bolševikų pavergtų tautų įkvėpė lietuvišką laisvės viltį“. Dėl šios priežasties, anot profesoriaus, Lietuva yra nekenčiama kai kurių jėgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kur yra Lietuva ir Europa šiandien, po 30 metų? Ir toliau čekistinio taikiklio akutėje. Lietuva yra kliūtis, erzinanti rakštis, tai – grėsminga, nes atsilikęs Europos paribys, pasivadinęs Eurazija, nekantrus ir desperatiškas.

Tačiau Rusijos vado idėja fiks atkurti SSRS turėtų prasidėti nuo Baltarusijos. Atitinkamai, šios šalies išlikimas ir demokratizacija – tai Lietuvos ir Europos gynyba. Užduotis verta dėmesio. Jei ne daugiau. Tikrai kur kas daugiau“, – tvirtino V. Landsbergis.

Visgi pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas abejojo, ar taip pat Baltarusijos situaciją mato ir Lietuvos sąjungininkai Vakaruose.

REKLAMA

„Kai kurie net linkę Baltarusiją parduoti. „Neskubėkit, nekelkit įtampos. Gal jūsų tironas ir satrapas pagerins konstituciją“. O Minske taip ir nesuskambės visiems suprantamas lietuviškas šūkis „Omon von!“.

Demokratijoms, pasislėpusioms už nesikišimo formulės, palengvėtų. Puikiai tą vakariečių silpnybę juntame. Nes prieš 30 metų buvome panašioje padėtyje. Tik nesidairėme patarimų ir leidimų. Todėl dabar turime balsą ir atsakingo ekspertinio darbo demokratinių šalių organizacijose. Skatinkime rinkimus Baltarusijoje, nes jų ten dar nebuvo“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Savo kalbą profesorius baigė palinkėjimu Seimui, kad šis būtų ir liktų veiksnus.

„Atidus kaimynams, atsakingas žmonėms“, – sakė V. Landsbergis.

Ketvirtadienį Seime vyksta Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio minėjimas. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams, Aukščiausiosios Tarybos deputatamį įteikta Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui sukurta Seimo dovana – stiklo menininko Remigijaus Kriuko darbas.

Šių metų kovo 11 dieną suėjo 30 metų, kai atkurta Lietuvos nepriklausomybė, tačiau iškilmingas minėjimas buvo nukeltas dėl koronaviruso pandemijos.

1990 metų kovo 11 dieną Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas paskelbė atstatantis nepriklausomą Lietuvos valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų