REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint 102-ąsias valstybės atkūrimo metines sekmadienio rytą Vilniuje iš Katedros aikštės į Rasų kapines žygiavo tūkstantinė jaunimo eisena „Valstybingumo keliu“.

Minint 102-ąsias valstybės atkūrimo metines sekmadienio rytą Vilniuje iš Katedros aikštės į Rasų kapines žygiavo tūkstantinė jaunimo eisena „Valstybingumo keliu“.

REKLAMA

Ją puošė milžiniška eisenoje dalyvaujančių mokinių, jų mokytojų nešama trispalvė, fone – kelių būgnų ritmai.

Dauguma eisenos dalyvių atvyko pasipuošę tautine simbolika: kai kurie nešini Lietuvos trispalvėmis ir Vyčiais, mokyklų vėliavomis, kiti – apsirišę trispalviais šalikais.

Kasmet renginyje dalyvaujanti Vilniaus Užupio gimnazijos direktorė Virginija Navickienė BNS sakė pastebinti, kad į eiseną susirenka vis daugiau moksleivių.

„Kai pirmą kartą atėjau, jų buvo mažiau, tačiau kaskart mokinių vis gausėja – stiprėja patriotizmo jausmas, tas istorijos suvokimas ir tas įsisąmoninimas, kad mes – laisva nepriklausoma, graži, stipri valstybė su gražiom tradicijom“, – teigė V. Navickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Naujamiesčio mokyklos pilietinio ugdymo mokytojas Vaidotas Steponavičius sakė, kad Vasario 16-osios šventė svarbi ne tik lietuviams, bet ir kitų šalyje gyvenančių tautų žmonėms.

REKLAMA

„Pas mus – tautinių mažumų mokykla, bet visi esame Lietuvos piliečiai, todėl kartu norime kartu paminėti šią svarbią dieną. Jaunimas vis daugiau įžvelgia prasmę tokiuose renginiuose. Praėjo ta mada klausti, kas man iš to“, – BNS kalbėjo 28-erių mokytojas.

„Visuomenė tampa bendruomeniškesnė, nors individualizmas ir stiprus, bet tendencija krypsta prie bendruomeninės pilietinės visuomenės“, – pridūrė jis.

Pamatykite, kaip Vasario 16-oji buvo minima kituose miestuose:

Eisena judėjo pro Signatarų namus, Vilniaus rotušę link Didžiojo Vilniaus seimo rūmų, kur drauge su Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininku Vytautu Landsbergiu sugiedojo Lietuvos himną.

REKLAMA
REKLAMA

Toliau eisena pro Aušros Vartus pajudėjo link Rasų kapinių, kur eisenos dalyviai pagerbė Vasario 16-osios akto signatarų Jono Basanavičiaus, Mykolo Biržiškos ir Jono Vileišio, 1863-1864 metų sukilimo vadų, už Lietuvą laisvę žuvusių savanorių kapus – padėjo gėlių, uždegė žvakutes.

O štai, kaip buvo kepamas Vasario 16-sios pyragas:

„Man svarbu pagerbti žmones, kurie aukojosi ne tik dėl savo gerovės, bet ir dėl ateities – dėl mūsų gerovės. Šalies istorija yra atspirties taškas, ypač jaunam žmogui, kuris bando suprasti, kas vyksta pasaulyje“, – BNS sakė Vilniaus Salininkų gimnazijos moksleivis aštuoniolikmetis Ignas Ulišauskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Linkiu, kad jaunimas ne tik suprastų, jog tai svarbios istorinės vietos, bet ir matytų už jų slypinčią prasmę“, – pridūrė jis.

„Man ši eisena – būdas parodyti pagarbą, būti bendruomenės dalimi“, – teigė Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos moksleivė aštuoniolikmetė Laura Junevičiūtė. 

Policijos duomenimis, į eiseną susirinko kiek daugiau nei 2 tūkst. žmonių, daugiausia – moksleivių, tačiau dalyvavo ir šeimos su vaikais, jaunimas bei senjorai.

1918 metų vasario 16 dieną Vilniuje Lietuvos Taryba paskelbė atkurianti nepriklausomą Lietuvos valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų