REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
99
Ištuštėjęs Vilnius, 2020-03-15 (nuotr. TV3)

Siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė nusprendė Lietuvoje nuo pirmadienio įvesti karantiną, taip pat nuspręsta uždaryti daugumą parduotuvių, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines.

99

Siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą, Vyriausybė nusprendė Lietuvoje nuo pirmadienio įvesti karantiną, taip pat nuspręsta uždaryti daugumą parduotuvių, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines.

REKLAMA

Atsižvelgiant į tokius sprendimus, sostinės savivaldybės atstovai rinkosi į Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdį ir visuomenei pristatė miesto sprendimus, susijusius su valstybėje įsigaliosiančiu karantino režimu. 

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis teigia, kad viešasis trasportas bus dezinfekuojamas kiekvienoje galinėje ir pradinėje stotelėse.

„Kol kas grafikų keitimų nenumatome. <...> Šiuo metu per dieną dezinfekuojamos du kartus per dieną“, – teigia P. Poderskis

REKLAMA
REKLAMA

„Jei matysime, kad viešojo transporto poreikis dėl karantino sumažės, gali būti grafikų pasikeitimų“, – sako P. Poderskis. 

P. Poderskis teigia, kad numatoma įleisti į viešąjį trasportą tiek žmonių, kiek yra sėdimų vietų. Administracijos vadovas sako, kad dėl tokio pasikeitimo, greičiausiai, stotelėse susidarys didesni būriai žmonių, o šiems procesams reguliuoti žadama pasitelkti savanorius.

REKLAMA

„Turime galimybę rinktis iš tokių savanorių, kaip Gedimino legionas, Raudonasis kryžius – maltiečiai ir Šaulių sąjunga. Galbūt imsime savanorius iš jų visų, žiūrėsime pagal situaciją. Nes savanoriško darbo mums prireiks nemažai ir kitur labai nemažai“, – sako administracijos vadovas.

Administracijos vadovas pastebi, kad šiuo metu būtina nupirkti plaučių ventiliavimo įrangą.

„Reikėtų 4 plaučių vėdinimo aparatų. Antakalnio klinikinėje ligoninėje turime galimybę įrengti 7 aparatus, dabar ten yra 3, todėl 4 dar trūksta. Sveikatos apsaugos ministerija organizuos bendrą pirkimą, bet pirkimas gali įvykti vėliau, nei jų prireiks, todėl bandysime procesą paspartinti. Bent du bandysime nupirkti greitai. Šie aparatai yra brangūs, prieš metus vienas toks kainavo 40 tūkst. eurų, šiemet jie, greičiausiai, kainuos brangiau“, – sako P. Poderskis. 

REKLAMA
REKLAMA

„DIdžiausia problema yra medikų aprūpinimas reikiama įranga. Susitiksime su medikais, jie pasakys, ko jiems reikia, ir juos aprūpinsime. <...> Dabar renkame informaciją ne tik apie Vilniaus mieste, bet ir rajone esančias ligonines“, – sako P. Poderskis. 

Administracijos vadovas sako, kad bus aiškinamasi, ar gerai veikia sistema, pagal kurią darželiai turi talkinti gydytojams, turintiems vaikų.

„Apskritai norime pasiekti maksimalų aiškumą, kokias apsaugos priemones reikia taikyti. Patys jų šiek tiek turime, kreipėmės į valstybės rezervą, tačiau šiandien gavome patikinimą iš SAM, kad visa tai, kas yra rezerve, bus duodama tik tada, kai mes negalėsime įsigyti iš kitur. Taigi, panašu, kad iš rezervo nieko ir negausime“, – sako P. Poderskis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Poderskis teigia, kad visiškai stabdoma ūkinė veikla gali pridaryti labai daug nuostolių.

„Dėl ūkinės veiklos sustabdymo. Mūsų nuomone, reikės dar truputį tikslinti nutarimus. Žinoma, galima viską sustabdyti, bet, manome, kad, pavyzdžiui, statybos, kurios vyskta gryname ore, kur nėra didesnio žmonių susibūriavimo, gali ir toliau veikti“, – teigia P. Poderskis – „Mes suprantame, kad, jei ūkinė veikla sustos, bus patiriami dideli nuostoliai“.

Administracijos vadovas sako, kad, bent savivaldybės įmonėse, darbas organizuojamas nuotoliniu būdu ir, tik nesant galimybei to padaryti, jis gali būti organizuojamas įprastai. 

REKLAMA

„Taip pat kreipsimės į verslą, raginsime įmones pateikti informaciją apie tai, kokias galimybes jos turi padėti miestiečiams ir tiems, kuriuos mums reikės karantinuoti. Matome, kad reikės ir maitinimo paslaugų. Todėl visus tiekėjus, kurie karantino metu gali tai daryti, raginsime susiregistruoti, kad, reikalui esant, galėtume iš jų nusipirkti paslaugas, kurių mums ir miestiečiams gali prireikti“, – kalbėjo P. Poderskis. 

Administracijos direktorius teigia, kad žmonėms, kurie negali savimi pasirūpinti, kurie neturi maisto, bus pasitelkiamas „Maisto bankas“. Taip pat pridūrė, kad savivaldybėje yra įrengtos patalpos karantinavimui. Tokiomis patalpomis gali pasinaudoti tie, kurie neturi galimybės savęs izoliuoti. Pavyzžiui, neturi namų.

REKLAMA

„Gauname nusiskundimų, kad pašto darbuotojai neturi apsaugos priemonių, piktinasi, kad reikia atiduodant siuntą paimti parašą. Bet reikia suprasti, kad priiminėjant naują gyvenimo tvarką, visus šiuos procesus pertvarkyti sunku. Mes neturėjome karantino niekada, ir manau, kad, jei vėliau turėsime karantinų, būsime daug geriau pasiruošę“, – teigia P. Poderskis.

P. Poderskis sako, kad maisto ir prekių pristatymui miestas jau pasiruošęs pasitelkti dronus: „Ta schema teoriniu ir praktiniu lygiu išbandyta“. 

„Bandome surinkti bendras miesto galimybes ir kainas, ir vėliau, poreikiui augant, darysime sprendimus“, – sako P. Poderskis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

Koronavirusas plinta Lietuvoje: daugiausia nerimo kelia vyro būklė Klaipėdoje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų