REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liko viso labo pora savaičių iki paaiškės, ar Virginijus Sinkevičius taps Europos Komisaru. Nors iki tol jis tebėra ekonomikos ir inovacijų ministras, viešojoje erdvėje jau netyla kalbos, kas gali pakeisti ministrą jo kėdėje. Tiesa, kol kas niekas nesiryžta garsiai minėti konkrečių pavardžių.

Liko viso labo pora savaičių iki paaiškės, ar Virginijus Sinkevičius taps Europos Komisaru. Nors iki tol jis tebėra ekonomikos ir inovacijų ministras, viešojoje erdvėje jau netyla kalbos, kas gali pakeisti ministrą jo kėdėje. Tiesa, kol kas niekas nesiryžta garsiai minėti konkrečių pavardžių.

REKLAMA

Spalio 23 dieną Europos Parlamento nariai Strasbūre balsuos už galutinę Europos Komisijos sudėtį. Tuomet ir paaiškės, ar V. Sinkevičius ministro postą iškeis į eurokomisaro portfelį.

Klausimo dar neaptarė

Pats. V. Sinkevičius teigia savo pamainos klausimo su premjeru dar neaptaręs, nes nenorėjęs užbėgti įvykiams už akių.

„Pavardžių žiniasklaidoje visuomet yra labai daug, bet tikrai nesame kalbėję ir tikrai negaliu šiandien dienai pasakyti. Bet nepamirškime, kad aš tik ketvirtadienį ėjau į klausymus Europos Parlamente. Būtų keista planuotis, nes tikrai buvo sudėtinga pasiruošti, neaišku, kaip galėjo pasibaigti tie klausymai. Manau, kad žingsnis po žingsnio susidėlios atsakymai į šiuos klausimus“, – tv3.lt kalbėjo V. Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, naujojo ministro klausimą turėtų suderinti Seimo valdančiosios frakcijos kartu su savo partneriais, premjeras ir prezidentas.

„Manau, kad koalicijoje ir turėtų susitarti. Tikrai nediktuosiu koalicijai, kaip jie turėtų pasielgti. Kiekviena partija, esanti koalicijoje, yra delegavusi savo atstovus, ir aš manau, kad jie gali rasti susitarimą. Galų gale, kai kurie susitarimai yra pasirašyti. Manau, partijų pirmininkai kartu su premjeru tikrai ras tinkamą kandidatą pasiūlyti prezidentui, o ir pats prezidentas, manau, neliks nuošalyje“, – svarstė ministras.

REKLAMA

Tikisi kalbėtis

Tuo metu valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat teigia šio klausimo nekėlęs ir sprendimą priimti palieka premjerui. Tiesa, jis neatmeta galimybės tarpusavyje apsitarti.

„Ne, aš neturiu minčių, tai ne mano teisė spręsti, o premjero. Kada premjeras konsultuosis su mumis tuo klausimu, mes šnekėsimės. Bet realiai, net teoriškai gali būti situacija, kad Seimo net nepaklaus, Seimas tik mato priesaiką. Reikia suprasti, kad Seimas ministro skyrime nedalyvauja. Aš tikiuosi, kad kalbėsime, bet tokio pokalbio nebuvo. Pirmiausiai yra pozicija premjero“, – tv3.lt kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Seimo narys Bronislovas Matelis yra viešai teigęs, kad ekonomikos ir inovacijų ministro vietą galėtų užimti buvęs valstiečių kandidatas į Klaipėdos miesto metus Arvydas Vaitkus. Tačiau R. Karbauskis tokius B. Matelio žodžius vadina kliedesiais.

„B. Matelio kliedesių komentuoti viešai net nenoriu. Jis tiesiog kliedi. <...> Jis dabar visai iškritęs iš viešosios erdvės, tai jis kuria kažką, paisto“, – teigė Seimo narys.

Su kandidatais dar neskuba

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas patikino, kad Vyriausybė šiuo metu nesvarsto konkrečių kandidatūrų į ekonomikos ir inovacijų ministro postą.

„Pirmiausiai yra veikiantis ministras. Beveik abejonių nėra, kad jis taps Europos Komisaru, tačiau klausimas yra paprastas – tai yra ministro pirmininko teikimas, kuriam turi pritarti prezidentas. Man teko susipažinti su žurnalistų pateikta informacija viešai apie tai, kad yra A. Vaitkaus kandidatūra. Šiandien galima drąsiai pasakyti, kad tai yra tiesiog galbūt Seime kokių nors kalbų surašymas, tačiau Vyriausybėje šiuo metu tikrai nėra jokio sprendimo ir jokių labai apibrėžtų, konkrečių kandidatų, su kuriais yra kalbamasi“, – tv3.lt sakė S. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, pokalbiai su kandidatais prasidės tik tuomet, kai paaiškės, jog. V. Sinkevičius tapo eurokomisaru, o jo pozicija Vyriausybėje atsilaisvino.

„Procedūros yra labai paprastos, jos yra formalios ir neformalios. Formali procedūra – ministro pirmininko susitikimai su kandidatais, pagalvojant, pasitariant, kokie tie kandidatai galėtų būti. Tokiu atveju vėliau galėtų vykti susitikimai su prezidentu, derinant kandidatūras. Toliau vyksta prezidento susitikimai su kandidatais. Tai šiai dienai tokie susitikimai dar tikrai nėra įvykę, tai įvyks tik tada, kai V. Sinkevičius paliks ministeriją“, – patikino premjero patarėjas. 

REKLAMA

Vis dėlto S. Malinauskas paneigė gandus, kad ministerija galėtų atitekti koalicijos partneriams „tvarkiečiams“.

„Teko girdėti politinių spekuliacijų, aptarinėjimo, kad galbūt tai turėtų būti „Tvarkai ir teisingumui“ deleguojamas postas. Bet matome, kas ištiko šią frakciją. Šiuo atveju vis tai yra tik spekuliacijos. Be jokios abejonės, pirmiausiai bus žiūrima į kompetenciją žmogaus, į skaidrumo klausimus“, – teigė S. Malinauskas.

Jo manymu, iki bus rastas naujasis ministras, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai laikinai vadovauti galėtų energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Konstitucija numato, kad ministrus ministro pirmininko teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

tv3.lt pokalbį su V. Sinkevičiumi žiūrėkite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų