REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Estija sekmadienį pranešė, jog naujojo koronaviruso infekcija COVID-19 per pastarąją parą buvo patvirtinta dar 20 žmonių ir bendras nustatytų užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 326.

669

Estija sekmadienį pranešė, jog naujojo koronaviruso infekcija COVID-19 per pastarąją parą buvo patvirtinta dar 20 žmonių ir bendras nustatytų užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 326.

REKLAMA

Šeši procentai užsikrėtusiųjų yra jaunesni nei 20 metų, o 17 proc. – vyresni nei 60 metų amžiaus. Keturiolika žmonių gydomi ligoninėse, dviem iš jų reikalinga intensyvioji terapija.

Nuo sausio 31-osios Estijoje buvo atlikta iš viso 3,229 tūkst. testų koronaviruso infekcijai aptikti, o per pastarąją parą buvo gauti 417 testų rezultatai, informavo Sveikatos apsaugos departamentas.

Latvijoje naujojo koronaviruso sukeliamas susirgimas COVID-19 per pastarąsias 24 valandas buvo diagnozuotas dar 15-ai žmonių ir bendras žinomų užsikrėtusių asmenų skaičius padidėjo iki 139, sekmadienį pranešė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

REKLAMA
REKLAMA

Per pastarąją parą buvo ištirti 681 žmogaus, kuriems įtariama koronaviruso infekcija, ėminiai. Nuo protrūkio pradžioje koronaviruso testai šalyje buvo atlikti iš viso 5,127 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Užsikrėtimo atvejų jau buvo nustatyta visoje Latvijos teritorijoje. Didžiausias užsikrėtusiųjų skaičius yra Rygoje.

Siekiant pažaboti COVID-19 plitimą, kovo 13-ąją šalyje įsigaliojo nepaprastoji padėtis, kuri galios iki balandžio 14-osios.

 Baltijos šalyse iki sekmadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 570 naujojo koronaviruso atvejų, vienintelė mirtis užfiksuota penktadienį Lietuvoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuvoje patvirtinti 105 atvejai, ištirti 2086 žmonės, mirė 1 žmogus.

Šeštadienį buvo pranešta apie 36 koronaviruso infekcija užsikrėtusių asmenų. 

REKLAMA
REKLAMA

SAM primena, kad ketvirtadienį pradėjo veikti pirmieji mobilieji punktai Vilniuje ir Kaune, kuriuose pacientams bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. Tokie punktai palaipsniui atsidarys įvairiose savivaldybėse, kurios užtikrins reikiamas sąlygas tokių punktų veiklai. Apie jų startą visuomenei praneš SAM.

Numatyta, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilųjį punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Savarankiškai į mobilius punktus atvykę asmenys, neturintys SMS su koordinatoriaus nurodymais, nebus priimami.

REKLAMA

SAM primena, jog nuo trečiadienio Santaros, Kauno klinikų, Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijos jau gali atlikti tyrimus ne tik dėl savo pacientų, siekiant greičiau nustatyti viruso atvejus, bet į jas galės būti vežami ir ėminiai, paimti iš artimiausių mobilių punktų, kai tik jie pradės veikti.

Gyventojai ir toliau raginami vadovautis medikų ir institucijų nurodymais pateikiamomis rekomendacijomis, SAM ragina žmones vadovautis, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

REKLAMA

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso  

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.   

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14 dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų