REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kelia klausimą, kodėl 2011–2012 metais audituoti „Klaipėdos naftą“ parinktas „niekam nežinomas žmogus“ per kiek daugiau nei metus sugebėjo užsidirbti 13 mln. litų (3,76 mln. eurų).

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kelia klausimą, kodėl 2011–2012 metais audituoti „Klaipėdos naftą“ parinktas „niekam nežinomas žmogus“ per kiek daugiau nei metus sugebėjo užsidirbti 13 mln. litų (3,76 mln. eurų).

REKLAMA

„Kas pažįstat Ole? arba kaip prie R. Masiulio konsultantams su ofšorais tekėjo „Klaipėdos naftos“ pinigai? Esu už Lietuvos energetinę nepriklausomybę ir suprantu, kad turime vystyti strateginius energetikos projektus, tačiau energetinė nepriklausomybė bei strateginiai valstybės projektai negali tapti prieglobsčiu abejotinos reputacijos ar abejotinos vertės sandoriams“, – savo „Facebook“ įrašą pradėjo R. Karbauskis.

Jis kelia klausimą, kaip „praktiškai niekam nežinomas žmogus“ – Ole Valdemar Agerndal – tapo AB „Klaipėdos nafta“ auditoriumi. 

REKLAMA
REKLAMA

„Viešai prieinami duomenys kelia pagrįstų įtarimų dėl asmens, dėl jo teiktų paslaugų ir jam išmokėtų milžiniškų sumų pagrįstumo. Kur iškeliavo milijonai niekas šiandien pasakyti negali, nes tai norėję tirti prokurorai buvo užtildyti. Nereikia daug pastangų įdėti, norint išvysti viešai prieinamą informaciją apie AB „Klaipėdos nafta“ sudarytas sutartis tuo metu, kuomet jai vadovavo Rokas Masiulis“, – toliau dėstė R. Karbauskis.

REKLAMA

Jo teigimu, 2011–2012 metais buvo sudarytos didelės vertės sutartys dėl konsultacinių, teisinių ir auditorių paslaugų teikimo.

„Tarp jų, pavyzdžiui, yra dvi labai „įdomios“ auditoriaus paslaugų teikimo sutartys su ponu Ole Valdemar Agerndal. Viena pasirašyta 2011 spalio 14 d. ir joje numatyta auditoriui suma beveik 12 mln. litų (11 877 632,20 Lt), kita – 2012 m. lapkričio 21 d. – dar už daugiau nei 1 milijoną litų (1 187 763,20 Lt)“, – rašė valstiečių lyderis.

Jis tvirtina, kad sutarčių turinys nėra aiškus, neaišku, kodėl įmonė pasirinko „praktiškai nežinomą žmogų“, o ne žinomą audito paslaugas teikiančią įmonę.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepaisant to, kad auditoriaus pasirinkimo aplinkybės yra miglotos, su Ole Valdemar Agerndal, kaip su privačiu asmeniu, sudarytos net dvi sutartys, kurių bendra vertė daugiau kaip 13 mln. litų už paslaugas, kurios suteiktos per labai trumpą laikotarpį! Ponas Ole du 13 mln. litų vertės sandorius užsidirbo per vienerius metus ir vieną mėnesį!“ – stebėjosi R. Karbauskis.

Partijos vadovas teigia, kad daugiau apie nežinomą auditorių daugiau galėtų papasakoti jį atrinkusios Viešųjų pirkimų komisijos tuometinis pirmininkas Mantas Bartuška, šiuo metu vadovaujantis AB „Lietuvos geležinkeliai“.

„Ole Valdemar Agerndal tuo metu, kai teikė paslaugas „Klaipėdos naftai“, vadovavo Kipro mokesčių rojuje įsisteigusiai PESUGA HOLDINGS LIMITED įmonei, kuri buvo likviduota 2014 metais. T. y. tuoj po to, kai minėtas ponas gavo 13 mln. litų iš „Klaipėdos naftos“. Taip pat toks visiškas atsitiktinumas, jog 2014 rugsėjo 22 d. Rokas Masiulis pasitraukia iš „Klaipėdos naftos“ direktoriaus pareigų ir paskiriamas energetikos ministru, o ponas Ole uždaro savo holdingą Kipre ir dingsta iš Lietuvos taip pat tyliai, kaip ir atsirado“, – rašė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Internete, anot R. Karbauskio, apie Ole Valdemar Agerndal tėra vos keli įrašai.

„Tačiau apie jo aplinką yra šiek tiek daugiau. PESUGA HOLDINGS LIMITED, kuriai sandorio su AB „Klaipėdos nafta“ metu vadovavo ponas Ole, yra teisiniais saitais susijusi su kitu ofšoru – TRIDENT TRUST COMPANY (CYPRUS) LIMITED, kuri garsi anaiptol ne pačia geriausia reputacija.

Su šiomis paminėtomis įmonėmis siejama dar viena įmonė – DRAAP TRADING LIMITED. Pastaroji, kartu su savo akcininke įmone HERMES GUARDIAN LIMITED, 2013 metais pagarsėjo visoje Europoje sukėlusi „arklienos skandalą“, kai Rumunijoje supirkta kuinų mėsa, suklastojus dokumentus, Europos rinkoje buvo prekiaujama kaip jautiena. Viešoje erdvėje prieinama informacija ir apie pono Ole įmonės sąsajas su kitais ofšorais, kurie pasaulio žiniasklaidoje nuskambėjo dar kitų nusikaltimų fone“, – teigiama įraše.

REKLAMA

Anot R. Karbauskio, Ole Valdemar Agerndal šiuo metu „sukasi kažkur Afrikoje, konsultuoja Ganos, Nigerijos politikus ir ten užsiima suskystintų dujų terminalo statyba“.

„Gal atvyks vėl į Lietuvą pakonsultuoti ar audituoti Vilniaus šilumos tinklų, kur dabar po truputį renkasi Roko Masiulio pakeleiviai, drauge žygiavę per energetikos ir susisiekimo įmones?“ – retoriškai klausė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų