REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paaiškėjus, kad premjeras Saulius Skvernelis prezidento rinkimuose naudotą šūkį „Tėvynės labui“ užregistravo kaip prekės ženklą, kilo pasipiktinimas. Žurnalistas ir šaulys Edmundas Jakilaitis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė viešą laišką premjerui. 

Paaiškėjus, kad premjeras Saulius Skvernelis prezidento rinkimuose naudotą šūkį „Tėvynės labui“ užregistravo kaip prekės ženklą, kilo pasipiktinimas. Žurnalistas ir šaulys Edmundas Jakilaitis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė viešą laišką premjerui. 

REKLAMA

E. Jakilaitis  paskelbė viešą laišką, kuriuo ragina premjerą atsisakyti šio jam priklausančio prekės ženklo, nes kitaip laiško iniciatoriai ketina kreiptis į prokuratūrą. Žurnalistas paaiškino, kad žodžių junginys „Tėvynės labui“ turi ypatingą reikšmę kariškiams. 

„Protestuojame prieš Sauliaus Skvernelio prašymą registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“ kaip savo asmeninę nuosavybę.

Lietuvos valstybinio patentų biuro administruojamoje Lietuvos prekių ženklų duomenų bazėje yra paskelbta, kad nuo 2019-12-02 yra pateikta paraiška prekių ženklo „Tėvynės labui“ registracijai. Ženklas skirtas politinių susirinkimų rengimui. Šio prekių ženklo savininku nurodytas Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Norime atkreipti dėmesį į tai, kad S.Skvernelio prašomas registruoti prekių ženklas – žodžių junginys „Tėvynės labui“ yra nurodytas LR kariuomenės rikiuotės ir karinių ceremonijų statute, patvirtintame Lietuvos krašto apsaugos ministro 2000-07-08 įsakymu Nr. 892., bei Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro 2006 m. rugsėjo 7 d. įsakyme Nr. 1V-355 dėl vidaus reikalų statutinių įstaigų rikiuotės ir ceremonijų statuto patvirtinimo“, – rašoma E. Jakilaičio laiške. 

REKLAMA

Jis tikina, kad šie žodžiai kariškiams turi svarbią ir stiprią reikšmę, ir neturėtų priklausyti politikui. 

„Žodžiai „Tėvynės labui“ yra ištariami tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis, t.y. duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką. Tai žodžiai, kuriuos ištaria valstybės apdovanojimus gaunantys realiuose karo veiksmuose pasižymėję kariai, nusikaltėlių gaujas sutriuškinę ar ypatingus nusikaltimus atskleidę pareigūnai ir kitaip priesaiką Tėvynei garbingai vykdę asmenys. Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas. Tai daugiau nei du žodžiai, tai žodžiai kuriuos pilietis taria su didžiausia pagarba savo Tėvynei. Tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija. Toks žodžių junginys nėra ir negali būti kieno nors asmeninė nuosavybė. Tai visų Lietuvos piliečių, o ne vieno asmens turtas“, – aiškino žurnalistas. 

REKLAMA
REKLAMA

Laiške piktinamasi, kad tokio žodžių junginio panaudojimas be kitų dalykų, prieštarauja ir įstatymui. 

„Atkreipiame S.Skvernelio dėmesį ne tik į moralinę šio žodžių junginio reikšme visiems kariškiams, statutiniams pareigūnams ir jų teisę išlaikyti šio žodžių junginio reikšmę įprasminat kariškių ir statutinių pareigūnų gyvenimo ypatingus įvykius ir ceremonijas, bet ir į tai, kad tokio žodžių junginio registravimas prekių ženklu prieštarauja Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymui, kurio 7 straipsnio 1 dalies 11 punkte yra nustatytas draudimas registruoti ženklą arba tokia įregistruoto ženklo registracija pripažįstama negaliojančia, jeigu jis yra sudarytas iš didelę simbolinę vertę turinčio žymens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatyme yra įtvirtinti politiko elgesio etikos kodekso principai. Vadovaujantis šiuo įstatymu Valstybės politikas viešajame gyvenime privalo vadovautis šiais elgesio principais: pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, sąžiningumas, skaidrumas ir viešumas, padorumas, pavyzdingumas, nesavanaudiškumas, nešališkumas, atsakomybė“, – aiškinama laiške. 

Viešame laiške taip pat aiškinama, kad S. Skvernelio bandymas pasisavinti Lietuvos valstybei ir jos piliečiams didelę simbolinę vertę turintį žodžių junginį „Tėvynės labui“ pažeidžia valstybės politiko elgesio principus. 

REKLAMA

„Raginam LR ministrą pirmininką Saulių Skvernelį gerbti Lietuvos Konstituciją, įstatymus, Lietuvos kariuomenę, vidaus reikalų statutines organizacijas bei jose tarnaujančius asmenis ir nedelsiant atsiimti savo asmeninę paraišką registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“ kaip savo asmeninę nuosavybę ir taip išvengti nepagrįsto ir neteisėto svarbių Lietuvos valstybei simbolių naudojimo savo asmeniniams politiniams tikslams.

Jei per vieną savaitę S.Skvernelis neatsiims savo paraiškos registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“, šio protesto dalyviai bus priversti imtis teisinių priemonių kreipiantis į LR Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, į LR patentų biurą dėl registracijos panaikinimo bei į LR Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl valstybės politiko elgesio principų pažeidimo“, – rašoma „Facobook“ paskelbtame E. Jakilaičio laiške, kurį pasirašė būrys žinomų žmonių. 

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad vakar premjero S. Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas tv3.lt pripažino, kad toks prekės ženklas išties yra registruotas, bet aiškino, kad registravimas tikrai nereiškia, jog bus kuriama nauja politinė jėga. 

Patarėjas tikino, kad kaip tik siekiama išsaugoti naudotą šūkį, kad jis nebūtų panaudotas kitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų