REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas: ministras Narkevičius turi trauktis

Papildyta Vyriausybės, Narkevičiaus ir Tomaševskio komentarais

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius turėtų trauktis iš savo posto, ketvirtadienį per savo patarėją paragino Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. J. Narkevičius per kelias paskutines savaites spėjo įklimpti į ne vieną skandalą. Jis kaltintas valgęs už valstybinių įmonių pinigus Dubajuje ir Minske, dukterį apgyvendinęs Seimo viešbutyje, galimai brakonieriavęs ežere Trakuose ir keistomis aplinkybėmis atleidęs „Lietuvos pašto“ valdybą.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius turėtų trauktis iš savo posto, ketvirtadienį per savo patarėją paragino Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. J. Narkevičius per kelias paskutines savaites spėjo įklimpti į ne vieną skandalą. Jis kaltintas valgęs už valstybinių įmonių pinigus Dubajuje ir Minske, dukterį apgyvendinęs Seimo viešbutyje, galimai brakonieriavęs ežere Trakuose ir keistomis aplinkybėmis atleidęs „Lietuvos pašto“ valdybą.

REKLAMA

„Prezidentas ministrui davė savaitę išspręsti jį lydinčias asmenines problemas, terminas baigėsi. <...> Prezidentas nebegali pasitikėti ministru ir mano, kad jis privalo trauktis“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje prezidentūroje sakė šalies vadovo patarėjas Povilas Mačiulis. 

Jis taip pat pabrėžė, kad prezidentas laukia ryžtingo premjero sprendimo. 

„Ministras savo sprendimais parodė, kad jo veiklos ir darbo kultūra yra netinkama šioms atsakingoms pareigoms XXI amžiaus Vyriausybėje. Prezidentas laukia, kad premjeras nedelsdamas priimtų principingą sprendimą dėl ministro ateities. Prezidentas mano, kad valdančioji koalicija ir ministrą delegavusi partija gali pasiūlyti kitą kandidatūrą“, – kalbėjo patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į klausimą, apie kitokią Ramūno Karbauskio nuomonę šiuo klausimu, prezidento patarėjas aiškino, jog šalies vadovas tikisi, kad: „valdančiajai koalicijai užteks sveiko proto, kad valstybė netaptų vieno netinkamai dirbančio ministro įkaite“.

REKLAMA

Prezidento patarėjas taip pat patikino, kad premjeras yra informuotas apie G. Nausėdos nuomonę apie ministrą ir priimtą sprendimą. Jis taip pat pabrėžė, kad prezidentas sprendimo dėl ministro iš premjero tikisi, kaip galima greičiau. 

Tiesa, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis ketvirtadienį aiškino, kad susisiekimo ministrui nėra pagrindo trauktis. Esą puolimas prieš ministrą yra siekimas sužlugdyti Lenkų rinkimų akciją, kuri yra viena iš koalicijos partnerių. 

Tuo metu premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas portalui tv3.lt patvirtino, kad situaciją dėl ministro pakomentuos pats premjeras, kai tik baigsis jos laikinas nedarbingumas, besitęsiantis ir ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Tomaševskis: Narkevičius turi premjero pasitikėjimą ir nesitrauks

Prezidento trauktis raginamas susisiekimo ministras J. Narkevičius turi premjero pasitikėjimą ir toliau dirbs Vyriausybėje, sako ministrą delegavusios partijos vadovas Valdemaras Tomaševskis.

„Šią minutę apie atstatydinimą niekas negalvoja, kadangi nėra tam priežasčių. Yra tam tikras sukurtas ažiotažas, bandymas verslo struktūrų kartu su politinėmis partijomis paveikti valdančiąją daugumą, sudaryti krizę“, – BNS ketvirtadienį teigė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis. 

„Čia buvo sukūrimas tokios situacijos, kad reikia išsakyti poziciją, o priežasčių tam per daug nėra. Bet yra palaikymas daugumos, yra palaikymas ministro pirmininko – tai daug svarbiau (...) jis palaikė ir ministrą, ir jo sprendimus“, – teigė V. Tomaševskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas teigė, kad ir anksčiau yra buvę situacijų, kuomet prezidentui reiškiant nepasitikėjimą ministru, jis lieka dirbti ir dėl to problemų J. Narkevičiui nemato.

„Prezidentas įtraukiamas tų pačių opozicinių partijų, žiniasklaidos į tam tikras politines kovas. Manau, kad prezidentas yra virš to viso. Aš labai ramiai į visą tą reikalą žiūriu, šitas ažiotažas atslūgs, praeis keletą dienų, Vyriausybė normaliai dirbs“, – teigė V. Tomaševskis.

Narkevičius sprendimą priims po konsultacijų 

Susisiekimo ministras J. Narkevičius teigia, kad sprendimą dėl likimo pareigose priims po konsultacijų su partija ir premjeru.

REKLAMA

„Sprendimą priimsiu pasikonsultavęs su mane delegavusiais asmenimis, premjeru“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė jis.

Abejotina ministro veikla ir gresiančios interpeliacijos

Ministras, be kitų dalykų, taip pat įkliuvo su abejotinais verslais, nes turėdamas butą Seimo viešbutyje, kartu su žmona Irena jis užsiėmė butų nuoma sostinėje. Visi šie politiniai akibrokštai privedė prie to, kad imta svarstyti J. Narkevičiaus ateitis Vyriausybėje, opozicinės partijos ėmė rengti interpeliacijas. 

Štai Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė tikina, kad Narkevičius turėtų pats palikti susisiekimo ministro postą, tačiau, jam nerodant jokios iniciatyvos, rengiamasi interpeliacijai.

REKLAMA

„Iš tikrųjų tų įvykių buvo tiek daug. Ir išvaikyta nepriklausoma ,,Lietuvos pašto” valdyba, ir fiasko Abu Dabyje, ir nemokami pietūs, ir vakarienė už pavaldžių įmonių pinigus, ir piktnaudžiavimas Seimo viešbučiu, ir dabar galimai nelegali žvejyba. Tačiau ministras neprisiima jokios atsakomybės, nepripažįsta savo klaidų ir nemato savo kaltės“, – pasakojo Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. 

Interpeliaciją ministrui rengia ir opozicinė socialdemokratų partijos frakcija. Tikimasi, kad per šią savaitę pavyks surinkti būtinus 29 parlamentarų parašus, kad prasidėtų interpeliacijos procesas.

„Reikia gelbėti patį ministrą, susisiekimą nuo pono Narkevičiaus, nes jisai klampina ir Vyriausybę, ir nedaro garbės visam Seimui, nes jis yra ir Seimo narys. Taigi į interpeliacijoj įvardintus klausimus turi būti gauti visi atsakymai tiek iš jo, tiek iš kitų asmenų“, – kalbėjo Seimo narys Julius Sabatauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, iki šiol niekas ryžtingai nebuvo pasisakęs, kad ministras J. Narkevičius turėtų pasitraukti iš posto. Prezidentas Gitanas Nausėda dar praėjusią savaitę pareiškė neigiamai vertinantis chaotišką ministro darbą, davė laiko jam susitvarkyti ir paragino premjerą Saulių Skvernelį principingai įvertinti Narkevičiaus veiklą.

Vakar prezidentas situacijos nekonkretizavo. „Nesinorėtų dabar tokiais žodžiais kaip jovalas užteršti eterio kalbant apie gerus Ukrainos ir Lietuvos santykius. Sakydamas pačiu artimiausiu metu turiu galvoje ne kelių savaičių terminą“, – sako G. Nausėda.

Anksčiau premjeras yra teigęs, kad ministras J. Narkevičius padarė klaidų, pasitikėjimas juo senka, tačiau kol kas jo keisti nežadama. Taip pat atsistatydinti neketina ir pats J. Narkevičius.

REKLAMA

Ministras praėjusį trečiadienį po susitikimo su Seimo opozicija teigė kol kas nesvarstantis apie savo pamainą, tačiau pridūrė, kad „yra asmenų, norinčių jo atsistatydinimo“.

J. Narkevičių į ministrus delegavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, prie valdančiosios koalicijos prisijungusi po prezidento rinkimų praėjusią vasarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų